САД: Центар за контролу и превенцију болести указао на јачу везу запаљенских срчаних проблема и вакцинације

Иако није званично потврђена веза између проблема, америчка агенција истражује 226 случајева миокардитиса и перикардитиса међу младим вакцинисаним мушкарцима

Извор: Снимак екрана/NBC News

(The Hill, 14. 6. 2021)

Прошлог четвртка, Центар за контролу и превенцију болести (скраћено CDC) известио је да постоји снажнија корелација између вакцине против вируса корона и срчаних запаљенских процеса.

Мушкарци млађи од 30 година могу да доживе срчане компликације после пуне вакцинације, изјавио је Том Шимабукуро, заменик директора Канцеларије за безбедност имунизације CDC-а, током саветовања у Управи за храну и лекове, извештава Ен-Би-Cи.

Иако није званично потврђена веза између проблема, агенција истражује 226 случајева миокардитиса, упале миокардиума у срцу, и перикардитиса, упале перикардиума, међу младим вакцинисаним мушкарцима.

Миокардитис и перикардитис изазивају сличне симптоме, укључујући грозницу, малаксалост, плитак дах и специфичан бол у грудима.

У већини случајева, истрага би била оправдана уколико има мање и од 100 случајева, извештава Ен-Би-Си њуз.

Миокардитис после вакцинације углавном погађа млађе, и углавном се јавља код тинејџера и мушкараца у њиховим раним двадесетим годинама. Важно је напоменути да се миокардитис јавља код малог дела младих мушкараца који су примили вакцину и који углавном нису осетили никакве непосредне нуспојаве.

„Очито овде имамо дисбаланс“, рекао је Шимабукуро Ен-Би-Си њузу.

Центар за контролу и превенцију болести рекао је међу 220 пацијената који су се опоравили, више од 80 одсто оних који су се опоравили самостално. Већина случајева миокардитиса може да се третира антиинфламаторним лековима, попут бруфена, и у неким случајевима уз помоћ имуноглубинске терапије, која се даје интравенозно.

Кристијан Спенсер

Са енглеског посрбио: Милош МилојевићCategories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар