Јован Мирић: Без коментара (четири слике из НДХ)

Не знају куд ће и шта ће са собом, без икога и без ичега, па моле Италијане да их приме: у ропство, или да их стрељају. Једно од то двоје биће за њих решење

Злочини усташа (Фото: Википедија)

1.

Јасеновац, логор III – Циглана. Крај новембра или почетак децембра 1941. године. Унутар жице логораши, одрпани, мршави, гладни, болесни, вашљиви, са непрестаном дизентеријом, једва се вуку по земљи. Неки носе и ланце на ногама. Већ их је много помрло и побијено.

Погледују ка северу, где на неколико стотина метара пролази пруга Новска-Окучани. Наилази воз, у који упиру погледе чежње.

Логор Јасеновац III – Циглана у зиму 1942. (Фото: ЈУСП Јасеновац)

А на прозору једног купеа стоји нека особа и маше им руком.

2.

Смиља Тишма доспела је у логор у Сиску негде крајем лета 1942. године, заједно са мајком, двема сестрама и братом. Имала је седам година. Мајку су усташе одвојиле од деце једном жицом, али су сви, и мајке и деца, били су другој жици. Ево како о томе прича Смиља:

Смиља Тишма данас (Фото: Политика)

„Мајка је остала иза жице на једној страни, а ми смо деца били на другој страни и на неки начин смо били слободни јер се сећам да смо сестра и ја знале да се провучемо кроз жицу. Ту је недалеко била Купа. Била је већ јесен и ми уберемо необрану паприку и понеки црвени парадајз и носимо то у оним нашим хаљинама или шта смо већ имале на себи, не сећам се. Дођемо до те жице кроз коју смо се провукле, али са оне друге стране има пуно деце и она нам све отму, тако да ништа не стигне до брата и млађе сестре. Једног дана смо дошле чак до пијаце у Сиску. Али, пошто смо тако јадно изгледале, једна жена приђе и каже: ’Децо, јесте ли ви из логора?ʻ Ми кажемо да јесмо. ’Јој, децо, бежите, склањајте се да вас не убију или да вас поново не одведу.ʻ А ми изашле из логора.“

 

3.

Јаков Кабиљо се почетком августа месеца 1942. године налазио у логору Стара Градишка, када се прочуло да ће једна група логораша који немају занат бити одатле пребачена у логор III, у Јасеновац. Логораши су се одмах унервозили. Знали су шта је таква најава пуно пута значила за оне који ће бити одабрани: да ће негде успут сви бити побијени. Дешавало се то у протеклих скоро годину дана више пута, да неки буду одабрани (често старији и слабији) и одведени, на обећано боље место, а да се усташе врате сутрадан саме, крваве и пијане. Десиће се то више пута и касније. Али десило се, ето, да у Независној Држави Хрватској логор Јасеновац звучи као место наде и спаса.

Одабрана је група од 700 логораша. Неки усташки часник је пред полазак одржао говор и колона је поподне пешке кренула ка Окучанима. Напред је ишла десетина наоружаних спроводника, затим око 200 Јевреја, па нова десетина усташа, па око 500 Срба…

Неизвесност и зебња су се путем од неколико сати надметали са врелим августовским сунцем. Попустили су заједно так кад су, касно поподне, стигли на железничку станицу и укрцали се у вагоне: то је значило да ће стићи у јасеновачки логор, да неће негде успут бити побијени.

Смиља Тишма: Немојмо по други пут да убијамо жртве одбијањем Резолуције о осуди геноцида у НДХ

 

На станицу у Јасеновцу композиција је стигла око 8 сати ујутро следећег дана, али је на станици чекала још дуго, док поподне вагони са затвореницима нису довезени пругом до пред саму капију логора. Била је недеља, управника у логору није било. Дежурни официр се изненадио доласком групе из Старе Градишке, не само зато што није обавештен о доласку него и зато што, како је рекао, места није било. Ускоро је дошао и управник, такође изненађен. Ипак, убрзо су новопридошли логораши подељени на групе и распоређени по логору. И Јаков Кабиљо је нашао неко своје место.

Само једна група најстаријих и најслабијих није имала места. Ту групу, скоро половину новоприспелих, усташе су још исте ноћи одвели и побили.

4.

Кад је почео покољ српског народа у НДХ, многи су нашли спас код Италијана. Тако је било и у Косињу, у Лици, где је нарочито интензивно клање, убијање, бацање у јаме, спаљивање у кући… било почетком августа 1941. године. Они који су успели да побегну – из гомиле лешева, из колоне везаних, из запаљене куће – склањали су се у шуме и забачене пределе.

Гидеон Грајф: Усташко „коначно решење“ почело шест месеци пре нацистичке Немачке

Једна група од пет жена и два мушкарца из Млакве, лутајући шумом, нашли су се пред питањем: куда и шта даље. Куће су им изгореле или опљачкане, без врата и прозора, без посуђа, стока разграбљена од комшија Хрвата, жито однето, кромпир још неизвађен из земље… Српска села празна, народ побијен, само се мање групице крију: овде мајка са четворо деце, тамо неколико комшија, онамо још неки људи, понегде само по једно, двоје… Кад случајно наиђу на друге избегле, удруже се, доспевши опет пред исто питање: куда и шта даље.

Седморо из Млакве реши се, најзад, да иде Италијанима у Перушић, где је од скоро постављена њихова команда. Италијанска војска је донела мере: забранила убијање Срба, натерала Хрвате чак и да врате отерану стоку преживелима.

Усташки зликовац Мишко Ратковић из Триља, Далмација са још једним усташом, испрљани људском крвљу, после злочина 1941. (Музеј Југославије)

Група долази у Перушић и стаје пред стражаром. Још не знају за мере које је обзнанила италијанска војска. Мане Грујичић обраћа се војнику у име групе, објашњава шта се десило и у какву су безизлазну ситуацију доспели. Не знају куд ће и шта ће са собом, без икога и без ичега, па Мане моли Италијане да их приме: у ропство, или да их стрељају.

Једно од то двоје биће за њих решење.



Categories: Противу заборава

Tags: , , , , , , , , ,

1 reply

  1. I posle svega što su ustaše radile Srbima, u skupštini R. Srbije nije izglasana rezolucija gosp. Smilje Tišme!?

    28

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading