Командант Кфора присуствовао вежби Војске Србије „Вихор 2024“

Присуство генерал-мајора Озкана Улуташа вежби Вихор 2024 одражава делотворан однос који се годинама развија између Кфора и Војске Србије, саопштио портпарол Кфора

Извор: Твитер

БЕОГРАД – Командант Кфора генерал-мајор Озкан Улуташ присуствоваће Дану високих званица на здруженој тактичкој вежби Војске Србије „Вихор 2024“ сутра на Привременом полигону на Пештеру, саопштио је данас портпарол Кфора Салваторе Масколи.

Он је истакао да ће Улуташ присуствовати вежби на позив начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића.

Навео је да је „Вихор 2024“ годишња вежба коју спроводи Војска Србије, и додао да је Кфор обавештен о свим припремама вежбе.

(VIDEO/FOTO) Združena taktička vežba „Vihor 2024“, učestvovalo više od 2.000 pripadnika vojske

„Присуство генерал-мајора Улуташа вежби Вихор 2024 одражава делотворан однос који се годинама развија између Кфора и Војске Србије, укључујући редовне контакте руководства Кфора и начелника Генералштаба Војске Србије, као и кроз присуство Кфора на претходним вежбама српских снага. Посвећеност Кфора регионалној стабилности је непоколебљива“, саопштио је Масколи.

Портпарол је додао да Кфор наставља да спроводи свој мандат заснован на Резолуцији Савета безбедности УН 1244 из 1999. године у обезбеђивању сигурног и безбедног окружења за све заједнице које живе на Косову и слободу кретања, у сваком тренутку и непристрасно, као и то да су снаге Кфора треће надлежне за реаговање на КиМ, након тзв. косовске полиције и Мисије владавине права ЕУ (Еулекс), са којима блиско сарађује.

„Кфор такође наставља да прати сва релевантна безбедносна дешавања која могу утицати на трајну безбедност на Косову и регионалну стабилност и одржава видљиво, флексибилно и прилагодљиво присуство на терену како би се бавио свим непредвиђеним ситуацијама, у складу са својим мандатом УН-а“, наводи се у саопштењу портпарола Кфора.

Раније данас Министарство одбране Србије најавило је да ће сутра бити одржана тактичка бојева вежба с гађањем „Вихор 2024“, и да ће на њој учествовати копнена и ваздухопловна компонента Војске Србије и специјалне снаге.

Према бројности и разноврсности ангажованих борбених ефектива, вежба „Вихор 2024“ једна је од највећих и најсвеобухватнијих које Војска Србије изводи, саопштено је из Министарства.

Вежби ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/РТВ, 18. 4. 2024)



Categories: Гостинска соба

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading