Слободан Владушић: Размишљања над Украјином

Мегалополис мрзи Русију зато што Русија није Мегалополис. Она није загазила у сферу антихуманизма и зато (п)остаје цивилизацијска алтернатива Мегалополису

Слободан Владушић (Фото: Лагуна)

Када је почео рат у Украјини, нисам имао никакву жељу да о њему било шта напишем. Али рат је као вир, и он у себе полако увлачи све. Тако сам и ја, вођен необичним поривом, једне вечери дошао до полице са својим примерком Хантингтонове књиге Сукоб цивилизација. А одмах поред ње, налази се и друга, исто таква књига. Тај други примерак Сукоба цивилизација одавно сам био обећао једној драгој особи, која и даље живи у Украјини. Међутим, дуго је нисам видео и тај тужан и несрећан поклон, знак једног пријатељства које и даље траје, још увек се налази код мене.

Отворио сам свој примерак Хантингтонове књиге. Ту, на почетку, налази се једна анегдота. Хантингтон описује састанак руских и америчких научника, у просторији у којој је била изложена застава Руске Федерације. А затим наставља: „Једини проблем, приметио је један Американац, био је тај, што је застава окачена наопако. Пошто је на то указао руским домаћинима, они су брзо и тихо исправили грешку током прве паузе.” Састанак који описује Хантингтон догодио се 3. јануара 1992. године, у Москви. Две недеље након што је СССР престао да постоји.

У Сукобу цивилизација постоји мапа цивилизација после 1990. године. На тој мапи Украјина и Русија су обојене истом бојом, јер припадају истој, православној цивилизацији. А одмах поред Украјине, почиње тамна боја којом Хантингтон обележава цивилизацију Запада.

Слободан Владушић: Расизам и антирасизам

Тако сам почео да гледам на рат очима Хантингтонове књиге. И ево шта сам закључио: рат између Русије и Украјине представља велику катастрофу за православну цивилизацију. Хипотетички нестанак Русије био би и крај православне цивилизације, јер нема ни једне друге, довољно моћне православне земље, да одбрани остале православне народе. Хантингтон ми онда шапуће и то како се у историји није догодило да нека земља из једне цивилизације пређе у другу, не зато што поједине земље то нису покушавале, већ зато што их, просто речено, друге цивилизације никада трајно нису прихватале.

Без Русије, преосталим православним земљама геополитичка цена би толико пала, да би их друге цивилизације у најбољем случају срозале на ниво одумирућих колонија. То, наравно, важи и за Украјину. Без Русије у суседству, Украјина би се показала као превелика, као што је, без Хладног рата, превелика постала и пуно мања Југославија, али и Чехословачка (иако није православна). Насупрот томе, Шпанија је остала у својим границама, јер каталонску независност нико није подржао. У тренутку када би Русија била савладана, а то значи, највероватније, подељена на неколико држава, иста судбина би вероватно дочекала и Украјину. Сви знамо шта значи реч балканизација.

Једина оптимална политика за Украјину била је политичка неутралност. То није била само теза Кисинџера, већ и америчког професора Џона Миршајмера. Снимак његовог излагања студентима политичких наука у Кембриџу гледао сам  неколико дана пре почетка руске интервенције. Миршајмер је казао да је за напету ситуацију у Украјини крив НАТО, најпре зато што је 2008. године на самиту у Букурешту поздравио „евроатланску перспективу” Украјине и Грузије, да би 2014. године изазвао обојену револуцију чиме је политички конкретизовао увлачење Украјине у своју орбиту. За Русију су америчке ракете у Харкову, разуме се, смртна пресуда (као што су за Америку могле да буду и совјетске на Куби) па је јасно да нема цене коју Русија не би платила, како би спречила могућност да се америчке ракете тамо и поставе. (Неколико дана након Миршајмеровог излагања, Русија је заиста одлучила да плати ту цену.)

Миршајмерова логика није последица љубави према Русији, већ хладног, реал-политичког рачуна. Овај професор припада делу америчког естаблишмента који као главног ривала Америке види Кину. Зато је за Миршајмера затезање односа са Русијом стратешка грешка, будући да би кооперативна или бар неутрална Русија могла бити од помоћи Америци у дуелу са Кином.

Међутим, Миршајмер је у својој рачуници превидео једну чињеницу: „Запад” данас није налик Западу крајем седамдесетих година прошлог века. У то време Запад је, наиме, био у стању да склопи договор са комунистичком Кином (1978. год), јер је био потпуно уверен у супериорност свог тадашњег система вредности. Уметност је тада могла да пропитује вредности америчког или западног друштва уопште, јер је око тог система постојао врло широк консензус. Алтернатива, заправо, није ни постојала.

То време је, међутим, сада прошло. Запад из седамдесетих година прошлог века данас више не постоји. Не постоје ни филмови попут Кополине Апокалипсе сада или Форманове Косе (1979) нити музичких албума попут Зида  групе Пинк Флојд (1979).

Данас постоји једино Мегалополис.

Кључна разлика између некадашњег Запада и данашњег Мегалополиса је у томе што се Мегалополис програмски одриче хуманистичког наслеђа Запада. Процедура је једноставна: раније је неко велико уметничко или филозофско дело били приписано свом (генијалном) аутору; данас се схвата као израз једне културе. Довољно је ту културу представити као политички некоректну (као „белачку”, „мизогену” или колонијалну), па самим тим и дело постаје политички некоректно, што значи да је свако његово помињање злочин. Оно што се донедавно сматрало хуманистичким културним наслеђем које слави човека, данас тако постаје оваплоћено „зло” кога се треба одрећи, како би се доказала сопствена коректност.

Људи који то не желе да учине, сами дају оставке и одлазе са факултета на којима се доскора то културно наслеђе чувало и проучавало. Један од примера је Ј.П.Е. Харпер Скот, некадашњи професор теорије и историје музике на Ројал Холовеју, Универзитет у Лондону. У свом отвореном писму, које сам нашао на интернету, он објашњава зашто је својевољно напустио академски живот. Ево одломка из тог писма: „Погрешно сам претпостављао да би универзитети могли бити места критичког размишљања: међутим, они све више постају догматични. Размотрите следећу изјаву која у приличној мери илуструје став који све више преовлађује у данашњој музикологији: ‘Музичка дела деветнаестог века [у Европи] била су производ империјалних друштава. Канон класичне музике мора бити деколонизован.’ ” Укратко то значи да безмало сва дела класичне музике тог периода треба да буду избрисана из академских програма. Сматрајући да су та дела ипак значајна достигнућа уметности, професор Харпер Скот није желео да учествује у том брисању. И зато је отишао. Али брисање је остало.

По описаној логици, могуће је избрисати не само музички канон, већ и цело европско хуманистичко наслеђе: целу књижевност, ликовну уметност, филозофију.

Паралелно с овим брисањем, долази и до тривијализације знања. Проучавање хуманистичке уметничке традиције замењује се проучавањем савремених производа културне индустрије. Рецимо, студенти се неће бавити Хомером, који је одавно политички сумњив, већ неком тренутно популарном и политички коректном серијом. Њен рок трајања је кратак: свега неколико месеци или година, а после треба да се заборави, како би се на њеном месту појавила нека нова серија, која ће поново продавати. Академско проучавање популарних серија тако постаје само облик њихове проширене рекламе. Људе не треба више образовати да нешто знају или памте, већ само да купују и слушају.

Празно место које остаје брисањем хуманистичке традиције у Мегалополису попуњава се промоцијом појмова као што су „постхуманизам” и „трансхуманизам”. Укратко речено, од Фукујамине књиге Крај историје и последњи човек (1992) до Хараријевог Homo deusa (2015) форсира се теза да се човек не разликује од животиње. И то је прави разлог укидања хуманистичког наслеђа (историје, уметности, филозофије). Свако ко је свестан овог наслеђа, зна да се човек ипак разликује од животиње.

Извор: Лагуна

Када се у Мегалополису доврши процес убеђивања људи у то да су животиње, „човек” ће постати само једна од бројних животињских врста које постоје на овој планети. А када се то прихвати, онда ће се „природно” доћи до закључка да је човек „звер” која је уништила пола екосистема и која прети опстанку планете, па ће се превентивно приступити регулацији густине популације. Наравно, они који одлучују о томе који ће део људске популације бити регулисан неће себе мешати са осталим људима. Они су себи наменили статус надљуди појачаних имплантима. А ево и како ће се ти надљуди односити у будућности (или садашњости) према људима: „Хтели бисте да знате како ће се суперинтелигентни киборзи понашати према обичним људским створовима од крви и меса? Најбоље да почнемо од тога што ћемо испитати како људска бића поступају према својим мање интелигентним животињским сродницима.” Ово је цитат из књиге Homo deus, Ј. Н. Харарија, за коју Гардијан, судећи по тексту на корицама Лагуниног издања, тврди да је „чудесно дело које вас лагано опушта”.

Па да наставимо даље, тако лагано опуштени.

Сви они људи широм Мегалополиса, који нису пристали да се вакцинишу или су то урадили тек када су им обе руке биле заврнуте, имали су мање или више мутно осећање да се не третирају као људи, већ као животиње. Зато су се и више плашили вакцине, односно „својих” влада, него ковида. Мржња коју је Мегалополис развио према тим уплашеним, али још увек непокореним људима, достигла је врхунац у случају Ђоковић. Мегалополис је на примеру овог слободног човека и најбољег светског тенисера свих времена, одлучио да покаже шта чека свакога ко се не буде покорио. Ускоро је цео свет присуствовао психолошком мучењу и медијском линчу човека чији је једини грех био тај што је желео да сачува слободу да сам одлучи да ли ће се вакцинисати или не.

Слободан Владушић: Како је и због чега светски број један протеран из Аустралије

Када се људи једном убеде да нису људи, већ само једна од животињских врста, они заједно са слободом губе и достојанство. Онај ко се одрекне свог достојанства, пристаје да буде третиран као животиња, будући да животиња нема достојанство. Она има само нагоне од којих је најјачи онај за самоодржањем. Како су им моћи мале, животиње у свету осећају непрекидан страх. Исто важи и за становнике Мегалополиса – они подсећају на уплашене животиње.

То се добро види на колеџима и универзитетима, по којима некада одважни студенти данас корачају као по минском пољу, панично уплашени од потенцијалног прекидача трауме или сексуалног узнемиравања које вреба иза сваког ћошка и у сваком контакту. Зато уместо у читаонице, где се раније стицало знање, сада ти студенти журе у „сигурни простор” где им се гарантује да неће бити изложени било каквој трауми. Тако Мегалополис образује генерације пацификованих, покорних, уплашених људи, лишених слободе и достојанства, који највише подсећају на домаће животиње. Њихова једина утеха и једино уздање је стандард, који је и даље виши од стандарда у неким другим деловима света. И да би се тај стандард сачувао – као једина вредност – безмало сви они пристају да учествују у перформансу 2 минута мржње када треба што гласније и што интензивније мрзети онога кога им Мегалополис одреди као мету и непријатеља.

Глен Гринвалд

Онај ко не искаже довољно јаку мржњу према Русима или Трамповим гласачима или Ђоковићу или људима који се нису вакцинисали или канадским камионџијама или било ком другом непријатељу Мегалополиса ризикује да и сам буде проглашен за непријатеља. (Таква је судбина задесила Глена Гринвалда, врхунског новинара чији је једини грех био тај што је своје текстове писао држећи се начела, а не заповести Мегалополиса.) Дакле, ова хипертрофирана мржња коју становници Мегалополиса грозничаво исказују није знак њихове храбрости или снаге, већ страха од Мегалополиса. И што је тај страх код обичног човека већи, већа је и мржња коју он осећа према непријатељима Мегалополиса. Човек се, просто речено, више не усуђује да зна. То што се данас у Мегалополису говори о пост-истини или пост-демократији значи да је велики део људи толико заплашен да лаж уопште не мора више да личи на истину да би се прихватила као истина. Прихватиће се и да је 2+2=5 ако то признање човека треба да заштити од Мегалополиса.

Скорашње забране извођена Чајковског или предавања о Достојевском не значе, дакле, да су руски уметници искључени из европског културног наслеђа, него да су, парадоксално, искључени из Мегалополиса заједно са тим истим културним наслеђем. Тако долазимо до следећег закључка: Мегалополис мрзи Русију зато што Русија није Мегалополис. Она није загазила у сферу антихуманизма и зато (п)остаје цивилизацијска алтернатива Мегалополису. Из тог разлога, Мегалополис развија русофобију до границе када више није могуће навести ни један аргумент зашто, примера ради, неког Руса у Лондону не би требало на лицу места ликвидирати, ако би се открило да је Рус. Или га, у нападу „милосрђа”, оставити бар без имовине и депортовати. При том, не треба заборавити да Велика Британија није у рату с Русијом. Али Мегалополис јесте.

Можда је светска историја наменила Русији баш ту улогу: да сачува хуманизам, идеју човека, и хришћанство које је дубље од хуманизма, као и велика дела европске уметности – све оно што се сада, у Мегалополису, рутински брише под разним изговорима, који прикривају суштину, а то је антихуманизам Мегалополиса.

Као што је ренесанса у Италији настала под утицајем античког наслеђа које су јој пренели учењаци из Источног римског Царства (односно Византије, како су ову државу прозвали касније, на Западу), тако би и нека будућа обнова европске хуманистичке културе могла да почне под утицајем конзерваторске улоге Русије. То у овом тренутку изгледа мало вероватно, али не умањује симболичку улогу Русије, а самим тим и опасност коју она представља за Мегалополис.

Слободан Владушић: Мегалополис и рат против књиге

Зато Мегалополис никада неће дозволити постојање Русије, без обзира на геополитичке рачунице везане за ривалство са Кином.

Да закључимо: има, дакле, неке горке, али и трагикомичне ироније у томе што Европљани своје конфронтирање Русији данас виде као чување „европских вредности”, а да се у исто време Орвелов култни роман 1984 – вероватно најпознатија критика тоталитарних друштава и једна од тих европских вредности – сигурније и слободније осећа у Москви, где га читају без икаквих забрана, него рецимо, на универзитету у Нортхемптону, где је студентима препоручено да га избегавају, јер може да их изложи потенцијалној трауми.

Тачније речено, зломисли, како то пише код Орвела.

Опрема: Стање ствари

(Печат, 11. 3. 2022)

Погледајте још

 Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

6 replies

 1. Kada je Lajbnic objasnjavao svoju monadologiju, dovrsetak “prekriticke” filozofije, (od nemackih idealista pocinje nesto drugo, valda kriticko) on je koristio metaforu grada u kojem svaka monada ima svoju perspektivu grada, a samo se Bozanska monada nalazi “NAD” gradom i vidi ga iz svih perspektiva.Ovo mnostvo unutrasnjih iznad kojeg je samo Bog, Lajbnic je poredio sa hriscanskom zajednicom, a da bi objasnio zivotinje, uveo je nesvesne percepcije, pripisavsi im tako oblik svesti, sto nije bilo moguce za Dekarta koji je svest poistovetio sa samosvescu.

  Autor razmislja “NAD” Ukrajinom. Ovaj polozaj je moguc zahvaljujuci onome sto autor naziva “Magapolisom”. U polisu on nije bio moguc, cak ni za jednog Diogena, koji je ziveo nasuprot zajednici i svrhu zivota video u jednostavnosti zivota zivotinja! Za njega zivotinja nije bila ono od-cega je covek nastao, vec ka-cemu treba da tezi. Pa, ipak, i taj Pas (Diogen Kinik – Pas) je lutao samo gradom i trazio coveka da se pokaze u horizontalnoj svetlosti njegove lampe, koja je skrivala i njega samog od njega samog, da se samom sebi pokaze kao covek, bas kao i sve sa one druge strane svetlosti lampe.Tako Diogen moze biti pred-sobom samo ako je iza-sebe sa citavim polisom.Sa “IZA” se vracamo na “NAD”, mada su usko povezani!

  Proterivanje umetnosti nije izum Megapolisa, naprotiv, ono je izum polisa. “Megapolis” donosi nesto novo, a staro – ZABORAV(DAMNATIO MEMORIAE). Ovaj zaborav nije nikakvo brisanje, vec obris-pojava (opet Hajdeger, a ima i Derida nesto da doda), on nije brisanje proslog, vec U-NAPRED brisanje-proslog. Tu zaborav hoce i hoce u-napred, to je zaborav-za-u-buduce. To htenje-u-napred zahteva prostor koji je planiran, prostorni-plan, gde ce secanje biti jasno locirano, a zaborav guran na periferiju!Biti-zaboravljen, ovde je teska kazna, otuda tolike javne licnosti i uniformnost njihovih stavova.

  Razmisljati “NAD” Ukrajinom, znaci ziveti u ravnom svetu (eto nas kod velikog pitanja danasnjice, da li je svet ravan ili loptast. Evo, odmah i odgovora, svet je ravan, planeta je okrugla. Svet i planeta nisu isto, ni planeta ni globus nisu isto), u svetu koji je kuglu izravnao u kartu, sravnio sve planine, brda, doline, pravce sveo na prave linije, putevima probio planine i sve to uokvirio u jedan svet, sve je u istom prostoru (tu nema hajdegerovskog suprotstavljanja zemlje svetu – kulture) i u istom vremenu.Zato sto smo svi u istom vremenu, neki su napredni, neki zaostali, pa kretanje kroz prostor postaje kretanje kroz vreme u proslost covecanstva!

  Covek je davno poistovecen sa zivotinjom – zoon politikon, iako se smatra da je izvorno njegovo politicko bice bilo blize biljci! Karijatide behu svestenice Artemide. Za vreme svetkovina plesale su sa korpama voca na glavama, kao razigrano drvece. Drvo je povezivalo zemlju i nebo, kao sto su karijatide otvarale hram povezujuci zemlju i nebo.Atlas vec vise nije nista povezivao, vec je bio kaznjen da nosi teret neba. Tako su nebo i zemlja, sa nestankom biljnog u coveku, prestali da budu povezani i postali raspuklina u daljini koja vuce u sebe putnike, moreplovce, da putuju, pisu, crtaju karte i budu “NAD” njima, iako su samo u ravnom svetu poteklom iz raspuklog horizonta. Kaze Aristotel da je “horizon kyklos” – krug horizonta ili, tacnije kruzni rascep, izvor perspektive, a monade su odredjene kao sustinski subjektivne perspektive i nijedna ne moze imati perspektivu Drugog!

  12
  1
 2. Овде овде и овде – лепо.
  Ово ”над” је на толико нивоа непримерено и знаковито да би објашњавати то овде значило хранити инфернални мрежни медијум. То је непотребно. Владушић скоро у свему греши. Текст је медитација над англо-америчким литерарним светом. Кога брига за Миршајмера? Хантин…нећемо ни спомињати.
  Надам се да ”овај овај овај” на доличнијем месту износи своја схватања. Ја бих ако је то могуће био заинтересован да прочитам таква схватања. Питам се има ли начина да додђем до таквих текстова, ако их има?

  11
  2
 3. @nikka

  Hvala na komplimentu!

  Nemojte tako o Vladusicu – on je sa knjizevnosti :))))) Salim se! Ispod vecine njegovih tekstova je moj komentar, to znaci da sam ili proganjac ili nesto nalazim u njima.Uvek sam mislio da treba kritikovati najbolje i da samo takva kritika ima smisla.Imati idola u svetu duha, znaci imati koga prevazici.To je smisao idola u filozofiji npr., a ne idolopoklonstvo. Vladusic uvek ostavi malo senke za nas “careve iz senke” , kako me je dijagnostifikovao jedan od komentatora. Priloske odredbe za mesto “iza”, “nad” (Drugi i Veliki Drugi), “iz-pred”, “izmedju”, za filozofe su bile izvor citavih filozofija.

  Sto se “tekstova” tica, oni su isecci iz mnogo teze svarljivih teorija, pa kolazirani, nekada uspesno, nekada manje uspesno i razumljivo, u komentarima. Kao tekstovi se nece pojaviti, mada me jedan prijatelj, urednik nekog casopisa, davi da se primerim po nekim temama,Nastojim da ih obuhvatim u knjigu/e, ali ako se ima u vidu da mi se problematika podudara sa Sloterdijkovim “Sferama”, a ove imaju tri toma, oko 3000 strana, onda je moguce da, izuzev mojih svezaka i ovih komentara, drugih tragova ne bude.Kaze taj urednik:”Na zalost”, a drugi iz “kruga trojke”, sa knjizevnosti, naravno,:”Kakvu zalost, na srecu!” :)))))

  7
  1
 4. Овде и овде…
  хвала! Немојте тако, саберите то и објавите оно што мислите да треба.
  У облику коментара по мрежи не треба. То је ефемерно. Поздрав.

  5
  1
 5. @Ovde, ovde i ovde

  Је л’ треба предговор ? Реко, кад већ пишем поговоре на коментаре…😉

  П.С. Сјајан коментар ! Писан из перспективе монаде која главу држи изНАД распуклине – обрис каријатиде која, као корпу за воће, издиже Диогенову лампу из водоравни у вертикалу…

 6. @nikka

  Ima covek potrebu da pusti malo u etar, da vidi kako to izgleda van rukopisa i da li dotice ljude! Jedan od nasih intelektualaca, koji nema problema sa objavljivanjem, rece mom prijatelju slicnih ambicija,:”Ovde objavljuju samo voditeljke i bogate devojke!”, ja rekoh:” I on!”

  @Zoran Nikolic (Valjevo)

  Pisac predgovora, pogovora, nazdravica, nekrologa i politickih programa (posebno za partije srednjovekovnog usmerenja :)))).Pre cu ja doci do nekrologa, nego ta pisanija do pogovora! :))))

Оставите коментар