Списак убијене и уморене деце на територији НДХ – 74.580 пописаних именом и презименом

Иако је највећи део страдао од усташа, пописана су деца страдала од свих зараћених страна, као и она за које се не зна тачан узрок и кривац смрти

Деца испред барака у логору у Сиску (Фото: Викимедија)

„Стање ствари“ ексклузивно доноси списак убијене и уморене деце на територији тзв. Независне Државе Хрватске.

Реч је о два списка стратишта деце убијене и уморене у „НДХ“ – први са називом „већи“ (за стратишта на којима је страдало десеторо или више деце) и други са називом „мањи“ (за стратишта на којима је страдало до деветоро деце). Спискови су дати по стратиштима, азбучно.

Укупан број досад пописане страдале деце (до 14 година) износи 74.580 (седамдесет четири хиљаде петсто осамдесет). Подсећамо да, према статистичким стандардима, уобичајена процена јесте да укупни број може бити већи највише за петину (20%) у односу на број пописаних.

Иако је највећи део страдао од усташа, пописана су деца страдала од свих зараћених страна, као и она за које се не зна тачан узрок и кривац смрти.

Списак је више година стајао у Музеју жртава геноцида.

Жртве су пописане по азбучном реду, у формату

Име (Име оца) Презиме, година и место рођења, националност, ко га је убио/уморио

Део списка убијене деце у Јасеновцу

Илустрације ради: Стратиште Јасеновац има 14.241 пописану жртву, дечји логори Стара Градишка (4.823), Сисак (1.245), Јастребарско (213)

Истичемо да је списак непотпун, и да је од највеће важности да се јаве сви они који имају податке о непописаној страдалој деци са територије „Независне Државе Хрватске“.

Преузмите спискове:

Већa стратишта (PDF)

Мања стратишта (PDF)


ИСПРАВКА: Претходна верзија овог текста нетачно је садржавала процену “да број пописаних представља око петине укупног броја страдалих”. Требало је да пише да “укупни број може бити већи највише за петину (20%) у односу на број пописаних”.Categories: Противу заборава

Tags: , , , ,

5 replies

 1. Treba vratiti rvatima-ustasama bar duplo, satreti im sve od Krajine do Zagorja, ***** ** ******

  6
  8
 2. зар *** ***** Машина није утврдио да је у НДХ убијено неких 83.000 људи, пописаних по имену и презимену, и тврди да нема више….испада да је 90% жртава – деца….или их није титоистички монструм рачунао у људе, и жртве, у настојању да што више смањи злочине Хрвата…

  11
  1
 3. @ Srbin
  Da ste se barem potrudili da pogledate spisak ili pažljivo pročitate tekst shvatili bi da su na ovom spisku dece i Hrvati, Jevreji, Muslimani, Romi, …. . Na žalost, autor spiska se nije potrudio da nam prikaže bilo kakave podatke o njihovom broju, svesno manipulišući činjenicama, a sa znanjem da će većina čitalaca ukupan broj poistovetiti sa ubijenom srpskom decom.

  @ BGD

  Mišini pripisuju da je utvrdio da je u Jasenovcu ubijeno 83.000 imenom i prezimenom. Na žalost, to je podatak JUSP Jasenovac (Hrvatska) koji retardi pripisuju Mišini.

  2
  8
 4. „ИЗ КОЛИЈЕВКЕ У ЈАСЕНОВАЦ“: Читуља за 19.429 дјеце Срба, Јевреја и Рома, која су страдала у Јасеновцu….. .Аутор књиге „Из колијевке у Јасеновац“ Милан Дашић прецизирао је да се дјело састоји из два дијела и садржи око 150 фотографија.

  „Први дио је на енглеском и на српском језику. Ту су текстови о страдању и мучењу дјеце, у којима су сабране тужне али и срећне приче јер су неке мајке на крају, ипак, дошле до своје дјеце“, рекао је Дашић и додао да књига садржи и табеларни приказ колико дјеце је страдало по општинама, односно одведено у јасеновачки логор.

  Према ријечима аутора, у другом дијелу налази се списак од 19.430 дјечака и дјевојчица који су погубљени у логору, као и поезија о страдању у логору Јасеновац аутора Ђорђа Радишића, Јована Дучића, Боре Капетановића, Рајка Петрова Ноге, Скендера Куленовића и Драгана Колунџије.
  Фото: РТРС. FRAGMENTI UZETI IZ “ISKRA SVETLA STRANA SVETA 06.06.2015. – 8:15 https://iskra.co/republika-srpska/iz-kolijevke-u-jasenovac-citiulja-za-19-429-djece-srba-jevreja-i-roma-koja-su-stradala-u-jasenovcu/?fbclid=IwAR0C8I1VP98Uiuo0Sly9QdPVKzqldYX5DMYj2U_ra1oIeb03mXkpJ2b96_M

 5. U niti jednoj knjizi, zborniku, spiskovima žrtava raznih ustanova i udruženja nisam naišao na potpune i točne podatke…
  Tako ni ovdje…
  KRESOJEVIĆ Ninka MILOŠ (1935) … umro u logoru jastrebarsko augusta 1942.
  (podatci na spisku žrtava dijece u NDH korektni (zeleni okvir)
  KRESOJEVIĆ Ninka MILKA (1937) …. netačni podatci…
  Milka je posvojena 1942 od Porodice Mihanović. Odnjeta iz Jastrebarskog.
  Moj otac je našao preko lista Arena 1970. godine u Zagrebu nakon 28. godina duge potrage.
  Umjesto KRESOJEVIĆ Ninka MILKA (1937) – posvojena, preživjela rat. (crveni okvir)
  Treba stajati !!!!

  KRESOJEVIĆ Ninka DANICA (1931) – umrla u logoru Jastrebarsko, augusta 1942.
  . . .
  DVIJE RUŽE ZA DVIJE CRTICE

  https://jadovno.com/dvije-ruze-za-dvije-crtice/#.Y9uv8XbMIZw

  4
  2

Оставите коментар