Студија у „Лансету“: Природна заштита добијена прележаним ковидом траје најмање колико и она коју пружа вакцина, ако не и дуже

Десет месеци након што су се заразили ковидом, људи су и даље имали 88 посто мањи ризик од поновне инфекције, хоспитализације и смрти, стоји у студији

Извор: Снимак екрана/Лансет

Уколико сте прележали корону, ево добрих вести – заштићени сте од ковида-19 као да сте добили вакцину, објављено је данас у једној од највећих студија о овој кључној теми за управљање епидемијом. Како је истраживање показало, заштита траје најмање онолико колико и она коју пружа вакцина, пише N1 Загреб.

Десет месеци након што су се заразили ковидом, људи су и даље имали 88 посто мањи ризик од поновне инфекције, хоспитализације и смрти, показала је студија објављена у часопису Ланцет, преноси Н1 Загреб.

То овај природни имунитет чини „барем једнаким по трајању, ако не и дужим” од две дозе вакцина Фајзер или Модерне, наводи се у студији.

СЗО уклонила природно стечени имунитет из одреднице о колективном имунитету

Аутори су ипак нагласили да њихова открића не би требало да обесхрабре људе на вакцинисање, које је и даље најсигурнији начин за постизање имунитета.

Студија, коју је водио амерички Институт за мерење и процену здравља (ИХМЕ), каже да је то најопсежнија анализа о томе колико дуго траје заштита за различите облике имунитета.

Научници су анализирали 65 студија из 19 земаља до септембра 2022., што значи да су неке покриле раздобље када је омикрон харао светом.

Институт Браунстон: Двадесет девет научних истраживања о природном имунитету и ковиду

Омикрон се показао заразнијим од претходних варијанти корона вируса, али мање тешким.

Људи који су стекли природни имунитет пре појаве омикрона видели су да њихова заштита од поновне инфекције нестаје много брже с доласком те варијанте. Заштита је пала на 36 посто након 10 месеци, наводи се у студији.

„Вакцине су и даље важне за све да би се заштитила високоризична популација као што су они старији од 60 година и они с попратним болестима”, рекла је коауторка студије Каролајн Штајн из ИХМЕ-а у изјави.

Бил Гејтс: Вирус јесте врста вакцине и обавио је бољи посао него што смо урадили с вакцинама

Студија такође даје прецизнију слику о томе како би ковид могао да изгледа у будућности, када ће се вероватно заразити све више вакцинисаних људи и на тај начин стећи „хибридни имунитет”.

„Дугорочно, већина инфекција појавиће се код људи с јаком заштитом од тешке болести због претходне инфекције, вакцинисања или обе ствари”, рекла је Шерил Коен, епидемиологиња с Јужноафричког националног института за заразне болести.

Извор: Снимак екрана/Лансет

Ови резултати буде наду да ће будући таласи ковида резултирати ниским нивоом хоспитализације.

Целу студију можете преузети ОВДЕ

Опрема: Стање ствари

(Данас/НСПМ, 19. 2. 2023)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар