Александар Живковић: Охридска формула – 2 + 4 = НАТО

Ако је Бриселом 2 Србија де факто признала Косово као себи равноправну државу, сада је Србија прихватила да Устав Србије важи онолико колико се уклапа у „преговарачки оквир“ са ЕУ

Аљбин Курти, Мирослав Лајчак, Жозеп Борељ и Александар Вучић у Охриду (Извор: Твитер налог Жозепа Бореља)

Хроника најављене предаје (10)

Резултат прихватања тзв. „Имплементационог анекса Споразума о путу ка нормализацији“ за Србију може телеграфски да се сажме у три речи: даље губљење суверенитета. Ако је Бриселом 2 Србија де факто признала Косово као себи равноправну државу, сада је Србија прихватила да њен правни поредак буде октроисан од ЕУ, односно, да Устав Србије важи онолико колико се уклапа у „преговарачки оквир“ са ЕУ. Никакве вербалне акробације председника Србије, не могу да прикрију чињеницу да је он сада (са- или под-)управник земље која је и формално постала колонија.

Имплементациони анекс споразума о путу нормализације односа између Београда и Приштине

Друга стране самита јесте да је и Косово постало мање суверено него пре Охрида. Наравно да нас то не брине у великој мери, али није без значаја за анализу укупних прилога у „региону“. Мада уз наше часнике, портпароле и осталу високу свиту, делује да и немамо потребе за „замеником подсекретара“ г. Ескобаром, ипак, ваља се присетити да је дотични неколико дана пре Охридског самита рекао да се главна прича састоји у томе да се „државе“ региона (Србија, Бих, Албанија, Северна Македонија, Црна Гора и „Косово“) чвршће интегришу у Берлински процес или Отворени Балкан, како им је воља.

Opozicija u PR kritikuje Kurtija: Najavljen protest, traži se ostavka – „prihvatio sporazum o nepriznavanju sa autonomijom za Srbe“

Тако је, у овом кораку, битно да се обезбеди, макар принудна сагласност два чиниоца, Србије и Косова, и да се, како је то на почетку преговарачког процеса формулисао амерички дипломата Д. Шоле, за обе стране „обезбеди евроатлантска будућност“. У наредном кораку, који ће се делимично можда и преклапати са претходним, радиће се на интеграцији остала четири чиниоца „западнобалканске једначине“. У жељи да себи обезбеди већи маневарски простор и од Велике Албаније, америчка дипломатија чини минималне уступке и српској страни, све дубље је увлачећи у своју интересну сферу. Са становишта „реал-политике“ не могу се осудити за лошу рачуницу.

Да ли ће остати нешто од „српског становишта“ при интеграцији у регионално НАТО крило, јер о томе, а не о ЕУ интеграцијама, првенствено се ради, зависи од националне виталности свих друштвених система у Србији, од војно-безбедносних, преко привредно-финансијских до културно-просветних и медијских. Почетна позиција у предстојећој реконфигурацији Балкана коју смо као земља заузели није много охрабрујућа, али отпор наше омладине према сваком понижавању са стране (чак и када се тај отпор неадекватно изражава), обавезује нас да сопствену ситуацију не сагледавамо као безнадежну.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Журнал, 20. 3. 2023)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

2 replies

 1. Само: “… даље губљење суверенитета”? Па ако ништа више не видите од тога, онда сте Ви вероватно “легли на руду”.
  Човече, Србине, хришћанине! Ми престајемо да будемо народ! Ми постајемо евроатлантистичка теглећа марва.
  Неонацистичка Европа сада се сетила да гради неку нову Југославију! Балканију!? У коју треба да уђу сви обезлични балкански народи, аморфне масе као материјал за вештачко ђубриво неонацистичким евроатлантистима. И њиховим, и нашим, домаћим.
  У таквој монструм-заједници ми ћемо морати да доживимо генерални ресет ума. Ми ћемо морати да признамо да смо с правом бомбардовани, да смо криви за распад СФРЈ, да смо криви за санкције 90.-тих, да су наши хероји који су утамничени у Хагу заиста били зликовци, да је наша историја препуна сулудих вођа који су, никада и ничим изазвани, само гурали народ у изгибију, мораћемо да признамо да смо криви за Први светски рат, за Други светски рат, да смо криви што су Немци убијали 100 за једнога, да смо криви што су нас усташе клале и 1941-45, и 1991-95, мораћемо да славимо Клинтона и Блера и Кларка…, да подигнемо споменик усред Београда жртвама “геноцида у Сребреници”… Владимир Арсенијевић ће бити већи наш највећи “писац”, већи од Иве Андрића, Константиновић ће бити највећи филозоф којег смо икада имали, а Вучић ће добити Нобелову награду за мир.
  Све то наша деца ће учити већ у вртићу. Да би од првих животних корака то прихватили. Имаћемо Родитеља бр. 1 и Родитеља бр. 2, жене ће морати да буду “тате”, мушкарци ће остајати у другом стању и рађати децу… Брак са животињама ће бити дозвољен и сасвим “нормалан”.
  Слична је ситуација владала пред пропаст Римског царства.

  25
  3
 2. Slučajno ? Mesto ? Zahtev ? Izaslanici ?
  Ne. Ne. Ne. Ne.

  Pre oko 650 godina dva Rimska izaslanika su stigla u okolinu Ohrida kod Cara Dušana sa zahtevom da se Srbi prevedu u Rim odnosno u
  Katolicizam.

  Dva Briselska izaslanika su stigla u okolinu Ohrida sa zahtevom da se Srbi prevedu u Brisel odnosno u Uniju katolika i protestanata.

  Slučaj prvi.
  Dva Papska Katolička izaslanika.

  Slučaj drugi.
  Dva Briselska Katolička izaslanika.

  Slučaj prvi.
  Pre Katoličke Inkvizicije.

  Slučaj drugi.
  Posle Katoličke Inkvizicije.

  Slučaj prvi.
  Prevera.

  Slučaj drugi.
  Prevera.

  Slučaj prvi.
  Samo nekoliko pismenih ljudi.

  Slučaj drugi.
  Svi pismeni ljudi.

  Slučaj prvi.
  Sila tada.

  Slučaj drugi.
  Sila sada.

  Slučaj prvi.
  Katolički krstaši ČETIRI puta GAZILI preko Srpske zemlje.

  Slučaj drugi.
  Katolički krstaši ČETIRI puta GAZILI preko Srpske zemlje.

  Slučaj prvi.
  Vera.

  Slučaj drugi.
  Vera.

  Slučaj prvi.
  Katoličkim izaslanicima odgovoreno na njihovom Latinskom jeziku vekovnom Srpskom sočnom rečenicom :
  Idite u tri ….. materine.

  Slučaj drugi.
  Čekamo.

Оставите коментар