Списак убијене и уморене деце на територији НДХ – 74.580 пописаних именом и презименом

Иако је највећи део страдао од усташа, пописана су деца страдала од свих зараћених страна, као и она за које се не зна тачан узрок и кривац смрти

Деца испред барака у логору у Сиску (Фото: Викимедија)

„Стање ствари“ ексклузивно доноси списак убијене и уморене деце на територији тзв. Независне Државе Хрватске.

Реч је о два списка стратишта деце убијене и уморене у „НДХ“ – први са називом „већи“ (за стратишта на којима је страдало десеторо или више деце) и други са називом „мањи“ (за стратишта на којима је страдало до деветоро деце). Спискови су дати по стратиштима, азбучно.

Укупан број досад пописане страдале деце (до 14 година) износи 74.580 (седамдесет четири хиљаде петсто осамдесет). Подсећамо да, према статистичким стандардима, уобичајена процена јесте да укупни број може бити већи највише за петину (20%) у односу на број пописаних.

Иако је највећи део страдао од усташа, пописана су деца страдала од свих зараћених страна, као и она за које се не зна тачан узрок и кривац смрти.

Списак је више година стајао у Музеју жртава геноцида.

Жртве су пописане по азбучном реду, у формату

Име (Име оца) Презиме, година и место рођења, националност, ко га је убио/уморио

Део списка убијене деце у Јасеновцу

Илустрације ради: Стратиште Јасеновац има 14.241 пописану жртву, дечји логори Стара Градишка (4.823), Сисак (1.245), Јастребарско (213)

Истичемо да је списак непотпун, и да је од највеће важности да се јаве сви они који имају податке о непописаној страдалој деци са територије „Независне Државе Хрватске“.

Преузмите спискове:

Већa стратишта (PDF)

Мања стратишта (PDF)


ИСПРАВКА: Претходна верзија овог текста нетачно је садржавала процену „да број пописаних представља око петине укупног броја страдалих“. Требало је да пише да „укупни број може бити већи највише за петину (20%) у односу на број пописаних“.Categories: Противу заборава

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Treba vratiti rvatima-ustasama bar duplo, satreti im sve od Krajine do Zagorja, ***** ** ******

  2. зар *** ***** Машина није утврдио да је у НДХ убијено неких 83.000 људи, пописаних по имену и презимену, и тврди да нема више….испада да је 90% жртава – деца….или их није титоистички монструм рачунао у људе, и жртве, у настојању да што више смањи злочине Хрвата…

  3. @ Srbin
    Da ste se barem potrudili da pogledate spisak ili pažljivo pročitate tekst shvatili bi da su na ovom spisku dece i Hrvati, Jevreji, Muslimani, Romi, …. . Na žalost, autor spiska se nije potrudio da nam prikaže bilo kakave podatke o njihovom broju, svesno manipulišući činjenicama, a sa znanjem da će većina čitalaca ukupan broj poistovetiti sa ubijenom srpskom decom.

    @ BGD

    Mišini pripisuju da je utvrdio da je u Jasenovcu ubijeno 83.000 imenom i prezimenom. Na žalost, to je podatak JUSP Jasenovac (Hrvatska) koji retardi pripisuju Mišini.

Оставите коментар