Стејт департмент позвао Србију да се уздржи од једностраних акција око хапшења грађана тзв. Косова

Споразум о слободи кретања, постигнут у оквиру дијалога Београда и Приштине, пружа јасне параметре за улазак грађана тзв. Косова у Србију и излазак, поручено из Стејт департмента

Припадници полиције тзв. Косова (Фото: AFP/Armend Nimani)

Амерички Стејт департмент позвао је Србију да се уздржи од једностраних и некоординисаних акција и да у потпуности поштује споразуме постигнуте у оквиру дијалога Косова и Србије.

Мисли се на дијалог који се води посредством Европске уније везано за хапшење грађана Косова.

У одговору за Радио слободна Европа, Стејт департмент је позвао власти у Србији да делују транспарентно и уз пуно поштовање владавине права када је реч о приведеним грађанима са Косова.

„Произвољни или неоправдано дуги притвори, посебно ако се циља на службенике Полиције Косова, биćе виђени као ескалација ситуације, која штети миру и стабилности“, рекао је данас неименовани портпарол америчког Стејт департмента за РСЕ.

Он је рекао да се случајеви хапшења морају брзо размотрити и изразио наду да ће службеници Полиције Косова, који се још увек налазе у притвору у Србији, бити ослобођени.

У одговору се каже и да споразум о слободи кретања, постигнут у оквиру дијалога Београда и Приштине, „пружа јасне параметре за улазак грађана Косова у Србију и излазак“.

Vujović: Vučiću jedina svetinja očuvanje rejtinga, a on Amerikancima magični štapić da im sve završi

Према наводима косовских власти, на стотине грађана Косова је 17. априла задржано и испитивано без разлога, што је Министарство унутрашњих послова Србије демантовало уз наводе да се радило о „редовној појачаној контроли“.

У међувремену је потврђено да је приведено неколико припадника полиције Косова, а да је заменику генералног директора Полиције Косова из српске заједнице, Дејану Јанковићу, одређен и притвор од 48 сати.

I MUP Srbije potvrdio da je zamenik direktora Kosovske policije pušten

Опрема: Стање ствари

(РСЕ/021.рс, 18. 4. 2024)



Categories: Гостинска соба

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading