Упркос новом таласу корона вируса из ЕУ поручују да „вакцине раде свој посао”

Видимо повећани број инфекција, али не нужно и хоспитализација и смртних случајева, а то значи да вакцине раде свој посао, кажу у Европској комисији

Фото: Бета/АП

БРИСЕЛ – Упркос новом таласу инфекција корона вирусом, за који се процењује да је у Европи јачи од оног са почетка пандемије, а који долази у ситуацији када је преко 75 процената одраслих у ЕУ вакцинисано, из Брисела поручују да не мењају позицију када је реч о ефикасности вакцина и потреби да се сви који то могу вакцинишу.

„Тренутна ситуација јесте далеко од идеалне и јесте забрињавајућа, али је неупоредиво боља од оне са почетка 2020. године. Вакцине постижу управо оно за шта су намењене, а то је заштита од тешких облика инфекције и смртних исхода повезаних са заразом од вируса ковид-19”, наводе у Европској комисији.

На медијска питања како сада виде ефикасност стратегије вакцинације у ЕУ, коју упркос примљеним стотинама милиона доза вакцина погађа најјачи талас пандемије до сада, из Комисије одговарају питањем: А шта би било без вакцина и који бисмо смрти исход имали сада?

Додаје се и да је тренутни талас пандемије превасходно „изазван” и да на првом месту „погађа” невакцинисане и оне делимично вакцинисане.

Гибралтар: Упркос више од 99 одсто вакцинисаних, стреловит раст броја заражених

„Видимо повећани број инфекција, али не нужно и хоспитализација и смртних случајева, а то значи да вакцине раде свој посао”, кажу у Комисији, преноси Танјуг.

Званични Брисел констатује да „никада није било речи да ће само вакцине зауставити пандемију” и позива се на упозорење Европског центра за контролу и превенцију болести који је у септембру упозорио на нови талас пандемије услед попуштања мера заштите без довољно високог степена вакцинације у свим срединама.

„И то нам се управо дешава. Зато је порука и даље – вакцинишите се, али не заборавите и немедицинске заштитне мере”, наводе у ЕК.

У ЕК нису желели да одговарају на медијске констатације о томе да су основна права људи ограничена мерама против пандемије скоро већ две године и да се томе, по свему судећи, не назире крај.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар