Гојко Рончевић Мраовић, најстарије преживело дете из Јастребарског: Aлојзије Степинац је надбискуп геноцида

Из непосредног, личног искуства тврдим да је квислиншкој нацистичкој, усташкој НДХ идеолошки „духовни стуб“ и творац хрватског клеронацизма био надбискуп геноцида, усташки викар Алојзије Степинац

Гојко Рончевић Мраовић, најстарије преживело дете логораш хрватског логора за децу Јастребарско (Фото: Глас Српске)

Објављујемо протестно писмо Гојка Рончевића Мраовића, најстаријег преживелог детета логораша из Јастребарског, упућено Европском парламенту и водећој европској народној партији поводом одржавања конференције „Блажени Алојзије Степинац – сведочанство вере, истрајности и наде“

Европски парламент и његови посланици показали су спремност да подрже иницијативу хрватске парламентарке Жељане Зовко (ХДЗ) да се у ЕП одржи конференција о Алојзију Степинцу под називом „Блажени Алојзије Степинац – сведочанство вере, истрајности и наде“. Тим поводом министар спољних послова Србије Ивица Дачић у писаној изјави достављеној Танјугу рекао је: „Несхватљиво је да се у Европском парламенту, центру демократије Европске уније, организује конференција посвећена ревизионистичким тежњама и још једном покушају историјске рехабилитације Алојзија Степинца. Многи чланови његовог клера активно су учествовали у злочинима и масовним убиствима и сарађивали са усташким нацистима до самог краја њихове владавине.“ А Гојко Рончевић (89), најстарије преживело дете логораш Јастребарског, упутио је писмо председници ЕП Роберти Мецола из Европске народне партије и Њ. е. Емануелу Жиофреу, амбасадору и шефу Делегације Европске уније у Републици Србији.

Писмо

Поштовани представници ЕУ и европски парламентарци, Ваше екселенције, потпуно сам сломљен спремношћу Европског парламента и европских посланика да подрже иницијативу хрватске парламентарке Жељане Зовко. Осећам дужност и обавезу да вам се, као преживело дете логораш Јастребарског, овим отвореним писмом које ћу доставити медијима, обратим у своје име и у име 74.000 брутално убијене деце у „Усташком Коначном решењу Независне Државе Хрватске“. Из непосредног, личног искуства тврдим да је квислиншкој нацистичкој, усташкој НДХ идеолошки „духовни стуб“ и творац хрватског клеронацизма био надбискуп геноцида, усташки викар Алојзије Степинац, под чијим су окриљем оснивани дечји логори смрти који нису били ни „лечилишта“ нити „прихватилишта“. Одговорно тврдим из личног искуства, а имао сам само седам година, да ничег „милосрдног“ нити „хришћанског“ није било у тим дечјим логорима смрти. Дубоко ме је погодило „приопћење“ Хрватске бискупске конференције и Меморандум Хрватске академије знаности и умјетности да Срби треба да се одрекну „мита о Јасеновцу“, једном од најбруталнијих и најозлоглашенијих логора смрти у Другом светском рату, тврдећи да су Јасеновац и Јастребарско и Сисак били прихватилишта за децу а не дечји логори смрти. Током свог детињства прерано сам одрастао као ратно сироче коме су убијени и отац и мајка, два брата и сестра. Можда ће вам деловати шокантно, али био сам сведок разних мучења и зверстава хрватских усташа који су благосиљани од стране усташког викара Степинца ишли у зверске походе вршећи разне злочине против човечности, вадећи фетус из утроба мајки, живе људе спаљивали у кућама и црквама, ексерима их прикивали на пањеве, живи су били печени, њихова кожа драна, отворене ране посипане сољу, очи су им копане, уши, носеви, језици одсецани, у главу закуцавани ексери, разбијане главе гвозденим маљевима, бебе су набијане на бајонете пред мајкама које су вриштале, и много ужасних инквизиција извршено је у тој монструозној НДХ које културно човечанство и наша цивилизација данас не може да замисли и појми, а које су и данас извор мојих ноћних кошмара.

Списак убијене и уморене деце на територији НДХ – 74.580 пописаних именом и презименом

Мени су дубоко повређена осећања због жртве моје породице и мог народа, јер је несхватљиво и неприхватљиво да се у Европском парламенту, центру демократије Европске уније, организује конференција посвећена рехабилитацији надбискупа геноцида Алојзија Степинца. О њему су писали многи, као нпр.: Марко Аурелио Ривели, проф. др Роберт Макормик, чије сам књиге читао. Међутим, и гђа Естер Гитман написала је ревизионистичку књигу о Алојзију Степинцу под називом Алојзије Степинац, стуб људских права. Да је био стуб, био је, али не људских права већ је био члан Сабора усташке Независне Државе Хрватске и војни викар који је благословио усташке хорде које су чиниле злочине против човечности над немоћним становништвом, посебно над нејачи, женама, децом и старијима. Био сам тада само мали логораш, немоћан да се одупрем том злу, и опатици Пулхерији, равнатељици усташког дечјег логора Јастребарско која је осуђена као ратни злочинац.

Данас, даме и господо, европски парламентарци, стојим пред вама као сведок и жртва у својој 89. години живота и молим вас и преклињем вас у име европских вредности за које се залажете и које промовишете, да дигнете глас и осудите ову срамотну конференцију која вређа достојанство сваког Европљанина, часног хришћанина и католика, а пре свега вређа жртве, посебно нас, још увек живу децу логораше. У тој и таквој Независној Држави Хрватској, која је била држава чудовиште, држава неслободе, нечовечна, дехуманизована, где су живи завидели мртвима, тадашњи хрватски католички клер који је предводио Алојзије Степинац погазио је све хришћанске вредности, јер никада није исцртао границу између себе и усташких злочина, напротив, постао је саучесних у усташком геноциду. Узори хришћанског држања католичког клера пред клеронацистичким злом били су Дитрих Бонхефер, доктор теологије, немачки свештеник који се у епицентру Хитлерове нацистичке империје зла оштро супротставио прогону Јевреја, сматрајући да хришћани морају дићи глас и да не могу остати неми и подржавати прогоне којима су изложени Јевреји.

Ми, преживела деца логораши усташких логора смрти желимо да наша сећања не буду коришћена у сврху било какве одмазде, било када и против било кога. Желимо да ова наша сећања послуже удовољењу правде и да служе разумевању наше патње и подизању човечности за којом су вапили наши сапатници у својим најтежим и последњим тренуцима живота.

Реаговање преживелих логораша на писмо загребачких бискупа

Ви, даме и господо парламентарци, и ваша генерација, нисте запамтили нацизам, а многи од вас нису чули за хрватску усташку идеологију. Они који су били синови и кћери џелата који су вршили усташке злочине, они нису криви ни за шта, али имају одговорност да осуде и одбаце усташку идеологију која је једна од најсмртоноснијих 20. века. Нажалост, они који су чинили злочине према деци одрекли су се свих хришћанских начела. Парабола Quo Vadis и црква Quo Vadis у срцу Европе подсећа вернике, хришћане, и опомиње на неопходност хришћанске посвећености. Деца, нека од њих у пеленама, нису знала чак ни да кажу „мама“, а већ су били обележени као „државни непријатељи“.

Апелујем на вас да хрватским колегама парламентарцима будете путоказ и да им помогнете да се врате изворним начелима хришћанства и да не покушавају рехабилитацију осведочених ратних злочинаца какав је био Алојзије Степинац.

Пре него што одемо са овог света, ми, преживела деца логораши желели бисмо да Европа допринесе да се из пепела усташких злочина створе нови гранитни темељи хришћанске посвећености, да се направи историјски отклон и осуди усташки геноцид, и усташки клеронацизам, чиме би се омогућио суживот на овим просторима, да коначно завлада помирење, једном за сва времена, да завлада мир у нама и над нама, тај божански, небески мир, и да се кроз срж хришћанске вере покаже инструктивни путоказ. Зато дозволите, даме и господо парламентарци, да вас још једном замолим да прочитате ових једанаест тачака које вам шаљем у прилогу, и будете загледани у будућност, штитећи европске вредности, одлучни да се историјске чињенице не доводе у питање, да се помиримо са нашом прошлошћу и да променимо судбину наших народа у Европи кроз опрост грехова, али не и заборава.

У том смислу, достављам вам овај мој најоштрији протест једног преживелог детета логораша уз 12 тачака које објашњавају зашто Алојзије Степинац није жртва комунистичког, нити усташког режима, чији је поглавар цркве био по слободној вољи, као и списак 20.000 имена и презимена деце које су до сада регистрована да су брутално убијена у једном од најмонструознијих и најозлоглашенијих логора смрти у Другом светском рату Јасеновцу.

И овом приликом примите изразе вере и наде у вас да ћете спречити ревизију историјских чињеница и да ћете чувати достојанство жртава, посебно достојанствено сећање на страдање око 74.000 беба и деце у усташкој Независној Држави Хрватској у Другом светском рату, чији је духовни стуб био и остао Алојзије Степинац који никада није дигао глас да заштити пре свега децу. Нажалост, хришћанин у њему никада није надвладао фанатични хрватски екстремизам. Његово понашање током Другог светског рата се никако не може назвати ни мученичким, ни светачким. Морао је стати на страну обесправљених и прогоњених у НДХ, што никада није учинио.

Епископ славонски Јован: Број жртава Јасеновца у будућим енциклопедијама неће бити 600 или 700 хиљада (2015)

Разлози против рехабилитације Степинца

1. „ЈАД ВАШЕМ“, МЕМОРИЈАЛНИ ЦЕНТАР ЈЕВРЕЈСКИХ ЖРТАВА, ДВА ПУТА ОДБИО ДОДЕЛУ ПРИЗНАЊА „ПРАВЕДНИЦИ МЕЂУ НАРОДИМА“

За процес беатификације релевантно је мишљење и Јевреја и Рома, јер су и они поред Срба и антифашиста били жртве усташког режима у НДХ. Зато посебно треба узети у обзир чињеницу да, иако је два пута (1970. и 1994. године) поднет предлог Меморијалном израелском центру „Јад Вашем“ да се Степинцу због тога што је спасао одређени број Јевреја додели признање „Праведних међу народима“, оба предлога су одбијена јер је за ово признање потребно да је приликом спасавања спасилац доводио у опасност сопствени живот.

2. СТЕПИНАЦ НИЈЕ БИО ЖРТВА КОМУНИЗМА ЈЕР ЈЕ:

– Степинац био човек од поверења Павелића – Пре бекства пред савезничким трупама Павелић је целокупну државну архиву предао Степинцу као човеку највишег поверења, те предложио да Степинац буде његов наследник на челу НДХ.

– Затечено код Степинца по хапшењу 1946. године – 36 сандука злата, драгог камења и других драгоцености (део блага који су усташе отеле жртвама етничко-верског истребљења). Међу „благом“ налазиле су се наруквице, огрлице, прстење, али и зуби извађени логорашима – Србима, Јеврејима, Ромима и антифашистима.

– Степинац подигао „пацовске канале“ за пребег усташке врхушке с Павелићем на челу (видети књигу проф. др Роберта Макормика).

3. ЈАВНО ПОДРЖАВАО РАСНЕ ЗАКОНЕ И БИО ПРОМОТЕР НЕТОЛЕРАНЦИЈЕ ПРЕМА ДРУГИМ РЕЛИГИЈАМА

Након што је у НДХ забрањена ћирилица и затворене све школе Српске православне цркве, Степинац је у својим белешкама као позитивну особину Павелића истакао да „у свему иступа у корист Хрватске римокатоличке цркве, и да неће толерисати Српску православну цркву“, при чему није дигао глас ни када је срушена синагога у центру Загреба.

4. ОД 1942. ГОДИНЕ БИО ЈЕ УСТАШКИ ВОЈНИ ВИКАР (СВЕШТЕНИК) И ЧЛАН ХРВАТСКОГ САБОРА – (ОВО РЕВИЗИОНИСТИ ПОПУТ ЕСТЕР ГИТМАН ПОГРЕШНО ТУМАЧЕ ДА ЈЕ БИО „СТУБ ЉУДСКИХ ПРАВА“, ДОК ЈЕ ОН, НАПРОТИВ, БИО „ДУХОВНИ СТУБ УСТАШКОГ РЕЖИМА“)

Степинац је 1942. постављен за викара Усташке војске и домобранства, а исте године постаје и посланик у Хрватском сабору. На отварању Сабора одржао је говор у част Павелића: „Вођо! Обнова Хрватског сабора доказ је ваше дубоке и живописне свијести, одговорности, огромног терета који желите подијелити са својим сурадницима.“ Као члан Сабора НДХ неоспорно је био део политичких и управљачких структура, дајући отворену подршку и легитимитет усташком режиму.

5. ОДГОВОРАН ЗА ПОДРШКУ МЕТОДA ПРИСИЛНОГ ПОКАТОЛИЧАВАЊА „ПОКРСТИ СЕ ИЛИ УМРИ“

Степинац је био свестан насилног покатоличавања Срба, од којих су многе усташе потом побили, а чак је и изабран од Бискупске конференције у новембру 1941. да се придружи трочланом комитету задуженом за руковођење овим католичким покрштавањима! Степинац је изјавио да су животи Срба „спасени“ преласком у католичанство иако су многи после тога били убијени. Чак је филмском траком овековечен тренутак када Степинац и сам покрштава десетине српске деце у Каптолу, којима је Анте Павелић био кум и која су добијала нова имена: Анте и Антонија, а 10. април – Дан проглашења злогласне НДХ – уписан као њихов нови датум рођења! У мају 1943. Степинац у једном писму Риму наводи да је већ на простору НДХ насилно покатоличено око 250.000 православних Срба. На примеру бискупа грофа Фон Галена видели смо да је ипак било могуће изнети јавно своје критике против једног нацистичког режима, а да Гален није изгубио ни положај ни живот, а да су многи животи били због његове јавне осуде спасени.

ВЕЛИЧАЈУ СТЕПИНЦА У СРЦУ ЕУ: Скандалозна конференција у Европском парламенту о злочиначком хрватском кардиналу

6. БРАНИТЕЉ УСТАШКОГ РЕЖИМА

У преписци са кардиналом Маљонеом од 23. маја 1943. године, поводом притужби које су стизале у Ватикан због злочина у НДХ, Степинац негира улогу Хрватске римокатоличке цркве у злочинима, указујући да он као надбискуп заправо штити прогоњене, а злочине карактерише као повремене инциденте неодговорних појединаца, мимо знања и у супротности с вољом часног руководства НДХ.

7. ОДГОВОРАН ЗА ИЗБЕГАВАЊЕ И ОКЛЕВАЊЕ У СПАСАВАЊУ ДЕЦЕ ИЗ ДЕЧЈИХ ЛОГОРА СМРТИ У НДХ

Диана Будисављевић, која је спасила више од 15.000 у првом реду српске, али и јеврејске и ромске деце из Јасеновца и других усташких логора, огорчено је у свом дневнику тада забележила како се Степинац није уопште занимао за ту децу, а правдао се да не може помоћи или у празно обећавао.

8. СЕЛЕКТИВАН ОДНОС ПРЕМА ЖРТВАМА У НДХ

Протестује због погибије седам словеначких свештеника који су без судског процеса убијени у Јасеновцу, али се не осврће на покољ Срба, Јевреја и Рома у том најзлогласнијем логору смрти.

9. КРАЈЕМ МАРТА 1945. ГОДИНЕ, КАДА ЈЕ БИЛА ЈАСНА ПОБЕДА САВЕЗНИКА, ЈОШ ЈЕДНОМ ИЗРАЖАВА ПОДРШКУ УСТАШКОМ РЕЖИМУ

Ипак, током рата Степинац се молио за Павелића, и пред сам крај рата, крајем марта 1945. године, сазива нову Бискупску конференцију, током које још једном формално изражава своју подршку усташком режиму.

10. ПРИМА ОРДЕН 1944. ГОДИНЕ ОД УСТАШКОГ ПОГЛАВНИКА ПАВЕЛИЋА

Примио је 1944. од усташке власти Високи орден за заслуге „Велеред са звијездом“, а његова подршка усташком режиму била је и оправдање за велики број хрватског клера који је учествовао у усташким покољима, и који су чак били у њиховим редовима, као злогласни фра Филиповић Мајсторовић, који је чак био командант Аушвица на Балкану, као и Макс Лубурић, тог најозлоглашенијег и најбруталнијег логора за истребљење – Јасеновац, једног од укупно осам у свету у Другом светском рату.

11. БЕЗ ГРИЖЕ САВЕСТИ ОДРЖАВАО „СРДАЧНЕ ОДНОСЕ“ С НАЦИСТИЧКИМ РЕЖИМИМА

Индикативно је да је у извештају Амбасаде Велике Британије из Београда од 1953. године указано да је Степинац одржавао „непотребно срдачне односе“ с немачким и италијанским окупационим властима, као и са усташама, те да није протестовао нити заузео јаван став против масакра над Србима, Јеврејима и Ромима.

12. ОДАВАЊЕ ПОЧАСТИ СТЕПИНЦУ ЈЕ ПОНОВНО УБИЈАЊЕ ЖРТАВА УСТАШКЕ НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ ХРВАТСКЕ

Степинац не заслужује да буде проглашен свецем Римокатоличке цркве и да се у његову част одржавају конференције у Европском парламенту, и да се тако стави у исти ранг истинских мученика и хероја католичке цркве и антинацистичких бораца као што су Едит Штајн (Тереза Бенедикта од Крста, канонизована 1998. од стране Католичке цркве) или Руперт Мајер или бискуп гроф Фон Гален или великомученик Вукашин Мандрапа који је страдао у Јасеновцу, у усташком логору смрти, а кога је Српска православна црква канонизовала 1998. године.

ЗАКЉУЧАК:

Зато питање канонизације Степинца и одржавање конференција у његову част није питање само две локалне цркве, Српске православне и Хрватске римокатоличке цркве, нити два народа, Срба и Хрвата, јер жртве су били и Јевреји и Роми и антифашисти из реда других народа. Зато је то и питање заштите основних и кључних принципа Уједињених нација и Универзалне декларације о људским правима као и Европске конвенције о људским правима, и свих других декларација и резолуција о спречавању неонацизма и фашистоидних идеологија, а усташтво то свакако јесте, а које исто тако треба осудити као што се већ чини у случају фашизма и нацизма.

Опрема: Стање ствари

(Печат, 24. 3. 2023)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

8 replies

 1. Sa logorom za decu se granici kasarna nekad JNA „Franjo Ogulinac-Seljo“ i imadoh prilike da posetim logor. Uzas i hladnoca koja odatle dolazi je neshvatljiva. U zidin ma drhti i kovitla mrznja protkana od „velecasnog“ i njegovog sefa SOTONE licno. Tu nisam mogao ni da zaplacem. Covek otupi izoblici se i sam postaje meta te mrznje. A ona prozima i tzrazi dalje zrtve, nove, pravoslavne, Hriscanske. Zlocini koji nebo paraju pred kojima veliki prozbori „Samo ti sinko radi tvoj posao“. Vecna im SLAVA i da ih Gospod primi u svoje Carsvo.

  PS: Jaska“ Jastrebarsko VP 2465/37 LPA (laka proitiv avionska artiljerija)

  20
  1
 2. Наш познати издајник под мантијом „епиископ“ Јован Ћулибрк велича овог монструма. Уједно десетоструко умањује број жртава јасеновачких страдалника. Остале колеге под мантијом ћуте и подржавају све ово чињењем и нечињењем.
  Зар треба даље нешто коментарисати?
  Народ од милијарду житеља Кинези имају своје методе за овакве издајнкике, а минијатурни народ Срби још негују издајнике. И то још под мантијом. Издаја је издаја, свеједно да ли је под оделом, мантијом или униформом.
  Пошто смо се дакле одлучили за негу хуља треба сходно томе да нестанемо.

  27
  2
 3. Адреса(нт) је оно што је (нЕ)Uпитно,

  …”Одмах након окупације Босне и Херцеговине 1878. почело је стварање католичких аграрних колонија у Босни. Све су биле смештене на плодном земљишту северне Босне. До 1914. било их је створено 24, а прва је успостављена досељавањем немач-ких сељака код Бање Луке и била названа Виндхорст (Windhorst, данашња Топола). Одмах до ње је створена колонија италијанских сељака из аустријског Тирола Маховљани, на земљишту данашњег аеродрома. Било је замишљено да се уз реку Дрину створи цели ланац аграрних насеља Немаца. Најзначајније је било „Franz Josephs Feld”, данашње Ново Село код Бијељине. Ове су се колоније почеле укидати Хитлеровом одлуком да их након изгубљеног Стаљинграда пресељава у подручје Познања. Историчари су израчунали да је у Босну и Херцеговину, након окупације до 1918, било усељено 240.000 католичких становника. Они који су преостали су се кроатизовали.

  То није била једина установа да хабзбуршке власти учине крај демографском првенству Срба у Босни и Херцеговини. У свим пописима становништва су сачињавали релативну већину 43-44%. Са националним истомишљеницима католика и муслимана су имали апсолутну већину.

  Процес кроатизације католика у Босни и Херцеговини до 1918. још историјски није био окончан. То је генерација књижевника Иве Андрића, која се од раног детињства сматрала српском. Када је млади Стјепан Радић, вођа главне хрватске националне партије иза 1918, 1890. посетио град Мостар, од 3.353 католика у граду од 14.370 становника, само 250 су се сматрали национално опредељеним Хрватима. У разговору са једним муслиманским сељаком, кога назива Турчином, чуо је да би се муслиман рађе „волио црногорске крви напити, него Меку угледати”. Тај проценат од 250 опредељених Хрвата од 3.353 католика (13,5%) је мерило за историјску демографију да израчунавају општи проценат кроатизације католика Босне, Херцеговине, Славоније и Далмације. У Далмацији и Славонији је био виши јер је раније почео. Радић је жалио што се становништво национализује по религији и пророчки страховао да ће се то завршити истребљивањем.

  Немачки досељеници у Босни и Херцеговини су почели да врше значајну улогу у развоју покрајина. У културном погледу је најзначајнији од њих теолог и католички идеолог Johan (или Hanz) Merz. Данас је познат по кроатизованом називу као Иван Мерц. Био је пореклом од досељеника у Виндхорст. (Један католички историчар Бање Луке сматра да је Мерц био посинак у католичкој породици, јеврејског порекла.) Мерц је постао идеолог католичког политичког покрета Хрвата. Водио је католичке омладинске организације, а иза 1929. створио велико и утицајно друштво „Крижара”. По политичкој и друштвеној идеологији су се утопили у хрватски фашизам. Образован у Паризу, и данас се сматра највећим хрватским католичим мислиоцем.

  Идеја о неопходности да се учини крај српској етничкој већини у Босни и Херцеговини је активно и највише вршила хабзбуршка влада. Од 1882. до 1903. је била проглашена „босанска нација”. Није се одржала, јер су је све три верске стране одбациле. Муслимани ће је обновити тек 1993, кад су под америчким притиском напустили тада званичан етнички назив Муслимана. Муслимани Босне и Херцеговине су од 1868. до 1993. девет пута мењали етнички назив своје заједнице. Споразумом са српским вођима 1901-1902. су били прихватили програм да су муслимани етнички Срби, језик и писмо српски, досељене католике иселити из покрајине.

  Најзначајнији покушај радикалног демографског сузбијања Срба је предузет у рату 1914. Све су покрајине у хабзбуршкој држави имале своје покрајинске војске, као „Хонвед” у Мађарској, или „Домобрани” у Хрватској. Због страха да би том покрајинском војском командовали српски официри, са српским језиком и писмом, Босна и Херцеговина је након увођења устава 1910. добила добровољачке „Schutz Korps”, састављене од католичких и муслиманских добровољаца. Предоминантно су били муслимански у својој ношњи. Идеја је старија од 1910.

  Рат против Србије је стратешки разрађиван у хабзбуршкој војсци од 1906. Тада је узето правило да напад на Србију мора уследити преко реке Дрине, а не са севера преко Саве и Дунава, како су сви ратови у историји вођени. Источна Босна и западна Србија преко којих се припрема хабзбуршки војни поход након 1906. је брдовит терен. Има само једну транспортну линију ускотрачне железнице, кроз брда и тунеле. Кад је у првим биткама рата 1914. хабзбуршка војска изгубила одлучујуће битке у западној Србији и препустила подручје до Сарајева српској и црногорској војсци, генерал који је изгубио ту стратегију је у мемоарима објаснио да су разлози за тај пораз били политички. Влада је намеравала да, заједно са инвазијом Србије, исељава српско становништво из Подриња у источној Босни. У упутствима за рат Schutz Korps формацији је изричито наређено да се заједно са потискивањем српске војске потискује и српско становништво. Неколико хиљада породица православних Срба је протерано у Србији.

  Почетком рата 1914. Аустро-Угарска је у Босни и Херцеговини почела са праксом која се треба сматрати раном историјом фашизма 1941. Одмах су створени концентрациони логори за сумњиве Србе. У европској историји нису постојали до тога времена. Први пут су их почели Енглези у рату са Бурима у Јужној Африци 1903. У исто време је предузета политика сузбијања православних Срба на целом подручју Босне и Херцеговине. Први велики масакр, који би се могао сматрати да открива геноцидне намере, десио се у селу Челебићи у Подрињу у октобру 1914. када је без суђења стрељано 84 српских сељака. Локални функционер Тановић који је то урадио у херцеговачком Автовцу, где је 1914. стрељао без суђења 37 српских талаца, доживео је да је његов син водио масакр у фашистичкој Хрватској 1941. и због тога од комуниста касније био стрељан.

  Геноцид над српским народом, као ни холокауст над јеврејским, не би се могао тако сурово остварити 1941-1945. да није дубоко припреман из историје. Антисемитизам је стар колико и хришћанство, али антијудеизам католичке цркве који се за неколико векова систематски исповеда је ипак био основа за његову светову варијанту антисемитизма. Елементи су били уграђени у политику тријалистичке реформе хабзбуршке монархије, на чему ради престолонаследник Франц Фердинанд са странком Карл Луегера. У „Mein Kampf-у” је Хитлер поменуо да је то био покрет за који је у младости имао погрешна убеђења да га треба следити. Цела средњоевропска грађанска класа, са великим делом интелигенције, пре 1914. жваче идеологију потребе обрачуна са демократским владама. У студији о десном радикализму пре 1914. и објављеној 1970, чешки историчар Бедрих Левенштајн вели да немачка средња класа живи од идеја о «јаком човеку» који ће државу водити у сталне спољне експанзије и опште милитаризовање друштва. У Босни и Херцеговини државни функционери исповедају потребу стварања Једног поштеног апсолутизма” будућности („ein gelinder Absolutismus”). У доба Анексионе кризе 1908-1909. хрватска политика у Босни ствара неке институције које ће бити ускрснуте у Светском рату 1941. Тада је постојала намера да се организује добровољачка „Црна легија” против српских претњи. У Хрватској политичари Исо Кршњави и Иво Пилар развијају управо тада идеје о потреби расног хомогенизовања будуће хрватске државе од словеначких граница до реке Дрине.

  Геноцид у рату 1941-1945, у свим варијантама стратешких припрема фашистичких држава, носио је у себи идеје и програме о диктатурама које ће извршити етничко и расно чишћење. Црква је одиграла одређену улогу у припремама победе усташког покрета Анте Павелића над политиком Хрватске сељачке странке Влатка Мачека. Кратко време, док још није сео на трон загребачког надбискупа, Алојзије Степинац је створио „Чисту католичку акцију”. Њено постојање од 1936. је открио један од њених функционера, али је историчари нису још темељитије реконструисали. Изричито се захтевало да хрватски католици направе конверзију од подржавања Хрватске сељачке странке ка усташком покрету у емиграцији, који на револуционаран начин разара раније федералистичке планове о месту Хрвата у преуређеној Југославији.

  Првих дана рата 1941. није било сасвим јасно које су границе прокламоване независне државе у Хрватској. То пита новоименовани „командујући генерал” у Загребу Глез Хорстенау Адолфа Хитлера на путу да преузме ту значајну дужност. Хитлер је веровао да ће то бити река Босна, јер више се због етничког распореда не би могло одржати. Мусолинијев генералштаб је разрадио план разграничења хрватске државе, по коме би Хрвати имали излаз на море у Сушаку, а Срби у Дубровнику. Италијанска званична политика, укључујући и краљевски двор који је пристао да принц од Савоје постане будући хрватски краљ, не сматра да би из те државе Срби требало да буду искључени. Још није разрађено како су ови планови пропали и успостављена држава до реке Дрине. Очигледно је у том питању одлучујућу улогу извршила Света столица.

  Италијанска војска је у свим извештајима од почетка окупације упозоравала да нова хрватска влада води политику искорењивања српског и јеврејског становништва. Видели су да то изазива отпор у српским селима. Прве оружане чарке су можда старије од формалног датума избијања рата 6. априла 1941. У априлу 1941. се убијају Срби у Бјеловару, кроз цели мај месец опасност од оружане побуне због насиља над њима је из дана у дан расла. Први оружани одред је створен 3. јуна у селу Удрежње код Невесиња, где су усташе претходног дана извршиле покољ становништва.

  Пре него је створен логор у Јасеновцу са мрежом мањих логора по Славонији, усташке власти су мислиле да подигну један на доњој Неретви. Због противљења италијанске војске то је измештено у зону ван италијанске војне окупације. Нацистички новинари који су путовали кроз нову хрватску државу (Адолф Дреслер) јавно су писали у својим књигама да је 1941. у Србију протерано 250.000 Срба. Није сакривано да су Јевреји били одстрањени из друштва и чудили су се да су у италијанској окупационој зони били само натерани да носе жуту траку и Давидову звезду, али су се слободно кретали.

  Италијанска обавештајна служба је сазнала да је Главни усташки стан у Загребу издао наређење логорницима да се до 6. септембра мора завршити искорењење православног становништва и да се цела имовина мора предати породицама муслиманским и католичким. Италијани су оцењивали да нова хрватска влада води политику искорењивања православног и јеврејског становништва. Када је због овога у Загреб послат функционер министарства спољних послова Лука Пјетромарки, известио је да политика конверзије на католичанство представља „фундаменталну тачку његовог (Павелић) програма и да у његов успех улаже заслепљену веру која не трпи приговора ни одлагања”.

  Геноцид над православним и јеврејским верницима је немогуће схватити ако се мисли да је он извршен од стране полицијских и војних формација и да религиоши фанатизам није захватио цело друштво. Италијани су извештавали да у Далмацији католички сељаци „са пасијом” убијају своје српске суседе. Непосредно пред слом југословенске државе уредник београдске „Самоуправе” и државни функционер Јовановић-Стоимировић бележи у свом дневнику да се сарајевски Јевреји више боје својих муслиманских суседа, него немачке војске која долази. У Сарајеву је од око десет хиљада Јевреја преживело 1.400. Ликвидирани су пре почетка масовног холокауста како је наређен након конференције на Ванзејезеру. Оцена у њујоршкој „Енциклопедији холокауста” (под „Сарајево”) да је убијање највише извела хрватска улична руља може бити тачна само утолико што су муслимани у граду тада већином прихватили свој хрватски идентитет.

  Да Света столица није била само необавештена о ономе што се дешава у хрватској држави, сведочи записник са састанка у Сушаку заповедника дивизије Друге армије 31. октобра 1941: „Хрватска се влада одлучно оријентисала на следећу политику религиозног карактера, у којој има потпуну сагласност (totale appogio) Свете столице: превести највећи могући број православних на католичанство, а такође и Јевреје.” Због тога је захтеваио да италијанска војска не сме отварати масовне гробнице поубијаних Срба, нити доводити нове православне свештенике тамо где су претходни били поубијани. Ни порушене цркве се нису смеле обнављати.

  Ревизионистичка наука и званична политика нових држава које су створене након слома југословенског и источноевропског комунизма је тријумфовала што је добила разумевање да се историјска истина о геноциду може законом одредити. Од 12 тадашњих европских влада, 6 су формирале католичке партије. Нодигнути су споменици који личе на туристичка свратишта за угодан предах од путовања. Помен жртава је толико разводњен да се међу њима више истиче народ и црква држава које су злочин извршиле, него они који су заиста страдали. Остаје стид данашњег доба у коме се стара насиља и злочини рафинирају, а заувек не укидају.”

  Милорад ЕКМЕЧИЋ, академик САНУ

  +Не окрећи се сине, филм

  #
  https://pbs.twimg.com/media/E8u4biHXsAMevSQ.jpg 

  12
  1
 4. Ава Јустин, о екуменизму:
  Папизам је гори и од фашизма и од комунизма, јер,
  док фашизам уништава своје противнике у име народа,
  а комунизам у име класе, дотле папизам
  уништава своје противнике у име кроткога и благога Господа Христа.“

  14
  3
 5. „Ватиканско подземље није црква већ бордел извитоперених,
  ако не и горе од тога. Једна развратничка јавна кућа.“
  Овим речима Мартин Лутер је пре пет векова описао то криминално удружење

  13
  3
 6. 26.03.1992 godine katoličko krvatske novo ustaške falange su prešle reku Savu i u takozvanom Bosanskom Brodu u mestu mitskog značenja Sijekovac ubijaju kolju i SIJEKU 70 Srpskih civila kod svojih sopstvenih kuća.

  70 Vukašina Mandrapa opet posle 51 godine od PRVOG Vukašina Mandrape.

  Tada je počelo DRUGO katoličko krvatsko novo staro ustaško klero falangističko ubijanje klanje i SIJEČENJE Srba i Srpkinja.

  31 godinu posle katoličkog krvatskog klero ustaškog klanja i ubijanja u Derventu nedaleko od SIJEKOVCA dolazi Poglavnik Ovisne Države Krvatske i uručuje takozvano ordenje sa imenom krvatskog NE postojećeg kralja preživelim BOJOVNICIMA katoličke krvatske novo klero ustaške BOJNE koja je i klala i ubijala i SIJEKLA Srbe i Srpkinje u SIJEKOVCU.

  Katolici su katolici.

  Klero katolici su klero katolici.

  Klero ustaški katolici su klero ustaški katolici.

  Od 1054 godine.

  Naravoučenije.
  Samo i isključivo za Srbe i Srpkinje.

  Ostalo je još SAMO 31 godina od katoličkog
  jubileja 1000 godina NEPREKIDNIH krstaških ratova u ime Rima Pape i Rimokatoličke crkve.

  Zaključak.

  Brojevi su brojevi.
  Uvek postojani.
  Uvek govore isto.

  Ko hoće da BROJI.

  Slučajno.

  Ili.

  Namerno.

  U OBA slučaja NAMERNO se PONAVLJAJU.

  Za ONE koji NEĆE da BROJE.

  14
  4
 7. Душан Буковић:

  ЗАЛАГАЊЕ ЛУЦИФЕРОВИХ ВЕРНИКА У ЕВРОПИ И АМЕРИЦИ ДА СТЕПИНЦА ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕЦА

  „Да је већа слобода и довољно радника Србија би била за двадесет година католичка“
  – Алојзије Степинац

  Како се у току последњих година често говори о злогласном хрватском усташком викару недбискупу Степинцу, којег покушавају извесни Луциферови верници у Европи и Америци, да га прогласе за свеца (Види: Richard Pattee, The case of cardinal Aloysius Stepinac, Milwaukee, Wisconsin, USA, 1953; Sava N. Kosanovic, The Case of Archbishop Stepinac, Published by the Embassy of the Federal Peoples Republic of Yugoslavia Washington, 1947; Lynn Picknett, The secret history of Lucifer and the meaning of the true Da Vinci code, New York, USA, 2005).

  У току 1992 и 2001 године појавиле су се у Америци две књиге под насловом “Faith and fraternalism – The history of the Knights of Columbus” – „Вера и братство – Историја Колумбусових Витезова“ и “Patriotism and fraternalism in the Knights of Columbus – A history of the fourth degree” – „Патриотизам и братство Колумбусових Витезова – Историја четвртог степена“, у којима су објављени подаци да је свемоћни римски католички корпоративни естаблишмент у Америци стао у одбрану хрватског усташког викара надбискупа Степинца и да су се залагали за његову његову рехабилитацију… ( Види: Christopher J. Kauffman, Faith and fraternalism – The history of the Knights of Columbus, New York, 1992, стр. 379; Christopher J. Kauffman, Patriotism and fraternalism in the Knights of Columbus – A history of the fourth degree, New York, 2001, стр. 124).

  Факат је, да су хрватски ратни злочинци Анте Павелић и Андрија Артуковић, били под заштитом свемоћног римског католичког корпоративног естаблишмента Сједињених Америчких Држава, као и моги нацифашистички злочинци. Артуковић је био председник свемоћне римске католичке корпоративне ложе “Knights of Columbus” – “Колумбусових Вититезова” у Калифорнији (Види: Howard Blum, Wanted! The search for Nazis in America – „Потерница! Потрага за нацистима у Амерци“, New York, 1977, стр. 170-171).

  У овом контексту потсетили бисмо читаоце овог цењеног портала на Степинчев Меморандум и још понешто. Да би се ово могло разумети потребно је осврнути се на Степинчев меморандум од 18 маја 1943. године у којем моли Хитлеровог папу Пија XII да сачува Павелићеву Независну Државу Хрватску, где између осталог дословно стоји:

  „Носећи свету мир, мислите, свети Оче, на хрватску нацију, увијек вјерну Христу и вама. Млада Хрватска Држава, рођена у страшнијим и тежим приликама, него било која држава кроз више вијекова, борећи се очајнички за свој опстанак, показује са свим тим у свакој прилици, да жели остати вјерна својим сјајним католичким традицијама и осигурати боље и јасније изгледе католичкој цркви у томе куту кугле земаљске. У противном, њезином пропашћу или фаталним смањењем – тисуће најбољих хрватских вјерника и свећеника жртвовале би драговољно и радо своје животе да запријече ту страховиту могућност. Не би било уништено само оних 240.000 прелазника са српског православља, него и читаво католичко пучанство толиких територија са свим својим црквама и својим самостанима…“ (Види: Уређивачки одбор, Тајни документи о односима Ватикана и усташке НДХ, Библиотека друштва новинара Хрватске, Загреб, 1952; Војислав Гаћиновић, Народни алманах са календаром – 1961, Paris, France, 1961, стр. 101).

  Дакле, ван сваке сумње је да се Степинац залагао за „Независну Државу Хрватску“ што сведочи у “Хрватској ревији” и злогласни хрватски ратни злочинац, поглавник Анте Павелић:

  „… криво је ако се каже да је кардинал-надбискуп био за хрватску државу а против њеног режима. Но ја и хрватска држава смо заједно, па је Степинац био за мене, за мога Лубурића, мога Вранчића и мој Јасеновац…” (Види: Hrvatska revija, Buenos Aires, Argentina, 1954; Стеван Д. Тривунац, „Ми Срби и Степинац, Србија, Fruitland, Ontario, Canada, октобар 1980, стр. 6).

  Степинцу није сметао Брозов великохрватски, интермаријумски, фабијански, бољшевичко-троцкистички комунизам, а сметала му је монархистичка тзв. „четничка власт“ која је саучествовала у његовом избору за загребачког надбискупа! У сатанској мржњи, коју је гајио према православним Србима упутио је и једну изјаву Хитлеровом папи Пију XII преко злогласног фратра Крунислава Драгановића, Брозовог и Павелићевог емисара у Ватикану, која дословно гласи:

  „Ако Вас буду питали у Ватикану шта мисли загребачки надбискуп о стању у Домовини, реците свима да ће се он, ако мора бирати између комунистичке власти у хрватским крајевима и четничке власти, одлучити за комунистичку…” (Види: Др. В., Драгановићев пример, „Клиц Триглава“, London, England, јун 1968).

  Није без интереса, да се још једном осврнемо на пакрачког владику Јована Ћулибрка, екуменисту, који показује склоност ка сталном попуштању и потчињености Луциферској, идолатриској, окултној, езотериској римској католичкој корпорацији са папиним седиштем у Ватикану, јер „папа није прост човек, него Бог“ – “Secundum hoc papa, non set homo simpliciter, sed Deus” или „што папа чини, то Бог чини“ – “Quod papa facit, Deus facit”.

  Данашњој владајућој и свемоћној папистичкој , темпларској, идолатриској, окултној, езотериској, ритуалистичкој, екуменистичкој и луциферизованој Европи и Америци главни и основни циљ је да води борбу за Луцифера, против Исуса Христа, зато сматрамо да неће бити без интереса да наведемо један цитат из књиге о. Јустина Поповића, коју је објавио под насловом „Православна црква и екуменизам“, где између осталог стоји:

  „Шта је то Европа?

  То су похот и памет. Обоје човечије: човечја похот и човечја памет. А то двоје оличено је у папи и у Лутеру. Шта је дакле Европа? Папа и Лутер. Засићене људске похоти до врхунца, и засићене људске памети до врхунца. Европски папа је људска похот за влашћу. Европски Лутер – људска решеност да све објасни својом памећу. Папа као владар света и научник као владар света. То је Европа у суштини
  својој, битно и историјски. Једно означава бацање човечанства у ватру, а друго означава бацање човечанства у воду. А обоје – одвајање човека од Бога. Јер једно значи негирање вере а друго – негирање Цркве Христове. Тако дајствује у телу Европе зли дух ове неколико векова…“ (Види: Архим. др Јустин Поповић, Православна црква и екуменизам, Солун, 1974, стр. 202).

  6
  3
 8. Садржајно, аргументовано и испуњено емоцијама писмо уваженог господина Гојка јесте и вапај да у овом времену изопачених вриједности разум и истинољубље ипак некако добију право на живот.

  А колико се забраздило у сатирању историје и истине говори чињеница да је 21-ог овог мјесеца у просторијама Европског парламента одржана конференција посвећена Алојзију Степинцу, под називом “Блажени Алојзије Степинац – свједочанство вјере, устрајности и наде“.
  Сама чињеница да су посветити конференцију овој хуљи и нечовјеку са више него дегутантним и морбидним насловом, нам говори до каквих “вриједности” држе ти који су осмислили ту манифестацију и ту би сваки моралан човјек требао ставити прст на чело и упитати се има ли шта тражити са таквима, но то је већ друга тема.

  Један историчар, истински српски родољуб и уман човјек рече “најопасније су илузије”. Истина, Срби морају да се ослободе улузија, да изађу из стања опијености југословенством, да престану робовати заблудама.
  Ја не могу, нити ми можемо неком одредити какво ће имати схватање и које ће “вриједности” његовати, свјетоназоре, шта ће му бити водиља, не можемо ником забранити да нас мрзи, или да велича разне злотворе и хуље који су крвавим трагом исписали своје нечовјештво, оно што можемо и морамо јесте држати до наших страдалих и мученика чији једини гријех бјеше што бејаху православни Срби, зарад тих мученика немамо право на благонаклон однос према онима који на било који начин величају ниткове због којих ти недужни страдалници одоше Богу на истину.

  А када је то страшно вријеме у питању, вријеме трајања монструм творевине ендехазије, три ниткова имају највеће “заслуге” што је то зло достигло толике висине, нека протува Анте Павелић, неки Алојзије Степинац и неки Зигфрид Каше.
  Први бјеше коловођа тог злочиначког подухвата, други, викар усташке војске је и личном подршком и преко институцију коју је водио благословио кољаче и крволоке, трећи је омогућио да њемачки нацисти и сами згрожени бестијалношћу и монструозноћу усташких хорди не ометају та звјерства.

  Како је већ опширно описано у тексту, овај Степинац бјеше викар усташке војске, као духовник подржавао је монструм творевину ендехазију, и онда када је огрезла у звјерствима, преко интитуције коју је водио благослопвио је те кољаче и та језива звјерства, све што можемо наћи о њему, укључујући и “аргументе” оних који га правдају или величају нам казује да је у питању хуља и нечовјек пар екселанс..

  Српским родољубима водиља не смију бити потези неких политичих и иних елита, који ће се некад дјелима шлихтати онима огрезлим у србофобији, некад то прерасте и у флертоваљње са неоусташтвом, јер то прерасте у ликовање због снисходљивости оних који нису дорасли својој позицији, већ водиља мора бити не дозволити да култура заборава на те наше мученике однесе побједу, да учимо дјецу и долазећа покољења о њиховом страдању.

  Хоће ли неко ту хуљу и нечовјека Степинца прогласити блаженим, колико сутра можда и светим, свачији избор и на то не можемо утицати, али због тих наших мученика, због те преклане дјечице, њих 74.580 именом и презименом, према таквима и свима онима који на било који начин правдају ниткова и нечовјека Степинца на благонаклон однос немамо право

  9
  1

Оставите коментар