Песма „ударне песнице Црне руке” Љубомира Вуловића: Једном краљу

На „Солунском процесу“ другооптужени Вуловић означен као један од вођа револуционарне организације „Црна рука“, која је наводно припремала и извела атентат на регента Александра Карађорђевића

Љубомир Вуловић (Извор: Википедија)

Мајор Љубомир Вуловић, како га Дејвид Мекензи назива у својој књизи „Солунски процес”, био је „ударна песница Црне руке”. Вуловић је рођен 1876. године у селу Вукосавци, у околини Крагујевца. Похађао је артиљеријску подофицирску школу, да би 1903. годину и Мајски преврат дочекао као артиљеријски потпоручник и присталица Народне радикалне странке. Као Аписов истомишљеник и човек који није волео династију Обреновић и њену политику, без оклевања прилази завереницима и учествује у Мајком преврату, у ноћи 29. маја 1903. године. Вуловић је служио у Дунавској дивизији где је имао задатак да спречи команданта дунавске дивизије, пуковника Димитрија Николића, присталицу династије Обреновић, да изведе јединицу из гарнизона и угуши пуч.

Након Мајског преврата, унапређен у чин капетана, Вуловић се заједно са пријатељима, као што су били војвода Вук и Воја Танкосић, у потпуности посветио борби за српску националну ствар. Учествовао је у четничким акцијама, Балканским ратовима и Првом светском рату од 1914. до 1916. године. Као пријатељ Драгутина Димитријевића Аписа, у вези са „Солунском афером“, Вуловић је прво ухапшен крајем 1916. године и интерниран у Бизерту, а затим 21. јануара 1917. године бива поново ухапшен и спроведен из Бизерте у Солун. На „Солунском процесу“, другооптужени Вуловић означен је као један од вођа револуционарне организације „Црна рука“, која је наводно припремала и извела атентат на регента Александра Карађорђевића. Осуђен је на смрт заједно са пуковником Драгутином Димитријевићем Аписом и потпоручником Радетом Малобабићем. Њих тројица стрељани су на Солунском пољу 13/26. јуна 1917. године.

Макензи о њему пише да је био контроверзна личност, песнички надарена. „У приватном животу био је срдачан, весео и духовит. Био је страствен читалац кога је посебно привлачила поезија. Својој вереници и каснијој жени писао је нежне лирске песме, а кроз поезију је исказивао и своја патриотска осећања.”

На последњој страници дневника коњичког потпуковника, и члана „Црне руке”, Велимира С. Вемића, налазимо пример мајорове поезије, песму насловљену „Једном краљу”.

Видео из архива Југословенске кинотеке: Одвођење аутомобилом оптужених Драгутина Димитријевића Аписа, Љубомира Вуловића и пуковника Владимира Туцовића од војног затвора до зграде суда, која се налазила у касарни Треће армије у Солуну

У овом дневнику, који је у архиву САНУ заведен под бројем 14434/6, у кратком уводу, на последњој страни, се каже следеће: „Напомена М. Ж. : По завршеном препису ова два дневника, Рудолф Михл преписао је песму, коју је мајор Љуба Вуловић написао у затвору и која је, према прибелешци преписивача Рудолфа Михла, унета у записник седнице суда од 25. априла 1917. године, одакле је Михл пресму и преписао.”

Једном краљу

Шта то чиниш Краљу од једног човека
Ногом што је стао на ивицу гроба
Па броји тупе кораке из далека
Смрти што му жури у незвано доба.

Зар се плашиш сенки, мало живих људи
И то твојих људи што ти даше Круну.
Да ли срца немаш да ти грије груди
Или пијеш чашу само мржњом пуну?

Ја нећу милости, не треба ми она
За дела, ја тражим само правду голу
Правду, Господару, па реци нек звона
Крај објаве моме чемеру и болу.

Али тада, чуј ме, и упамти Круно,
Не влада се земљом где љубави није
И где је Господар мржњом се огрно
Па из ње зла чини и неправду сије.

Јер где зла учиниш ту освета иде
А неправда, то је буктиња крвава
Коју осветници из далека виде
Што њих двоје сруше, тешко се спасава.

19. јануар 1917 . год. Солун. Љубодраг

Љубомир Вуловић се на крају песме „Једном краљу” потписао са „Љубодраг”, што је спој његовог имена Љубомир и Аписовог имена Драгутин.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Антикварне књиге, 24. 11. 2021)



Categories: Гостинска соба

Tags: , ,

7 replies

  1. Како радили, тако и прошли

    7
    8
  2. Све више мислим да је њихова елиминација била предуслов за стварање Југославије…Жао ми је што су изгубили у тој важној бици за Србски народ.
    Поздрав.

    17
    4
  3. Жалосно је што је Мајским превратом убијен један лош краљ и свргнута династија Обреновића, а на престо је доведена много гора династија Карађорђевића.

    У династији Обреновића је била неколицина изузетно мудрих и способних владара, који су из тешких околности извукли максимум.

    Код Карађорђевића, можда само Петар Први, смирен човјек великог животног искуства, али већ једном ногом у гробу. Насљедници – катастрофа. Александар је поплочао пут Брозу и сломио кичму Србству.

    Мала је утјеха народу Србском Александрова заслужена кончина у Марсеју. Погинуо је од руке оних, којима је све дао.

    Има изрека да је боља војска магараца коју предводи Лав, него војска лавова коју предводи магарац.

    А Србску државу су често предводили магарци, а још чешће хијене. Ни лавови (да побиједе), ни јањци ( да покушају остварити мир)… Хијене подвијају реп пред јачима, а киње и растржу слабе и болесне. Да не спомињем иживљавање над лешевима. Пир хијена…

    26
    6
  4. @Момчило
    Зашто толико мрзите Александра? Па није Александар измислио југословенску идеју. Нити је некоме силом наметнуо. Цео XIX век та идеја се развијала и ширила. Многи највећи српски умови били су за ту идеју. И у другим народима је имала умне присталице. Бранко Радичевић је певао о томе. Јован Цвијић. Михаило Пупин. И Тесла је подржавао Југославију. Није Нишку декларацију 1914. донео Краљ, већ Скупштина. И Дража је био југословенски оријентисан.
    Несхватљиво је да тако сеирите над његовом трагичном смрћу. А убили су га најцрњи крволоци српскога рода и посејали црно крваво семе за будућа клања Срба. Српски народ је волео тог краља. Само су се усташе и балисти радовали његовој смрти.
    Југословенска идеја је довела до стварања Југославије. Каква год да је била и прва, и друга и трећа – ипак је свака та држава штиштила српски народ. Катаклизме су настале кад су се те државе распадале. Али сигурно нико није био толико луд да ствара државу да би се она распала. И не би се ни распала да Велики Хегемон није умислио да је Бог и господар живота и смрти на земљи, па може са малим народима да ради шта му се прохте. Данас смо само ми Срби растурени, поражени и понижени. И сад сви знамо да је та идеја била за Србе погубна и да Југославију није требало стварати. Али – после битке сви генерали паметни! Тада је то била величанствена идеја. Заносна и величанствена. Зато је имала много присталица.
    Да ли је уопште била могућа Велика Србија?

    5
    24
  5. @Ганимед – Ево лично ја: Не знам је ли мржња у питању, везано за Александра. Али, да је крив, ма не може кривљи. Прво, ево побројасте само Србе као присталице идеје Југословенске. То нешто говори. Друго, мислим да, колико је мени познато, ђенерал Дража није био југословенски, већ српски орјентисан – прочитајте због чега је једно вријеме био скрајнут. Треће, да се вратим на краља: Зар није ’18 дао мјеста у војсци многима крвницима српским (после га злотвор прекопирао ’45), а оставио многе своје јунаке буквално на улици? Је ли то краљ српски, своје јунаке тако, хеј! И једнако важно – па зар краљу „српски“, не видје за 10, па и за 15 пуних година ко су нам „браћа“ и шта се спрема? Па да направи било шта у правцу одвајања, тј. дијељења оне краљевине. Или можда наоружавања наше јагњади, да бар са пушком погину, а не као јагањци под каму. Кад мало размислим, није мржња, код мене – презир.

    20
    2
  6. @Ганимед
    Поштовани, Ви у суштини потврђујете моје ријечи. Само је ваш стил мекши. Не мрзим ја Александра. Већ само констатујем да је био наиван. У најмању руку. У Солунском процесу убија Аписа, човјека који га је довео на власт. Руши Србску тврђаву Жрнов, и то експлозијом да не остане камен на камену. Лиже се са декларисаним усташом Мештровићем, који прави ону скаламерију на Авали. Ја не сеирим над његовом смрћу, већ само покушавам повезати узроке и посљедице.„Зло радио, горе дочекао.“
    А што се тиче југословенства? Има једна изрека: „пут у пакао је поплочан добрим намјерама.“

    23
  7. Постоји објављена аутобиографија Мустафе Голубића, која се уопште не спомиње, објављена у Војноисторијском гласнику 1993. а писана за Коминтерну! Дакле: аутобиографија службеника за фирму у којој ради, и која жели све да зна. Извињавам се, на путу сам, немам ју код себе.
    Голубић каже да су хтели да убију регента Александра, и ко их је издао (сведок оптужбе).

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading