Александар Живковић: Стан, полако, рогоје, много ти је обоје

Дошло доба да се огледнемо у Огледалу српском

Александар Вучић (Фото: Архива/Журнал.ме)

Хроника најављене предаје (6)

Ова хроника је дошла до свог краја: у понедељак, 27.2.2023, Србија ће се одрећи остатака свог суверенитета на Косову и Метохији, а „председник свих Срба“ (аутор титуле: А. Вулин) још једном ће се поиграти са њиховим духовним интегритетом и идентитетом. Таман у тримирју Великог и Часног поста, када су демони посебно разиграни. И, као што су стари говорили, а што ћемо дуљит лакрдију? Можда правници нађу неку утеху у побијању легалности читаве ове работе, можда су геополитичари у праву када тврде да ће се рушењем садашњег светског поретка срушити и косовски аранжман; у међувремену, режимски телали ће бунцати о томе како херојски чувамо „црвене линије“…

Оно што већ делује извесно јесте да ће Србија добити „шаргарепу“ у виду рудника литијума Рио Тинта и Мерцедесове фабрике електричних аутомобила. Значи, неће нам бити загађен само ваздух, него и тло и воде. А за електричне аутомобиле имаћемо довољне приходе када се оствари план „Србија 3125.“

Vlada pregovara sa Mercedesom i Rio Tintom o fabrici električnih automobila

Рогоје мисли на обоје (и Косово и Рио Тинто), као у оној песми из Огледала српског, у којој се описује како је везир од Црногораца тражио не само харач, већ и „дванаест младих ђевојака“. Главари би можда и попустили, али им није дао владика Василије Петровић:

„Ако харач и ђевојке дате,
Ја у Црну стајат Гору нећу,
Ви нећете бити господари,
Ни од њиве, ни од плода њена,
Ни од својих младих љубовицах.“

И Црногорци поразише рогоја.

Сада је дошло доба да се огледнемо у Огледалу. Можда није узалуд утувљивао Ђорђе Оцић: „И Срби су Црногорци.“

Опрема: Стање ствари

(Журнал, 24. 2. 2023)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Posle ovoga neki kraci period prividnog mira, zatim gradjanski rat, i u finalu totalni raspad zemlje. Mrtvi smo vec dugo, to ce sada samo izaci na videlo.

    18
    4
  2. Једино што ме мало теши то је што ми се чини ( можда нисам у праву ) да је настало неко мртвило . Нико се превише не буни због она два ухапшена несрећника . Јесте да су их подржале многе нормалне личности али мислим на нешто друго . Мислим на народ . Онај на који је мислио кнез Милош Обреновић када је питао своје , оно чувено : шта народ ради , они кажу буни се . Добро , стежи каиш . После је опет питао , а када су му рекли – ћути , наредио је – одмах попуштај . Ако ме осећај не вара , чини ми се да НАРОД ЋУТИ . У памет ВУЧИЋУ . Што би рекли , ВОД рачуна шта радиш .

    20

Оставите коментар