Георгиос Константинидис: Препоручућу вакцинацију за сву децу у Србији

Када у нашој земљи буде регистрована вакцина за децу од пет до 12 година, ја ћу је препоручити, рекао председник Удружења педијатара Србије

Георгиос Константинидис (Извор: Политика)

У Америци је почела вакцинација деце узраста од пет до 11 година. Прву дозу примило је више од 360.000 малишана. Председник Удружења педијатара Србије проф. др Георгиос Константинидис, гостујући у „Уранку“ на К1 телевизији, рекао је да је у Америци препоручена вакцинација све деце, не само оних угрожених са удруженим болестима.

„Ми смо испрва дали препоруку за вакцинацију деце од 12 до 15 година, али само за оне са хроничним болестима која су у повећаном ризику од развијања тешке клиничке слике ако оболе од ковида. Ми смо једна од последњих земаља која је дала препоруку за вакцинацију све деце од 12 до 15 година. Од јуна до данас вакцинисано је тек 8.500 деце“, рекао је Константинидис и додао да је опрез на почетку био неопходан.

„Када у нашој земљи буде регистрована вакцина за децу од пет до 12 година, ја ћу је препоручити“, напоменуо је он.

Евгипије: У овом тренутку најопасније би било вакцинисати децу

Говорећи о вакцинацији деце председник Удружења педијатара Србије је истакао да би требало да се угледамо на Америку и Израел.

„Било која вакцина је боља од ниједне. Не водим рачуна о произвођачу и сваку вакцину која буде одобрена у Србији препоручићу за давање деци. Вакцинација је цивилизацијска тековина. Вакцина је испитана на више од 10.000 деце. Нуспојаве су ређе и мање него након вакцинације против морбила. То су бол у руци и евентуално благо повишена температура. Миокардитис је толико редак да све статистике кажу да је ризик од ове тегобе занемарљиво мали у односу на корист коју доноси вакцина. Више нуспојава након вакцинације имају одрасли него деца и код деце је вакцина делотворнија него код одраслих“, рекао је Константинидис и истакао да не постоји ниједна медицинска процедура без нуспојава.

„Молим родитеље и уопште све људе да формирају мишљење на основу научних доказа, а не прича „рекла-казала“. Педијатри морају да поштују одлуку струке. Они педијатри који родитељима кажу да сачекају са вакцинацијом деце против короне то не би смели да раде. Све европске и светске медицинске организације донеле су препоруку да се вакцинишу сва деца. Уколико хоће да раде у складу са струком и Хипократовом заклетвом, и да дају информације засноване на доказима, не смеју да одговарају родитеље од вакцинације деце“, рекао је председник Удружења педијатара у „Уранку“.

Опрема: Стање ствари

(РТВ, 10. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

5 replies

 1. Колико ти је длака на глави, изопачени детегубитељу, толико нам се деце вакцинисало и толико ти деце на лечење долазило…

  46
 2. Vacc ispitana na10.000 dece, reče. Zar su deca zamorčići pa ako prođe, prođe?! Da li si svoju unučad vacc?

  25
 3. Па сав насмејан. Значи радостан, једва чека. Има она песмица : Једи нешто и пливај даље, далеко је Америка.

  21
 4. Znači treba da vakcinušemo decu protiv, za njih potpuno betopasne bolesti, vakcinama koja, majke mi, uopšte nisu loše!! Ma daj… Imaju li ovi doktori imalo savesti, stida, srca, duše..???

  15
 5. Nije istina da sve organizacije preporucuju vakcinaciju dece. Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF ne preporucuju za dacu vakcinu protiv Covida. Bilo koju.

  14

Оставите коментар