Удружење педијатара Србије препоручило вакцинацију деце старије од 12 година Фајзером

Нема сумње да је масовна вакцинација ефикасан одговор у борби против инфекције ковид-19, додаје се у саопштењу

Фото: Пиксабеј

Удружење педијатара Србије саопштило је данас да препоручује вакцинацију против корона вируса деце старије од 12 година, имајући у виду да нови подаци у вези са мутираним сојем вируса показују већу учесталост обољевања деце и млађих него до сада, као и нешто тежу клиничку слику у тој популацији и лакше и брже преношење на старије.

„Вакцинацију треба спровести што пре како би се спречило масовно обољевање у овој, али и другим старосним групама, спречили тежи облици болести и омогућило нормално школовање на јесен. Према свим досадашњим испитивањима вакцина која се препоручује за ову популацију је Фајзер-Бионтек јер је безбедна, са веома малим бројем нуспојава, уз постигнути проценат заштите већи него код старијих (преко 95 одсто)”, наводи се у саопштењу, преноси Бета.

Удружење педијатара Србије истиче да се то посебно односи на угрожене категорије, односно децу која су због основне хроничне болести, укључујући дијабетичаре и гојазну децу, у ризику за тешке облике короне.

„У време забрињавајуће распрострањеног неповерења у вакцинацију, удружење подсећа на значај ове ефикасне, једноставне и безбедне процедуре којом су сачувани милиони живота, пре свега деце, од опасних заразних болести попут морбила, дечије парализе, великих богиња и других. Захваљујући имунизацији, данас су готово елиминисане болести које су некада биле озбиљна јавно – здравствена претња и нема сумње да је масовна вакцинација ефикасан одговор и у борби против инфекције ковид-19”, додаје се у саопштењу Удружења педијатара Србије.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading