Александар Живковић: Густа ми магла паднала

Садашњи однос према Србима на Косову најбоље показују новоформиране базе специјалне полиције на Северу. Како то шапатом Север Косова паде, када су га бранили толики јунаци са Српске листе

База коју Приштина гради у општини Зубин Поток (Фото: Биљана Радомировић/Политика)

Хроника најављене предаје (5)

Осећамо се као овце пред клање, пишу Косовци патријарху. Верујем да се и патријарх тако осећа. А, није искључено ни да се Алфа Вук осећа као овца док се пакује за Брисел. Већ је рекао да ће тамо само туристички, а ако ћемо поштено, и до сада је тамо ишао само туристички, без икакве озбиљне државне делегације и претходне платформе за преговоре.

Ко хоће да пророкује будућност, нека се загледа у садашњост, методолошки је саветовао Ниче. Садашњи однос према Србима на Косову најбоље показују новоформиране базе специјалне полиције на Северу. Како то шапатом Север Косова паде, када су га бранили толики јунаци са Српске листе?

Лидери три покрета Срба са КиМ у новом вапају патријарху: Осећамо се као јагње пред клање

Вук на овцу своје право има… а ако нећемо да пасивно чекамо на, већ јасан, исход „преговора“, морамо да се усмеримо на рушење предуслова за остваривање тог плана у пракси. Професор Мило Ломпар с правом указује да је укидање политичких слобода у Србији усмерено на издвајање Косова и Метохије из њеног састава. Стално се говори, већ више од тридесет година, да ћемо када решимо државно и национално питање имати више демократије. Живот је показао супротно: што је Србија мања, то је у њој више аутократије, а мање политичких слобода.

Мило Ломпар: Вратили смо се у време једнопартијске диктатуре

Још већи проблем налази се у друштвеној бази, што би рекли марксисти. Ако се не разуме да клијентелистичко-коруптивни капитализам који влада Србијом, представља социјалну основу њене територијалне разградње, основу која и обезбеђује медијско придобијање сагласности на предају Косова, повезујући поткупљиве ТВ интелектуалце и поштене пензионере из друге медијске ере, мало се шта разуме.

Зато онај ко је данас спреман да понесе косовски крст, мора да прихвати и барјак слободе и социјалне правде.

Владан Вукосављевић: Данас је елита сваки Србин који брани Косовски завет

„Ми нећемо [од Запада] ништа друго осим слободе, хлеба и правде. Све остало створићемо сами“, писао је Милан Кашанин.

Опрема: Стање ствари

(Журнал, 23. 2. 2023)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар