Александар Живковић: „Наркоманска“ економска структура Србије и губљење Косова

Губитак Косова и Метохије, сам по себи, немерљив је. Ко, међутим, може да се закуне да при одржавању оваквог економског система неће наши државни и национални губици бити и већи од тог немерљивог

Александар Живковић (Фото: Соња Ракочевић)

Хроника најављене предаје (9)

Дочекали смо, по ко зна који пут у Београду, лице Империје – словачког дипломату Мирослава Лајчака. Пошто су нашем „генију за вожњу“ у Бриселу подметнули тзв. ЗСО као нову тачку плана „нормализације“, која по нечему треба да се разликује од оне ЗСО коју су му подметнули, исто у Бриселу, пре десет година, сада треба да се разматрају њени нови, разуме се, „европски“ модели (каже Лајчак, има их чак 15!). И тако, чекамо Охридски самит, после којег ће се барем знати да ли ће бити априлских избора на Северу Косова. Рок за пријаву учешћа великодушно је приштинска Изборна комисија померила за 23. март, јер је сад тешко наћи неке српске партијаше који би агитовали међу народом, делом утученим, а делом разјареним окупацијом Севера од албанских полицијских специјалаца. Албанци се надају, видимо, да ће некако обезбедити учешће Срба на изборима, јер без избора нема ни „повратка у институције“ као предуслова „нормализације“. Са друге стране, ни вучићевци који све карте полажу на фамозну ЗСО, морају најпре да изаберу општинске органе. Тако су се Срби на Северу, нашли у положају сабраће „јужно од Ибра“, између чекића и наковња.

Мирослав Лајчак: ЗСО није на дневном реду, биће формирана на основу неког од 15 постојећих европских модела

Држава Србија, за то време прима издашне донације од ЕУ за пругу Београд-Ниш и Тиршову 2, има ту и неких додатних кредита, а прича се (портал Демостат) да је сарадња са катарским емиром успостављена после Брисела 2, нека врста нове америчке шаргарепе за Србију, као што је то била сарадња са Емиратима настала након Брисела 1. У Београду је однедавно и амерички инвестициони фонд Блек рок, који, веле, игра само на сигуран добитак…

У медијској и политичкој дискусији о Косову давно се изгубила прича о економској димензији проблема. Сажет преглед српских економско-финансијских губитака на Косову недавно је изнео Бранислав Гулан.

KAKO JE OTPLATA KREDITA OD FINANSIJSKE OBAVEZE POSTALA POLITIČKO PITANјE: Čiji je spolјni dug Kosova i Metohije

Није то, међутим, једини економски аспект питања очувања или предаје Косова и Метохије. Проницљиви и обавештени хроничар, Синиша Љепојевић, у недавном разговору за Балкан инфо, каже да би Србија могла да, што се геополитичких околности тиче, задржи своју политику војне и политичке неутралности, али да земља чија се економија заснива на све већем и већем задуживању, у крајњој линији, зависи од поверилаца. Ми се стално задужујемо, а онда трећину тог дуга улажемо у подстицање страних инвеститора, трећину за отплату старих кредита, а трећину за одржавање нереалног курса евра. Тиме је свака домаћа привредна активност сведена на минимум, закључује Љепојевић.

Портал Макроекономија упозорава да је у „последњих 12 месеци јавни дуг је просеку растао по 10 милиона и 336 хиљада евра дневно, што је 119,63 евра у свакој секунди.“ Само током јануара 2023. године јавни дуг је пораста за 1.025 милијарди евра, и то захваљујући томе што је унутрашњи јавни дуг смањен, али је задуживање у иностранству износило преко милијарду и по евра.

Јавни дуг Србије у јануару опет повећан за милијарду евра

Не треба бити неки велики економски стручњак да се закључи да економска структура заснована на „наркоманској“ зависности од дотока свежих страних средстава, на дужи рок разара привредну, па тиме и друштвену стабилност земље. Слична ситуација у СФРЈ претходила је распаду земље. Губитак Косова и Метохије, сам по себи, немерљив је. Ко, међутим, може да се закуне да при одржавању оваквог економског система неће наши државни и национални губици бити и већи од тог немерљивог, да неће доћи до потпуне дезинтеграције земље?

Опрема: Стање ствари

(Журнал, 14. 3. 2023)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , ,

4 replies

 1. “…Ко, међутим, може да се закуне да при одржавању оваквог економског система неће наши државни и национални губици бити и већи од тог немерљивог, да неће доћи до потпуне дезинтеграције земље?…”

  Do toga ce doci cak i bez odrzavanja ovakvog ekonomskog modela.
  Bice to posledica traume koje ce gubitak Kosmeta ostaviti, a koja ce izazvati teske i nepremostice podele u drustvu, kada do svesti masa dodje istina o onome sta se ustvari desilo. Na period ne duzi od 10 -15 godina predvidjam ugrubo, sledece:
  neki period prividnog mira, nekoliko godina mozda
  raskol u SPC po pitanju Kosmeta.
  gradjanski rat u narodu koji se gubitkom onoga sto ga cini narodom, sada pretvara u rulju
  gubitak drugih delova teritorija
  konacni raspad zemlje u obliku kakvog ga sada znamo

  20
  1
 2. У круг

  Путеви
  Чекају
  А ми
  У круг

  Дрогирани
  Црв
  Прати
  Свој реп

  Момчило

 3. Сјећам се нас

  Сјећам се
  Нас
  Кад смо били
  Слободни

  Кад смо пјевали
  Своје пјесме
  Кад смо водили
  Своје ратове

  Кад смо презирали
  Сребрењаке
  И даривали
  Дукате

  Сјећам се
  Нас
  Кад смо били
  Нишчи

  Кад смо били
  Живи
  Кад смо
  Били Срби

  Момчило

  16
 4. Све док је огроман део привреде у страним рукама и под страном контролом,
  све док се такви процеси подстичу и добијају на убрзању,
  нема никакве наде за демократски преображај друштва.
  По логици социјалних процеса колонијална економска структура,
  ствара управо онакву политичку структуру каква њој одговара.
  Српска демократија, у форми у којој сада функционише, не служи својим грађанима. Њен смисао је да успешно обезбеђује само заштиту колонијалних интереса
  и интереса компадорских економских и политичких елита.
  НЕБОЈША КАТИЋ

Оставите коментар