Европска агенција за лекове: Могућа повезаност упале срца и вакцина Фајзер и Модерна

Европска агенција за лекове препоручила да се упална болест мишићног слоја срца и упала срчане марамице наведу као нежељени ефекти на етикетама вакцина Фајзера и Модерна

Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић

Европска агенција за лекове (ЕМА) саопштила је данас да је њен стручни одбор утврдио да постоји могућност да су вакцине против вируса корона компанија „Фајзер“/„Бионтек“ и „Модерна“ повезане са врло ретким случајевима болова у грудима и упале срчаног мишића код појединих људи после вакцинације.

Амерички званичници су у јуну дошли до сличног закључка, подсећа АП.

ЕМА је у саопштењу препоручила да се миокардитис, упална болест мишићног слоја срца и упала срчане марамице или перикардитис наведу као нежељени ефекти на етикетама вакцина „Фајзера“ и „Модерна“, уз упозорење да је циљ да се тиме подигне свест међу здравственим радницима и особама које примају вакцину.

Како се наводи, одлука је донета на основу анализе више од 300 случајева упале грудног коша и срца међу више од 190 милиона датих доза две наведене вакцине широм Европе, пренео је Танјуг.

Здравствени званичници поновили су да користи од наведених вакцина против вируса корона надмашују мале ризике од нежељених ефеката

ЕМА је препоручила да особе које су раније имале синдром крварења капилара не смеју бити вакцинисане вакцином против ковид-19 коју производи компанија „Џонсон и Џонсон“.

СЗО: Користи надмашују ризик од упале срца

Саветодавни одбор Светске здравствене организације саопштио је данас да користи од мРНА вакцина против вируса корона надмашују веома мали ризик да би оне могле да изазову упалу срца, пошто смањују могућност да дође до хоспитализације и смртних случајева као последица ковида-19.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 9. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар