Маријан Ивануша (СЗО): Нема довољно доказа који потврђују да вакцина спречава асимптоматску заразу

Нема услова за увођење ковид пасоша јер нема довољно научних доказа да вакцина спречава асимптоматску заразу и њено преношење, изјавио директор канцеларије СЗО у Србији

Маријан Ивануша (Извор: N1)

Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша је, говорећи о евентуалном увођењу ковид пасоша, каже да јавне здравствене мере треба да се базирају на струци а не да буду предмет геополитичких одлука. Објашњава да се мера и даље треба придржавати, иако је вакцинација у току.

Маријан Ивануша је, говорећи о евентуалном увођењу ковид пасоша за РТС, рекао да је став СЗО о томе јасан: „Нема услова за увођење пасоша јер нема довољно научних доказа који би потврдили да вакцина спречава асимптоматску заразу и пренос са заражене на незаражену особу“.

Он је навео да да се мера и даље треба придржавати, иако је вакцинација у току. У том контексту споменуо је државу Израел која је вакцинисала првом дозом две трећине становника, али има и највише заражених на сто хиљада становника.

„То јесте велики изазов, јако је тешко свим људима, дуго траје пандемија, вакцина доноси нову наду и почетком вакцинације се људи брзо и лако опусте. Видимо светло на крају тунела али морамо да испратимо мере – маска, дистанца, још пар месеци док се не стекне колективни имунитет“, наглашава Ивануша.

Када је реч о најављеној производњи руске вакцине „спутњик“ на „Торлаку“, Ивануша је навео да је то веома важно за тај Институт и да СЗО није укључена у преговоре.

Опрема: Стање ствари

(РТС/N1, 12. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар