Мило Ломпар: Вратили смо се у време једнопартијске диктатуре

Занимљиво да је власт добила подршку за насиље над грађанима и од америчке и од руске амбасаде. Како су њихови интереси у огромном сукобу, остаје да се види ко је боље рачунао, изјавио професор Ломпар

Мило Ломпар (Фото: Соња Ракочевић)

Професор Филолошког факултета Мило Ломпар оценио је данас да су разлози хапшења неких од учесника протеста испред Председништва Србије смешни и да представљају вртоглави раст ауторитарности у српском друштву.

Ломпар је агенцији Бета изјавио да су новинар Дејан Златановић и вођа Народних патрола Дамњан Кнежевић ухапшени и притворени због вербалног деликта што обележава повратак у време једнопартијске диктатуре.

„У разумевању онога што се последњих дана догађа код нас, треба разликовати две ствари: хапшење неких од учесника протеста против политике председника Србије (Александар Вучић) и медијску хајку која је потом уследила. Обе чињенице обележавају вртоглави раст ауторитарности у српском друштву. Разлози хапшења учесника су смешни зато што су правно и политички неодрживи“, истакао је професор.

По његовим речима, оно што је смешно, попут образлагања ових хапшења, истовремено је и злокобно, а како је оценио, медијска хајка која се распростире у свим правцима има више циљева.

„Први циљ је да власт српског председника прожме све облике јавности: слободу мишљења, слободу говора, слободу окупљања. Други циљ је да се џепови отпора криминализују. То је злокобна криминализација политичког противљења. Трећи циљ је практичан: треба онемогућити било какав отпор велеиздајничким одлукама које су све ближе нашим данима. Отуд треба преплашити све учеснике у јавном животу“, казао је Ломпар.

Коментаришући тврдње власти да је на Сретење покушан државни удар, Ломпар је рекао да ако се може говорити о државном удару, онда се то једино односи на понашање српског председника.

„Александар Вучић, наиме, непрестано врши државни удар, јер с позиције власти непрестано крши Устав и законе. Он је претворио свакодневни живот у трајни државни удар. Тако је укинуо сваку одговорност и достојанство саме власти, јер их је претворио у вербално, ментално и физичко насиље. Таква власт не заслужује никакво поштовање, и како је још Џон Лок (енглески филозоф) утврдио, оправдава побуну“, нагласио је професор.

Понашање опозиционих политичких странака након хапшења неких од учесника протеста, додао је Ломпар, с изузетком Народне странке је срамотно и самоубилачко.

„Оно је срамотно, јер напуштањем борбе за основне слободе, које су увек слободе и за њихове политичке неистомишљенике, опозиционе странке бришу разлику између себе и овакве власти. Оно је самоубилачко, јер оне тако утиру пут да и саме буду задављене у мраку и тишини“, оценио је професор.

Sloboda za Dejana Zlatanovića!

Ломпар каже да је занимљиво да је власт добила подршку за насиље над грађанима и од америчке и од руске амбасаде.

„Понашање америчке амбасаде је логично, премда савршено срамотно са становишта демократије. Јер, амерички амбасадор је недавно изразио задовољство што се Србија сваким даном удаљава од подршке Русији. Понашање руске политике може бити различито схватано, али ако се сетимо како су се понашали у годинама издвајања Црне Горе из заједнице са Србијом, онда то делује као злокобна опомена. Будући да амбасаде прате интересе својих земаља, онда то значи да обе амбасаде имају нека очекивања од српског председника. Како су њихови интереси у огромном сукобу, остаје да се види ко је боље рачунао“, рекао је професор Ломпар.

Опрема: Стање ствари

(Бета, 19. 2. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

7 replies

 1. Da je pameti, odavno bi ovaj covek bio zajednicki kandidat ujedinjene patriotske opozicije

  42
  5
 2. Храброст, истинољубље, моралност, ОБРАЗовање, саборност, родољубље, скромност… Професор је та искра која ће разбуктати наше врлине и спржити наш егоизам.
  Из мртвијех Срба дозва, дуну живот српској души.
  Хвала вам.

  38
  1
 3. Година 2019-2023. у Јозефштату (бивши Београд) молдавоукрајинац клинтониста Александар Боцан Харченко није посољ Велике Русије у Србији, него наплатни заступник клинтонисте Александра Вучића у Москви, Кијеву и Кишињеву клинтониста Димитрија Пескова, Влада Зеленаша и Маје Санду.
  Клинтонистичка петорка!

  21
  9
 4. Професор заслужује свако поштовање, аристократски патриотизам.

  31
  2
 5. Све смо требали да им дамо!!!Нашој браћи Бошњацима/презимена Бошњак, Бошњачки, Бошњаковић, они немају!!!!Пет милијарди долара глупи Срби требали су да плате оно што би потоњи социолози и историчари, назвали српском историјском победом ..
  Верни Тузлаци!!Меша, Иво …Само Аца Карађорђевић је знао тајну пророка Јеремије….Никада неће бити помућена братска љубав Србије и Босне…
  Нека Господ наш Исус Христос опрости за сву проливену братску крв…..

  10
  4
 6. Они слободни

  Они слободни
  На крилима Истине
  А ми сужњи
  Оковани страхом

  Гњилимо на тацни
  Крезубе авети
  Поносни на глупост
  Узгајамо завист

  Опростите браћо
  Нисмо достојни
  Ни имена Ваша
  Да изустимо

  Момчило

  11
  3
 7. Професор је супер; већ годинама хушка друге на насилне протесте, призива обојену револуцију и грађански рат у Србији а онда се врати у свој удобни кабинет и настави државни посао… Он је део екипе професора која се међусобно хвали и подржава и која би преко других да остварује своје циљеве…Био је у Коштунициној екипи и све што је до сада рекао је слагао или промашио…

  1
  5

Оставите коментар