Дојче веле: Шта може да донесе први дијалог Вучића и Куртија

Александар Вучић и Аљбин Курти први пут ће ”очи у очи” разговарати о нормализацији односа Београда и Приштине – у уторак у Бриселу. Два јака лидера са два јака мандата – брже до проблема или решења?

Аљбин Курти и Александар Вучић (Извор: DW)

Дијалог Београда и Приштине о нормализацији односа траје већ 10 година, а наставиће се састанком на највишем политичком нивоу 15. јуна када ће за исти сто у Бриселу по први пут заједно сести председник Србије, Александар Вучић и косовски премијер, Аљбин Курти.

Из ЕУ, која је главни посредник у овом процесу, пред нову рунду поручују да је једино очекивано и извесно да се Вучић и Курти састану, а да се не могу предвидети нити евентуални резултати разговора нити потенцијални следећи кораци у процесу.

”Оба саговорника су се обавезала да ће доћи на састанак у уторак. Ништа даље од тога не можемо да планирамо. Да ли ће наћи заједнички језик или не, да ли ће сви бити конструктивни, да ли ће се договорити како даље са процесом или неће, све то остаје да се види у уторак”, наводе дипломатски извори из Европске службе за спољне послове.

Овако опрезне процене посредника у дијалогу засноване су на чињеници да два преговарача долазе у Брисел са потпуно различитим позицијама када је у питању готово све: од оквира, принципа, садржаја па до исхода дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине.

За премијера Косова, његовим уласком у процес преговора почиње ”нови дијалог”, који се, како каже Курти, не може наставити на ономе што су претходне власти у Приштини радиле.

”Желимо добро припремљен дијалог где ћемо сви бити равноправни”, наводи Курти и понавља лични став да решење дијалога види у међусобном признању.

За председника Србије међусобно признање не долази у обзир. Вучић решење види у компромису, који ”широко дефинише” одбраном државних и националних интереса Србије и српског народа. Београд на прво место својих интереса у дијалогу тренутно ставља формирање Заједнице српских општина. На став Куртија да на територији Косова не може бити формирана једноетничка заједница, Вучић му поручује да ни не долази на састанак у Брисел ако не жели да разговара о формирају ЗСО.

Да ли ће бити интервенције Бајдена? 

Имајући у виду овако различите позиције, као и чињеницу да се два лидера по први пут срећу ”очи у очи”, док су до сада само ”на даљину” коментарисали међусобне ставове, у ЕУ предвиђају могуће сценарије.

Жозеп Борел (Извор: DW)

”Ако све крене у позитивном правцу, можда се лидери одлуче да након састанка, предвиђеног да траје око 4 сата, наставе разговоре на билатералном ручку што ћемо им свакако омогућити. Ако дође до непредвиђене ситуације, проблема или се неко од саговорника не сложи са наставком процеса, шеф дипломатије ЕУ, Жосеп Борел, је спреман да о томе већ истог дана, лице у лице, разговара са председником САД, Џозефом Бајденом, са којим се састаје у оквиру самита ЕУ САД”, наводе ЕУ дипломатски извори.

Приметно је да од промене администрације у Вашингтону, ЕУ све чешће говори у множини о ”очекивањима ЕУ и САД” од Београда и Приштине. Након што је Аљбин Курти отворено дао до знања Бриселу да ће се на разговорима са Београдом појавити када ”буде био спреман”, а не када то најави главни ЕУ посредник Жосеп Борел, од Вашингтона се очекује да искористи свој утицај и ”спреми” косовског премијера за конструктивне преговоре.

Два лидера са јаким мандатима – проблем или решење?

Познаваоци лика и дела Куртија упозоравају да је он ”тежи за сарадњу ” и за Брисел, али и за Вашингтон – од његових претходника на челу косовских власти и у дијалогу са Београдом.

Аљбин Курти (Фото: Фонет)

Као својеврстан одговор косовском премијеру ЕУ пред састанак у уторак наглашава да ”нема новог дијалога” већ да је у питању процес који траје од 2011. године и који је ”остао исти без обзира на промене партнера у разговорима и владе у Београду и Приштини”.

У једном од радних документа Европске службе за спољне послове, представљеном Савету ЕУ прошлог месеца, предвиђа се могућност да до краја 2021. дође до постизања правно обавезујућег споразума између Београда и Приштине.

Многи би то оценили као неосновани оптимизам у ситуацији када се не може предвидети ни ток само једног састанка. Са друге стране, ако два лидера са тако неоспорно јаким мандатима добијеним од грађана успеју да нађу простор између интереса и компромиса, можда решење ”косовског питања” никада није било ближе.

Марина Максимовић

Опрема: Стање ствари

(DW, 14. 6. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар