Тајван: Обустављено давање друге дозе Фајзерове вакцине дјеци између 12 и 17 година усљед забринутости због миокардитиса

По вакцинацији деце Фајзеровом/Бионтековом вакцином пријављивани су случајеви миокардитиса (запаљења срчаног мишића) и перикардитиса (запаљења срчане марамице)

Фото: CNA

(Тајванске новости, 10. 11. 2021)

Директор Главног командног центра за епидемију (Central Epidemic Command Center, CECC) Тајвана Чен Ши-Чанг изјавио је у сриједу да је стручни одбор одлучио да суспендује давање друге дозе вакцине Фајзер/Бионтек дјеци у узрасту од 12 до 17 година усљед забринутости да би се тиме повећао ризик од добијања миокардитиса.

По вакцинацији дјеце наведеног узраста Фајзеровом/Бионтековом вакцином пријављивани су случајеви миокардитиса (запаљења срчаног мишића) и перикардитиса (запаљења срчане марамице). Према статистичким подацима из САД, ризик од миокардитиса код омладине десет пута је већи по примању друге Фајзерове вакцине у односу на примање прве, јавила је кинеска Централна новинска агенција (ЦНА).

Поједине земље прилагодиле су свој приступ у погледу вакцинисања омладине. Примјера ради, Хонг Конг је за узраст од 12 до 17 година одлучио да умјесто двије даје једну дозу Фајзерове вакцине. Уједињено Краљевство урадило је нешто слично, препоручујући само једну вакцину за узраст од 12 до 18 година, према наводима ЦНА.

Георгиос Константинидис: Препоручућу вакцинацију за сву децу у Србији

Чен је изјавио да је Савјетодавни комитет Министарства здравља одлучио да се давање друге дозе Фајзерове вакцине наведеним старосним скупинама обустави на двије седмице, током којих ће стручњаци анализирати 16 случајева миокардитиса међу малољетницима по примању друге дозе Фајзерове вакцине. Потом ће бити донесена коначна одлука о другој дози.

У погледу одобрења ковид-19 вакцина за узраст од 5 до 11 година, Чен је изјавио да се то неће разматрати док се не разјасни питање друге дозе за узраст од 12 до 17 година.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте још:



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , , , , , ,

1 reply

  1. Менгеле ја мала маца за данашњу медицину и то на светском нивоу.

    12

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading