Француска: За млађе од 30 година Модерна носи већи ризик од срчаних проблема него Фајзер

Међу популацијом млађом од тридесет година ризик од миокардитиса око пет пута мањи у случају вакцинације Фајзером него Модерном, саопштила француска Агенција за јавно здравље 

Фото: BETAPHOTO AP Photo/Ted S. Warren, File

Надлежни за јавно здравље у Француској препоручују да млађи од тридесет година пре приме Фајзер него модерна вакцину против ковида 19 јер, како се наводи, Модернина вакцина носи већи ризик од срчаних проблема за ову старосну групацију.

Француска агенција за јавно здравље (ХАС) која нема законско овлашћење да забрани или издаје дозволе за лекове, већ има саветодавну улогу у француском сектору здравља, указала је на „веома ретке“ ризике од појаве миокардитиса, упале срчаног мишића, који су наведени у новијим подацима о модерна вакцини и у француској студији која је објављена у понедељак.

„Испоставља се да међу популацијом млађом од тридесет година овај ризик је око пет пута мањи у случају вакцинације Фајзером у поређењу с вакцинацијом Модерном“, навео је ХАС у понедељак, пренео је Ројтерс.

Овакав став француске агенције за јавно здравље уследио је након што су регулаторна тела у неколико других земаља, укључујући Канаду, Финску и Шведску, такође заузела опрезнији став према Модерниној вакцини спајквакс због потенцијалних проблема са срцем код млађих људи.

Евгипије: У овом тренутку најопасније би било вакцинисати децу

Агенција ЕУ за лекове (ЕМА) је прошлог месеца одобрила употребу Модернине вакцине као „бустер“ дозе за све грађане старије од 18 месеци, с тим што је треба примити најмање шест месеци после друге дозе.

ЕМА је раније ове године саопштила да је открила везу између веома ретког обољења упале мишића срца и Модернине и Фајзерове вакцине. Међутим, ЕМА заступа став да је корист од вакцинације већа од ризика, а сличне ставове су изнели и регулаторна тела САД и Светска здравствена организација.

Француска агенција ХАС је саопштила да ће њена препорука која важи без обзира да ли је реч о првој, другој или трећој дози бити валидна док о овом открићу не буде више научних сазнања.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 9. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар