Москва: Новчана казна 247 евра за новинарку која је прекинула ТВ програм са антиратним транспарентом

Марина Овсјаникова ушла у студио Првог канала руске државне телевизије, за време информативног програма уживо, са транспарентом на којем је писало „Не рат” и „Руси против рата”

Фото: Снимак екрана

МОСКВА – Суд у Москви је данас новчано казнио новинарку руске државне телевизије Марину Овсјаникову која је прекинула дневник те медијске куће носећи транспарент против рата у Украјини.

Пошто је провела ноћ у полицијском притвору, Окружни суд у Москви наложио јој је да плати казну од 30.000 рубаља (око 247 евра), по оптужби да је организовала недозвољене акције, због њеног позива на учешће на антиратним демонстрацијама.

Истражни комитет Русије води истрагу против Овсјаникове и по оптужби за јавно ширење лажних информација о руској војсци, што је кажњиво према новом закону, усвојеном 25. фебруара, дан после почетка руске инвазије на Украјину. Ако буде осуђена по тој оптужби, прети јој казна до 15 година затвора.

Овсјаникова је синоћ ушла у студио Првог канала руске државне телевизије, за време информативног програма уживо, са транспарентом на којем је писало „Не рат” и „Руси против рата”.

Пре него што је упала у програм уживо, Овсјаникова је снимила видео поруку, рекавши да јој је отац Украјинац, а мајка Рускиња, да је „Русија агресор” и да је руски председник Владимир Путин „искључиво одговоран за ту агресију”. Позвала је Русе да се придруже антиратним протестима.

Украјински председник Володимир Зеленски јутрос је похвалио храброст Овсјаникове, док је портпарол Кремља Дмитриј Песков њен потез описао као „хулиганизам”, наводећи да је упад у програм уживо озбиљан прекршај.

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је данас да Париз нуди заштиту и азил Овсјаниковој и додао да ће „предложити то решење на директан и веома конкретан начин” Путину приликом њиховог наредног телефонског разговора.

Руске власти предузимају обимне активности како би спречиле независне медије да шире информације о рату у Украјини. Москва је блокирала и приступ друштвеним мрежама Твитер и Фејсбук, док је платформу Инстаграм забранила, прогласивши је за екстремистичку, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 3. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Dugo je trebalo i nisam ni sumnjao da ce biti na ruskoj, a ne na ukrajinskoj ili nekoj zapadnoj televiziji. Tako je i kod nas, sede ljudi po televizijama, rade svoj prljavi posao i nema jednog da digne glas da nece da ucestvuje u propagandi Vucica ili Zapada!

    10
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading