Кристофер Хил, НАТО и председник Албаније поздравили договор у Охриду

Састанак у Охриду велики корак ка нормализацији односа Београда и Приштине. Сви у региону заслужују европски будућност, поручио и Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик

Аљбин Курти, Мирослав Лајчак, Жозеп Борељ и Александар Вучић у Охриду (Фото: ФоНет)

Кристофер Хил: Србија је изабрала европску будућност

Најважнији исход састанка у Охриду је то што је Србија изабрала европску будућност и јасан план како да до ње стигне, оценио је амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил.

Амерички дипломата прокоментарисао је јучерашње разговоре Београда и Приштине одржане у Охриду под покровитељством ЕУ.

Он је додао да је за ту одлуку било потребно мудрости, интегритета и храбрости.

„Много посла остаје да се уради и САД ће бити уз вас на сваком кораку тог пута“, написао је Хил на свом Твитер налогу.

Оана Лунгеску: НАТО поздравља договор у Охриду

Портпаролка НАТО Оана Лунгеску изјавила је данас да НАТО поздравља договор председника Србије Александра Вучића и Аљбина Куртија у дијалогу уз подршку ЕУ на путу нормализације односа између Београда и Приштине.

„Позивамо обојицу да брзо и у потпуности спроведу оно што је договорено“, написала је Лунгеску на Твитеру.

Према њеним речима, НАТО је посвећен стабилности на Западном Балкану и кроз НАТО-КФОР.

„НАТО поздравља договор председника РС и Аљбина Куртија у дијалогу уз подршку ЕУ на путу нормализације односа између Београда и Приштине. Позивамо обојицу да брзо и у потпуности спроведу оно што је договорено. Посвећени смо стабилности на Западном Балкану, укључујући и кроз НАТО-КФОР“, навела је портпаролка НАТО.

Договор поздравио и председник Албаније

Председник Албаније Бајрам Бегај похвалио је договор Београда и Приштине који је постигнут у Охриду и истакао уверење да ће то допринети миру у региону, преноси Репортери.

Kurti: Srbija beži od potpisivanja sporazuma, priznanje je de fakto

Бегај је захвалио ЕУ на посредовању и Сједињеним Америчким Државама на подршци дијалогу.

„Поздрављам успех Северне Македоније у јавном споразуму између Косова и Србије и посвећеност спровођењу основног споразума и релевантног анекса. Овај споразум је још једна гаранција за мир, стабилност и будућност региона у Европској унији. Уверен сам да ће га гаранти споразума учинити да буде обавезан и применљив за обе стране. Захваљујем се Европској унији на посредовању и Сједињеним Америчким Државама на снажној подршци“ изјавио је Бегај.

Владимир Билчик: Велики корак ка нормализацији односа

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је данас да договорене кораке имплементације европског предлога за нормализацију односа Београда и Приштине морају у потпуности спровести обе стране, укључујући и формирање Заједнице српских општина на Косову.

Вучић: Имплементација само до наших црвених линија, противимо се чланству „Косова“ у УН

Он је написао на Твитеру да је састанак у Охриду био велики корак ка нормализацији односа Београда и Приштине и поручио да сви у региону заслужују европску будућност.

„Састанак у Охриду био је велики корак ка нормализацији односа Београда и Приштине. Договорени кораци имплементације морају у потпуности спровести обе стране, укључујући и самоуправу српске заједнице на Косову. Сви у региону заслужују европски будућност“, поручио је Известилац Европског парламента за Србију.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТ Балкан/Искра, 19. 3. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Господине амбасадоре (Ваша екселенцијо),
    Власти Србије већ 20 и више година раде противно воље својих грађана, а на штету тих истих грађана, и све то по диктату ваше владе, чији сте ви експонент.
    Грађани Србије су збуњени, уплашени, и дезорјентисани.
    У таквим условима предузеће неки корак да се заштите, јер то је природно право које им нико не може одузети.
    Уколико ваша влада буде и даље одузимала права на слободан живот, грађанима Србије, знате ли да ћете постати легитимна мета тих истих грађана?

Оставите коментар