Имплементациони анекс споразума о путу нормализације односа између Београда и Приштине

Објављен анекс споразума о путу нормализације односа између Београда и Приштине, договорен након маратонских разговора у Охриду

Извор: Твитер налог Жозепа Бореља

Текст, који је објављен на сајту ЕЕАС преносимо интегрално:

– Овај Анекс чини саставни део Уговора.

– Косово и Србија у потпуности се обавезују да ће поштовати све чланове Споразума и овог Анекса, и спровести све своје обавезе које произилазе из Споразума и овог Анекса експедитивно и у доброј вери.

– Стране примају к знању да ће Споразум и Анекс за имплементацију постати саставни делови одговарајућих процеса придруживања Косова и Србије ЕУ. Стране напомињу да ће ЕУ посредник одмах након усвајања Споразума и овог Анекса започети процес измена мерила за Поглавље 35 за Србију због обавеза које произилазе из Споразума и овог Анекса. Агенда косовске Специјалне групе за нормализацију ће подједнако одражавати нове обавезе које има Косово, а које произилазе из Споразума и овог Анекса.

– Стране су сагласне да хитно прихвате Декларацију о несталим лицима, како је договорено у оквиру Дијалога уз посредовање ЕУ.

– Да би се применио члан 7, Косово одмах покреће преговоре у оквиру Дијалога уз посредовање ЕУ о успостављању специфичних аранжмана и гаранција за обезбеђивање одговарајућег нивоа самоуправљања за српску заједницу на Косову, у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога које је утврдио ЕУ посредник.

– Стране су сагласне да у року од 30 дана успоставе Заједнички одбор за мониторинг, којим председава ЕУ. Спровођење свих одредби ће бити обезбеђено и надгледано од стране Заједничког одбора за праћење.

– Да би се применио члан 9, ЕУ ће организовати донаторску конференцију у року од 150 дана како би се успоставио инвестициони и финансијски пакет помоћи за Косово и Србију. Помоћ неће бити додељена пре него што ЕУ утврди да су све одредбе Споразума у потпуности спроведене.

– Косово и Србија се слажу да ће све тачке спроводити независно један од другог.

– Редослед ставова овог Анекса не доводи у питање редослед њиховог спровођења.

– Косово и Србија се слажу да неће блокирати примену ниједног члана (тачке).

– Све дискусије у вези са имплементацијом Споразума одвијаће се у оквиру Дијалога који води ЕУ.

– Косово и Србија су примиле к знању да свако непоштовање својих обавеза из Споразума, овог Анекса или претходних споразума о дијалогу може имати директне негативне последице по њихове процесе приступања ЕУ и по питању финансијске помоћи коју добијају од ЕУ.

Дијалог Београда и Приштине на највишем нивоу у Охриду под окриљем Европске уније трајала је скоро 12 сати, а након њега, председник Србије Александар Вучић изјавио је да ништа није потписао, да је „некакав договор“ потписан.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 19. 3. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

7 replies

 1. Анекс, имплементација, донаторска конференција, мониторинг, специфични аранжмани, релевантни инвестициони пакет лепих страних речи које ништа не значе, звечећа празнина наспрам којих пунота ружних србских речи јесте бруј звона – ИЗДАЈА, БЕСТИЂЕ, КУКАВИЧЛУК, БЕШЧАШЋЕ – АНАТЕМА, КЛЕТВА, СМРТ, ЗАБОРАВ…

  37
 2. Е јадни председниче , има ли у невидљивом споразуму и видљивом анексу макар једне , али најбитније реченице из резолуције 1244 а која потврђује од стране свих светских сила , па и САД да је Космет саставни део СРЈ односно Србије ? Онда о чему ти јадниче наводно преговараш ?

  39
 3. Чему се надаш, издајниче?

  21
 4. Вучић је извршио атак на наше умове и на наше душе. То је јавно обећао кад се дочепао власти, коју је стекао тако што је 80% бирача купио за бедне кинеске наочаре, колица шодера или сијалицу испред куће. Он је разорио српско национално биће горе од свих ратова и несрећа што су снашле Србију у последња два века. Захваљујући својим алавим потрчцима и увлакачима, успоставио је такви једноумље у Србији какво се не памти. Годинама је наметао народу простачки и сирови начин вођења политике, тако да се сваком нормалном човеку огадила и политика и занимање за било шта што се дешава са Србијом. За 40.000 становника мање сваке године није га било брига. Та сулудост је се невероватно примила код армије обожавалаца бахатости, простаклука и примитивизма.
  Заиста не постоји реч којом би се могао овај отпад српског рода описати.
  У овладавању нашим душама свесрдно му је помагао и помаже “демократски” Запад који “не примећује” медијски мрак и лудачко једноумље горе него у Стаљиново, Чаушескуово, Хоџино и Титово време, заједно. То је та дична нам Еуропа којој сумануто теже обезличене креатуре у нашој политици и интелигенцији, репе без корена и телесине меса без мрвице духа, и са собом желе да повуку све нас, не питајући никога да ли хоћемо или нећемо.
  Ни једна државна и национална институција да дигне глас против очигледног кршења Устава и закона! Ни једна телевизија! Ни једне дневне или недељне новине! На ивици смо општег понора, националне и цивилизацијске катаклизме, а сви релевантни фактори ћуте као камен. Тужилаштво, Уставни суд, Црква, војска, полиција, САНУ, Матица српска, универзитети, факултети, институти…
  Кад Вучић све послове око уништења Србије заврши и кад ували неком безначајном апаратчику да потпише, ми се тог тренутка формално исписујемо из нормалних народа и ми постајемо марва над којом ће сеирити западни моћници. Фактички смо се већ исписали, то опште ћутање потврђује. Сам потпис значиће да одмах морамо прихватити да смо били криви за бомбардовање НАТО и отимање Косова. У све уџбенике ћемо морати унети да су наши хероји били зликовци и убице, а њихови крвници нашег народа и убице наше деце највећи алтруисти, миротворци и хуманисти. Сваког новог дана испостављаће нам нове ултиматуме да прихватимо све оно што је у људском роду миленијумима било изопачењаштво и наказност, а сада проглашено за нормалност. Наша ће деца бити подвргнута орвеловском испирању мозга и учиће да смо ми кроз целу историју били пијане будале и сулуде кавгаџије, синови ће нам носити сукње а черке ће бити “Ћале”, стићи ће и содомија, и канибализам…
  Само нас Бог може спасити ове немани.
  Ова неман што влада Србијом страшнија је од турског ропства, од свих јасеновачких кољача заједно и од било које казнене експедиције која нас је вековима покушавала да затре.

  27
 5. Царево ново руХо имаће у новим изда(VA)њима и правно тумачење.

  За разлику од Андерсеновог оригинала трај(аћ)е, значи, дуже. 
  КУМмуЛАТИвНо.
  Текст луде и д(ј)етета остаје неизмењен. 

  Притом, 
  Ко је полагао Државни испит било које струке имао је и управни поступак и облогационо право па је упознат како било какав усмени договор пред два сведока има снагу писаног уговора. Стручно правно не фали ништа. 
   

  Са друге стране, 

  «инфлација»  
   
   
  Уцена, нечасна намера, и неурачунљивост оспорава шару на папиру уговорних (ма каквог уговора) страна.
  Стручни (осврт струке) осврт по томе (очекујемо) овде фали. Као одговор струке. 
   
  Остало што фали јесте писмен(о) а није писмено. Лаика и струке. По Писму. 
   
   
  «Да ли смо ми нормални?» 
   
  (Тридесет сребрњака има разне износе по примењеном курсу.) 
   
  Још, 
  Латини су нас, и ко не зна за римско право, научили да је — «нека купац пази».

  Англосаксонци су, за разлику од опште представе о њима, код тумачења прАВа јако флеХибилни. 

  Тек још нешто о прАВу и бајкама, 

  Бајке Бра.ће Грим у непрепричаном облику много су страшније него варијанта нама представљена. 

  Чист сатанизам.

  12
 6. @Ганимед, na zalost, istorija, zivot i Bog nemaju milosti za one koji nemaj instikt za samo-odrzanjem. Dugo se ovde prizivao vrag, dugo se cutalo na jasne signale neposredne opasnosti. E pa, sad je vrag konacno i stigao.

  18
  1
 7. Овакве реченице су оправдан разлог да народ одахне и да настави да трпи напредњачки режим:

  “Он је разорио српско национално биће горе од свих ратова и несрећа што су снашле Србију у последња два века.”

  Иначе, први пут сам погледао неку Вучићеву конференцију за штампу, и уопште неки снимак само са њим. Ако је истина то што је рекао тамо, постигнит је само усмени договор да се досадашњи договори испоштују. Дакле, потпуно непотребна драма и тензија, сваки пут када се нешто овако дешава.

  Нагађам да је основни договор са Шиптарима постигнут већ приликом Бриселских споразума – Шиптари добијају формалне институције на северу – а Вучић константну рекламу и сталну изборну кампању.

  На поменутој конференцији Вучић је просто саранио ону јадну Таталовићку, која чак делује као да му се набацује. Једино што је било неукусно јесте уобичајено патронизирање властитих сарадника, што је нешто што Срби и Српкиње нажалост воле да виде. На потпуно прекројени ток дијалога на конференцији, овако заједнички слине Н1 и НСПМ (видети коментаре):

  http://www.nspm.rs/hronika/zaklina-tatalovic-prihvatili-ste-sve-ali-niste-prihvatili-sve-i-sprovescete-sve-ali-necete-da-sprovedete-sve.-je-l-vam-se-ne-cini-da-ipak-malo-zaludjujete-ovaj-narod-.-vucic-narod-zaludjujete-vi-notornim-neistinamam-i-lazim.html

  https://mobile.twitter.com/zaklina_prva/status/1637528965064671235

  https://mobile.twitter.com/zaklina_prva/status/1637526855598186498

  Не знам како Бошко и Кесић реагују, али ми се чини да ће бити у истом стилу.

  Ни Шиптарима и “опозицији” уопште не треба овај шоу-програм, који одговара једино и искључиво Вучићу. Очигледно је да обе групације враћају неки дуг, односно да само отаљавају посао.

  1
  13

Оставите коментар