Мирослав Лајчак: ЗСО није на дневном реду, биће формирана на основу неког од 15 постојећих европских модела

Управљачки тим прво треба да изнесе предлог за Заједницу српских општину, а затим да се разговара о критикама које имају обе стране, изјавио специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине

Мирослав Лајчак (Фото: Би-Би-Си)

ПРИШТИНА – Заједница српских општина, као један од поновљених захтева међународне заједнице, биће формирана на основу неког од 15 постојећих европских модела, изјавио је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, додајући да то тренутно није на дневном реду дијалога.

Рекао је да Управљачки тим прво треба да изнесе предлог за ЗСО, а затим да се разговара о критикама које имају обе стране, преноси Танјуг.

EU zvanično: Kurti i Vučić potvrdili – 18. u Ohridu o finalizaciji Aneksa za implementaciju Sporazuma EU

„То је јасно наведено у споразуму из 2013. Управљачки тим је тај који мора да изнесе предлог и онда обе стране имају прилику да дају своје контра предлоге и коментаре, а то је процес у којем су Косово и Србија равноправни партнери. Европска унија ће се затим побринути да оно око чега смо се договорили, буде у складу са европским стандардима и вредностима”, навео је Лајчак за АТВ. Додао је и да је премијеру приштинских институција Аљбину Куртију изнео 15 европских модела структура сличних ЗСО, који би, како је навео, могли да послуже као инспирација за то како ће Заједница функционисати на КиМ.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 3. 2023)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар