Политика: Претња смрћу није слобода говора

Ниједна претња атентатом не сме да буде предмет подсмеха, не у овој нашој Србији, са оваквом историјом

Илустрација: Новица Коцић

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре осудио је „сваку претњу насиљем, укључујући претње смрћу и језик мржње” током протеста одржаних на Сретење испред Председништва Србије. Тиме је, вероватно, запрепастио лидера Народне странке Вука Јеремића, јер је, по њему, на скупу изречена тек „која реч превише”. Шта Жиофре мисли о Јеремићевој оцени небитно је, али је она, сасвим сигурно, не само запрепастила, него згрозила огромну већину људи у земљи у којој је, не тако давно, омиљена медијска забава био подсмех претњама упућених премијеру, који је потом убијен.

Ambasador Žiofre osudio pretnje na protestu u Beogradu

Огласивши се дан после скандалозног скупа с насиљем, урлањем и претњама, Јеремић није појашњавао која је то „реч превише”, да ли је то она у заклетви вође такозваних Народних патрола Дамњана Кнежевића да су „спремни за много више од нереда”, или у поруци уредника портала „Србин инфо” Дејана Златановића – „ко потпише, њега убише”. Али је објаснио да су чланови Народне странке на скупу учествовали због јавног позива професора Мила Ломпара, „човека на чије се позиве Народна странка одазива”, а да су тај скуп „загадиле службе безбедности” под контролом председника Србије Александра Вучића. Сигуран је, каже „да скуп на који позива Мило Ломпар није могао бити замишљен као скуп насиља”. Захтевао је и да „новинар Дејан Златановић одмах буде ослобођен” и навео да „хапшење Златановића показује да је власт одлучила да се обрачунава са новинарима, који би у демократском друштву требало да буду најзаштићенији и да слободно говоре и наступају”.

Мило Ломпар: Вратили смо се у време једнопартијске диктатуре

Тешко је испратити шта је Јеремић хтео да каже, будући да, изгледа, ни сам није испратио све што је овим поводом изговорио. Како је Ломпар замишљао скуп, зна Ломпар, организатори, Кнежевић и Златановић су показали како су га замислили. Припадник Кнежевићевих такозваних Народних патрола, ухапшен је пре него што је стигао на протест на који је кренуо наоружан „карабином са постављеним оптичким нишаном и више комада муниције”. Како су службе безбедности „загадиле скуп”, ако смо, а јесмо, „гадне”, „најгадније”, речи чули баш од самих организатора? Што се тиче захтева да се „новинар Златановић” пусти на слободу и објашњења за то, једино што се из њега може закључити je да бити новинар, по Јеремићу, значи да можеш, због гарантоване слободе говора, да претиш убиством председнику државе и свакоме ко ти није по вољи. Наравно, не рачунајући њега самог и оних који су, по његовом суду, на правој страни.

Неће бити да је новинарима баш све дозвољено, па и позивање на убиство, мада, ако је судити по саопштењу Удружења новинара Србије да се Златановић „одмах пусти на слободу”, јер је „само извештавао и говорио на скупу”, није битно шта говориш и какве су последице тога, битно је да се представљаш као новинар. Ово је, благо речено, чудно схватање новинарске слободе – пишеш и говориш шта те воља и не одговараш ни за шта. Таквих новинарских слобода, без икакве одговорности, нема нигде на свету, осим у Србији.

Петиција јавних личности за хитно пуштање на слободу притворених Златановића и Кнежевића

И није то једино чега нема нигде на свету, осим у Србији. Само у нашој земљи је могуће да политичар који је учествовао у обмањивању јавности да би се прикрило фалсификовање гласања у Скупштини Србије, што је по нашем закону кривично дело, постане највећи морални ауторитет у „разоткривању лажи Александра Вучића”. Свугде у свету би такав човек у медијима могао да буде поменут само по том срамном делу, а у Србији је Бојан Пајтић такорећи човек чија реч се, у неким медијима, третира као да ју је Свети Сава изрекао. Пајтић се, наравно осврнуо и на овај протест, па „нема никакве дилеме да је Вучић дао гаранције да ће предлог о Косову бити усвојен, али да ће, с обзиром на то  да је реч о осетљивој теми, учинити све да амортизује реакцију јавности”. Констатује Пајтић и да ће, у ту сврху, Вучић смислити „некакво ’паљење Рајхстага’, какво смо видели проналаском оног снајпера са налепљеном кинеском лампом” и истиче: „Или као што је био случај са камењем у Сребреници и зољом у Јајинцима… Он увек, кад се нађе пред проблемом, прибегава театарској тактици, драматизацији ситуације и ја се искрено плашим за фундус Удбе, јер ће ускоро остати без наоружања, ако наставе да нам пласирају ове приче о атентатима”. Каже и да су се „сви досадашњи атентати показали као атентати под знацима навода, кад вас неко непрестано лаже, онда више не верујете ни ако до реалне опасности дође”.

Може бити да Вучић лаже све што каже, како тврди Пајтић, али Пајтић је последња особа на свету која може то да каже. Ко је заборавио, Пајтић је човек који је у Скупштини Србије махао авионским картама које је, како је тврдио, користила Неда Арнерић да би из Бодрума стигла у парламент да гласа. И не само што је махао картама, него је тврдио да је Неду у скупштини видео. Кад је Борис Тадић за потребе изборне кампање обелоданио како је Неда била у Бодруму, што је и она сама рекла, а неко је гласао њеном картицом,  обећавши да ће то до краја расветлити (никад није), Пајтић је био запањен. Ни трепнуо није кад је новинарима, којима је показивао авионске карте и тврдио да је Неда била у скупштини, рекао да ништа о томе није знао.

Борис Тадић: У Стејт департменту сам добио претње које је требало да пренесем Ђинђићу

Што се тиче Пајтићевих атентата под наводницима, требало би да се присетимо, кратко је памћење у овој земљи, колико је тона папира исписано да би се исмејали покушаји атентата на Зорана Ђинђића. Да поменемо само недељник „Осмицу”, који је излазио у то време, а у сваком броју је један њен уредник у својој колумни писао о Ђинђићу као „шефу дуванске мафије” и „измишљотинама о атентатима на њега”. Нема тога што хрватски „Национал” није написао о нашем премијеру Ђинђићу као такорећи балканском мафијашу без премца, што „Осмица” није пренела, па још и додала. Колумниста је писао и писао, подсмевајући се покушајима атентата. Кад је премијер убијен, имао је толико образа да не напише ништа, за разлику од оних који, као Пајтић о Бодруму, нису имали никакав проблем да са приче о „мафијашу Ђинђићу”, пређу на хвалоспеве „човеку који је убијен покушавајући да од Србије направи демократску, уређену земљу”.

Ниједна претња атентатом није и не сме бити предмет подсмеха, не у овој нашој Србији, са оваквом историјом. Нити било кô ко прети убиством сме и може бити ослобођен одговорности. Колико год се такав став овде одомаћио, једном се томе мора стати на крај. Претња смрћу није слобода говора, тим пре што свако зло почиње речима.

Мирјана Чекеревац

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 2. 2023)Categories: Преносимо

Tags: , ,

5 replies

 1. Svako ZLO je počelo REČIMA.

  Prvo ZLO je krenulo sa GOLGOTE.

  Srbija je na putu GOLGOTE već 1000 godina.

  Vanjsko ZLO je Srbiji dolazilo sa sve četiri strane SVETA.

  Unutrašnje ZLO je u Srbiji došlo sa PETOKRAKOM.

  Prvo CRVENOM a posle sa ŽUTOM.

  Sada je već ZLO metastaziralo u DUGINE boje.

  Srbija je UVEK bila SLOBODNA.

  Čak i kada je bila OKUPIRANA.

  Srpska SLOBODA nema CENU.

  Srpski je UVEK bilo i biće SLOBODNO govoriti.

  Srpski je UVEK bilo i biće SLOBODNO zboriti.

  SLOBODNO Srpski govoriti i zboriti NESME I NEZNAČI da BRATU Srbinu i SESTRI Srpkinji želiš ZLO.

  NESME i NEZNAČI da BRATU Srbinu i SESTRI Srpkinji želiš SMRT.

  Srbija NIKADA nije imala INKVIZICIJU.

  DRŽAVNU.
  CRKVENU.
  GOVORNU.

  SLOBODA je SRPSKA SVETA REČ.

  SLOBODNO govoriti i zboriti je SVEi SVJA.

  U Majci Srbiji.

  NIKO ponavljam NIKO od Srpskog roda i poroda NEMA i NIKADA nije DOBIO pravo da GOVOROM a kamoli DELOM uradi BILO ŠTA NAŽAO svom sopstvenom Srpskom BRATU i svojoj sopstvenoj Srpskoj SESTRI.

  NIKO. NIKADA.

  ZLO Srpsko od KOSOVA ravnog do ORAŠCA preko ĆELE KULE do DRINE preko PROKLETIJA od KAJMAKČALANA preko UNE od KADINJAČE preko DRVARA od KRAGUJEVCA preko KRALJEVA od DUNAVA preko NERETVE od JASENOVCA preko PREBILOVACA og JAHORINE preko AVALE pa OPET na KOSOVO RAVNO je ISTO STALNO BEZVREMENSKO PONAVLJAJUĆE da nama Srbima i Srpkinjama UZME i ODUZME Srpsku SVETU SLOBODU .

  Da živimo.
  Da govorimo.
  SLOBODNO.
  Srpski.
  Svoj na svome.
  SLOBODNO.

  ZATO i ZAUVEK i ZANAVEK niko od Srba i Srpkinja NEMA pravo ni od SEBE SAMOG a ni od SVEVIŠNJEG da:

  SRPSKU SLOBODU GOVORA I ZBORA UPOTREBLJAVA kao ONI ŠTO SU IZMISLILI I STVORILI INKVIZICIJU GOVORA I ŽIVOTA za SVE druge SAMO ne za SEBE SAME i TO nazvali „SLOBODOM govora DEMOKRATSKI“.

  NIKO . NIKADA.

  Ko je SRBIN i SRPKINJA.

  Malo li je da MOŽEMO slobodno da ZBORIMO
  Srbi moji.

  Malo li je.

  Tako MALO da NE budemo IMALI pravo da OTVORIMO usta bez DOZVOLE.

  Samo još FALI da „SLOBODNO“ krenemo jedni na druge.

  DEMOKRATSKI .

  Još od Kosova ravnog.

  Prvo JEZIKOM.

  A posle može i JATAGANOM.

  Malo li je nama SRPSKE SLOBODE.

  MALO??????????

  5
  9
 2. Vreme lakrdijaša prolazi, to niko više ne može da spreči. Kako i kada će se to tehnički,, odigrati,, nije toliko bitno. Bitno je da život pobedi.

  12
 3. Заиста свако зло почиње речима. На почетку беше реч. И реч беше у Бога. Као што видите, и та може да се изврне па и на божју може да падне љага кад то ради довољно вешт медијски манипулатор.Довољно љигава полтронска вуцибатина којој реч служи за брисање газдине г***** и биографије.
  Као што то бива у свакој медијској манипулацији и у овој има истине . ВЕШТА МАНИПУЛАЦИЈА УВЕК СМРДУЦКА ИСТИНОМ. ЗАТО И ИМА МОЋ ДА ОБМАНЕ , ЗАВЕДЕ, СЛУДИ.
  Сетите се само показне вежбе изведене са РТС-а , манипулације зване СМРТОНОСНО ПОМРАЧЕЊЕ СУНЦА , када су се улице у Србији испразниле, а људи прозоре покривали ћебићима, када су монструми мешајући лаж са истином увели у страх и писмене и неписмене. Ни за тај злочин нико никада није одговарао. Ни за овај злочин, из листа који одавно манипулише јавношћу , нико неће да одговара.
  А да ли су овакви, одлично организовани и у смртоносни полтронски ланац увезани сатрапи насрнули на живот свих нас , бранећи покварено, нечасно, подло, издајничко, злочиначко, мешањем лажи и полуистина ? Пај, јесу и одавно нам пресуђују.
  А живот се брани животом, тако да смо ми данас ту где јесмо , на ЏА или БУ, на КОМ ОБОЈЦИ , КОМ ОПАНЦИ , па шта Бог да и срећа јуначка . Ако им се не допада , нека знају да се ни нама не свиђа. Макар смо у томе јединствени.

  13
 4. ,, Насрнули на живот свих нас,, Ово је главно. Ко то има право да одлучује о питању нашег живота? Ко је,, моћницима,, и њиховим марионетама дао право да угрожавају људима живот? Нико никада. Кренули несрећници помраченог ума да ратују против Бога и ближњега свога. Решили да промене Божје Заповести, да,, поправе,, ДНК људима, да врше експерименте, да запрашују ко зна чиме…. да би профитирали и смањили популацију на сваки начин. Ратови су за њих добитак… Зато се већ назире њихова скора пропаст, овако или онако, јер то неће дати Бог. Пс. Наше је да радимо оно шта можемо а шта не можемо то ће урадити Господар Живота.

 5. Сјајна је ова Чекеревац. Она се секира за безбедност човека (прејака реч) који је уништио животе милиона људи, обесмислио будућност српске деце и нанео тешка понижења Србима. Чекеревац све те одбранашке ставове према дотичном (примеренија реч) треба да сачува за одбрану на суђењу. Замене теза може да покуша да прода судији који неће бити напредњак. Упозорење није претња. Значи, речено му је не крши закон, не ради оно за шта ниси овлашћен. Вучићу, не намећи се као паметан, не кради, не лажи, не убијај, не издај. ********** ***** . Твој грех је смртни грех, ******.

  12
  1

Оставите коментар