Силазак Благодатног огња у Јерусалиму 2023. године!

И ове године православни су удостојени силаска Благодатнога огња!

Фото: Снимак екрана

Благодатни огањ доказ Божијег присуства
Сваке године на Велику суботу у Јерусалиму се пали нестворени огањ, као чудо Божије, у Цркви Христовог Гроба, кога уз специјални ритуал, јерусалимски патријарх дели верницима окупљеним у крипти цркве.

У Храму Гроба Господњег у Јерусалиму појавио се Благодатни огањ.

Број верника који је ове године присуствовао спуштању Благодатног огња смањен скоро за петину.

Извор: Снимак екрана

Благодатни огањ је сишао у Јерусалиму у храму Гроба Господњег. Патријарх Јерусалимски Теофил III је изашао из Кувуклије, у којој се молио за снисходљивост огња, и почео да га дели људима у храму.

Свечаној церемонији данас је присуствовао знатно мањи број људи, јер је израелска полиција, као што је и било најављено, смањила број верника којима је данас, на Велику суботу, било дозвољено да присуствују церемонији.

This slideshow requires JavaScript.

Према наводима израелске полиције, број верника којима ће се дозволити да присуствују је сведен на свега 1.800.

Поређења ради, претходних година број особа који је могао да присуствује церемонији износио је 10.000. Нове мере, како је речено, донете су због безбедности православаца, као и муслимана и Јевреја који тог дана прослављају своје празнике.

Последња одлука, како пише Ројтерс, изазвала је гнев верских лидера, који су раније најавили да стога неће сарађивати с властима. Они оптужују израелске власти да тиме крше права и слободе локалних хришћанских заједница. Жалећи се на најављене оштре мере, они су рекли да неће сарађивати с полицијом.

У међувремену, медији јављају да је полиција већ блокирала улазак у Стари град за посетиоце, укључујући и новинаре.

На улазу у овај део града постављене су барикаде, иако је неким организованим групама ходочасника пролаз ипак дозвољен. Без обзира на то што су ове године на снази ригорозне мере, стотине верника тренутно се налази на улазу у Стари град, надајући да ће им пролаз некако бити одобрен.

“РИА Новости” преносе да је у Јерусалим стигла и руска делегација Фондације Андреја Првозваног, која би посебним авионом требало да пренесе пламен Благодатног огња у Русију.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 15. 4. 2023)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

 1. Рећи ће ми неко можда да ситничарим неприкладним поводом, али неко мора.

  Каже: “Број верника који је ове године присуствовао спуштању Благодатног огња смањен скоро за петину.”

  Даље у тексту каже: “Претходних година број особа који је могао да присуствује церемонији износио је 10.000.” А ове године, “Према наводима израелске полиције, број верника којима ће се дозволити да присуствују је сведен на свега 1.800.”

  Наравно када се нешто смањи са 10.000 на 1.800, то није смањење “скоро за петину” него “на мање од петине”. Скоро за петину би било да се смањи са 10.000 на нпр. 8.150.

  Такође наравно, савршено ми је јасно да је непотписаном новинару са РТ Балкан који је то написао разлика између “скоро за петину” и “на мање од петине” као да му причаш нешто на корејском, и да тај лик на пијаци, када би куповао 300 г сира који кошта 650 дин/кг то не би знао да израчуна напамет. А већ рецимо 370 г сира по 650 дин/кг не би знао ни са калкулатором, па би било 370 x 650, па 370 / 650, па 650 / 370, и на крају би молио ту бабу која продаје сир да му она израчуна, што би баба урадила из така.

  Али ето, све ово само у прилог моје тезе, раније већ изнете на СтСт, да када видите у медијима било шта што је везано за математику а да је компликованије од 2 + 2 = 4, можете да будете 99,99% сигурни да је то објашњено и написано погрешно, и то не мало погрешно, него често за неколико децималних места погрешно, при чему то примете само фантоми попут мене или уредника СтСт који је математичар по струци.

  Јавни сервис, нема на чему.

Оставите коментар