АП: У Африци ниска смртност од ковида иако је вакцинисано мање од 6 одсто становништва

Неки истраживачи кажу да је континент избегао смртоносне последице због претежно младог афричког становништва – просечна старост је 20, у поређењу са 42 године у западној Европи

Фото: AP Photo/Mulugeta Ayene

Научници су најавили катаклизму у Африци, али до ње није дошло. Иако је мало људи вакцинисано, мртвих нема много.

Неки кажу да је то због претежно младе популације, али и претходних инфекција маларијом.

На прометној пијаци у предграђу Харареа, Њаша Ндоу држи маску у џепу, док стотине људи, углавном без маске, окупљају се да купују или продају воће и поврће изложено на дрвеним клупама, пише Асошиејтед прес.

Слично је широм Зимбабвеа где је корона вирус отишао у историју, а политички скупови, концерти и породична окупљања су се вратили.

„Ковид-19 је готов, када сте последњи пут чули да је неко умро од њега?, каже Ндоу.

„Маска је ту да заштити мој џеп“, додаје он.

„Полиција тражи мито, па ћу остати без пара ако не будем имао маску“, објашњава он.

Раније ове недеље, Зимбабве је забележио само 33 нова случаја заразе корона вирусом и ниједан смртни случај, што се поклопило са падом броја нових инфекција широм континента, а СЗО каже да тај број стално опада од јула.

Када се корона вирус први пут појавио прошле године, здравствени званичници су се плашили да ће пандемија похарати Африку и убити милионе.

Иако се још не зна колики ће бити укупан број жртава, овај катастрофални сценарио се није догодио ни у Зимбабвеу ни на остатку континента.

Научници кажу да је веома тешко доћи до правих података, посебно у неким земљама са недостатком контроле болести, и упозоравају да би се овај тренд врло лако могао преокренути.

„Нешто мистериозно се дешава у Африци“

Али нешто „мистериозно“ се заиста дешава у Африци што збуњује научнике, каже Вафа Ел Садр, шеф Одељења за глобално здравље на Универзитету Колумбија.

„Африка нема ни вакцине ни средства за борбу против ковид-19 као у Европи и Сједињеним Државама, али им из неког разлога иде боље“, рекла је она.

У Африци је вакцинисано мање од шест одсто становништва.

Већ месецима СЗО у својим недељним извештајима описује Африку као једну од „најмање погођених региона света“.

Упркос новом таласу корона вируса из ЕУ поручују да „вакцине раде свој посао”

Неки истраживачи кажу да је континент избегао смртоносне последице због претежно младог афричког становништва – просечна старост је 20, у поређењу са 42 године у западној Европи – као и ниже стопе градског становништва и склоности да се много времена проводи на отвореном.

Неколико студија испитује да ли постоје други узроци, укључујући генетске узроке или прошле инфекције.

У петак су истраживачи из Уганде известили да пацијенти са ковид 19 који су били изложени маларији имају блаже симптоме и мањи ризик од смрти од оних који нису.

„Мислили смо да ћемо наћи већу стопу негативних исхода код оних који су имали маларију јер је то нешто што смо видели код оних који су заражени маларијом и еболом“, рекла је Џејн Ачан, виши саветник у Конзорцијуму за маларију и коаутор студије.

“ Изненадили смо се када смо приметили управо супротно – маларија можда има заштитно дејство“.

Ацхан је рекао да ово сугерише да претходна инфекција маларијом може ублажити тенденцију имунолошког система људи да претерано реагује када су заражени корона вирусом.

Студија је представљена у петак на састанку Америчког удружења за тропску медицину и хигијену.

Кристијан Хапи, директор Афричког центра за генетику инфективних болести на Универзитету Редеемер у Нигерији, каже да су власти успеле да савије криву чак и без вакцина и приписују заслуге широкој мрежи здравствених радника у заједници.

„Није увек у питању количина новца коју имате или колико су софистициране ваше болнице“, рекао је он.

Смртност у Африци: жуто – земље које нису користиле ивермектин, плаво – земље које су користиле ивермектин (Извор: Џонс Хопкинс/Твитер)

Деви Сридхар, шеф Одељења за глобално јавно здравље Универзитета у Единбургу, каже да афрички лидери нису довољно хваљени због својих заслуга и брзог одговора, напомињући да је Мали затворио своје границе чак и пре него што је стигао ковид-19.

Сридхар је, иначе, познат по томе што се залаже за екстремне мере у борби против инфекције.

„Мислим да у Африци постоји другачији културни приступ и да су хуманије приступили корона вирусу јер су имали искуства са еболом, дечијом парализом и маларијом“, каже Сридхар.

Јужна Африка тешко погођена

Последњих месеци, корона вирус је тешко погодио Јужну Африку и процењује се да је убио 89.000 људи, што ме чини највећим забележеним смртним случајевима од било које друге афричке земље.

Али власти у афричким земљама до сада, иако признају да постоје проблеми са подацима, не пријављују много жртава повезаних са ковидом-19.

Подаци Светске здравствене организације показују да је број умрлих у Африци само три одсто од укупног светског броја.

Поређења ради, број умрлих у Америци и Европи је 46, односно 29 одсто од укупног броја умрлих.

У Нигерији, најмногољуднијој земљи Африке, влада је забележила само 3.000 смртних случајева

„Рекли су да ће мртви лежати по улицама“

Због ниске стопе заразе, Нигеријци попут Опемипе Аре (23) из Абуџе лакше дишу.

„Рекли су да ће мртвих бити свуда на улицама, али ништа слично се није догодило“, рекла је она.

У петак су нигеријске власти покренуле кампању за значајно проширење вакцинације те западноафричке нације против корона вируса.

Ефекат „Бил Гејтс“: ДТП вакцина СЗО у Африци убила више дјеце него сама зараза

Званичници планирају да вакцинишу половину становништва пре фебруара, што је циљ за који мисле да ће им помоћи да остваре имунитет стада.

Оиевале Томори, нигеријски виролог који је члан неколико саветодавних група СЗО, сугерисао је да Африци можда неће требати толико вакцина као Западу.

Он каже да се та идеја, иако контроверзна, озбиљно расправља међу афричким научницима – и подсећа на предлог британских званичника који су изнели прошлог марта да се дозволи ковид-19 да слободно зарази становништво како би се изградио имунитет.

То, међутим, не значи да у Африци нису потребне вакцине.

„Морамо да се вакцинишемо да бисмо се припремили за следећи талас“, рекао је Салим Абдоол Карим, епидемиолог са Универзитета Квазулу-Натал у Јужној Африци који је претходно саветовао владу Јужне Африке о ковид-19.

„Гледајући шта се дешава у Европи, велика је вероватноћа да ће се још случајева прелити овде. “

Утицај корона вируса је такође релативно смањен ван Африке у сиромашним земљама попут Авганистана, где су стручњаци предвидели да ће епидемија бити катастрофална усред текућих сукоба. Хасхмат Арифи, 23-годишњи студент из Кабула, рекао је да месецима није видео никог са маском, укључујући госте на недавном венчању коме је присуствовао заједно са стотинама гостију.

Фото: REUTERS/Rogan Ward

На његовим универзитетским предавањима, више од 20 студената рутински седи један поред другог без маски.

„У последње време нисам видео ниједан случај короне“, рекао је Арифи.

До сада је Авганистан забележио око 7.200 смртних случајева од 39 милиона људи, иако је због сукоба спроведено мало тестирања, а стварни број случајева заразе и смрти је непознат.

У Зимбабвеу, лекари су били захвални на паузи од ковида-19, али су се плашили да је то само привремено.

„Људи треба да остану веома опрезни“, упозорио је др Јоханес Мариса, председник Удружења здравствених и стоматолошких приватних лекара Зимбабвеа. Он се плаши да ће нови талас корона вируса погодити Зимбабве следећег месеца.

„Самозадовољство је оно што ће нас уништити јер би вирус могао да нас затекне неспремне.“

Наслов и опрема: Стање ствари

(Б92, 20. 11. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. па пошто су „научници“ утврдили да вирус бира жртве по годинама, да има канибалистичких сојева, да су вакцинисани угрожени од невакцинисаних, да је вирус заразан у масовним окупљањима само када ТВ гуруи то нареде, да треба урушити имуни и здравствени систем да би се успешно одбранили и све тако, зашто онда не било логично да је врховни вирус одлучио па наредио свим вирусима да црнце али само оне у Африци остави на миру.
    Пландемија је оружје 4. Рајха, врхунско и лако надоградиво.

Оставите коментар