Миле Бјелајац: Спотови америчке амбасаде – пружена рука или идентитетски инжењеринг

Зар нисмо сви „свет”, да ли је то неки свет мимо нас у који треба да уђемо ако се угледамо на светле појединце? Како би звучала иста порука у Француској или Грчкој, да им неко поручи – „Ви сте свет”

Из спота америчке амбасаде (Фото: Снимак екрана)

Амбасада САД: Изражавамо дивљење Србији и њеном народу

Када се 2020. године појавио први спот амбасаде САД с поруком „Ви сте свет”, велики део грађана је у томе понајмање видео жељу да се унапреде односи Србије и Америке. Блажи критичари су рекламу тумачили као потребу светске силе да „дискреционо додељује сертификат цивилизованости по својој вољи”, а они оштрији у томе су видели злу намеру. На критике које стижу на њихову адресу због кампање „Ви сте свет” у америчкој амбасади за „Политику” одговарају овако.

Шта је циљ кампање „Ви сте свет”?

Улога сваке амбасаде је да унапређује односе између своје матичне земље и земље домаћина. И то је управо циљ кампање „Ви сте свет” – да унапреди разумевање између Србије и САД. Кампања се бави људским вредностима које су нам заједничке и које су једнако важне људима у Србији и у САД. Ми кроз њу изражавамо поштовање за велика достигнућа људи из Србије и допринос који су дали читавом свету.

Како коментаришете негативне реакције, међу којима су и оне које кажу да на овај начин САД „дискреционо додељује сертификат цивилизованости по својој вољи”?

Свако има право на своје мишљење. На срећу, по реакцијама које добијамо, много људи у Србији разуме да је порука кампање „Ви сте свет” позитивна порука којом изражавамо дивљење Србији и њеном народу – било да говоримо о историјским личностима попут Николе Тесле и Михајла Пупина или нашим савременицима као што су Чарлс Симић и Волт Богданић. Надамо се да јавност у Србији схвата кампању „Ви сте свет” као искрен комплимент, одавање признања за допринос грађана Србије, који заслужују да буду део баштине на коју читав свет може да буде поносан.

НОВИ СПОТ АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ: Један од вас убио је надвојводу Франца Фердинанда

После случаја „Пекић” и спотови посвећени Милунки Савић садрже неистине. Ћерка Радмиле – Вишње и Бебела Минкова, Слободанка Грковић, у разговору за наш лист казала је да њен отац није син бугарског генерала, већ учитеља и да он никада није живео у кући Милунке Савић. Одакле ови подаци? С ким су се креатори спота консултовали приликом писања сценарија?

У истраживању и формулисању порука у спотовима о Милунки Савић коришћен је велики број поузданих извора укључујући новинске чланке, разговоре са члановима породице као и пасусе из неспорне биографије о њеном животу. Они који имају још питања о томе на сајту „www.vistesvet.com” могу да нађу обиман материјал о Милунки Савић и детаљне информације о изворима које смо користили с линковима до примарних података.

У раду на овим спотовима консултовало се с Милункиним најближим сродницима – Милункин унук Дејан Станков и његови синови Младен и Милош одобрили су коначну верзију сценарија након дуготрајног процеса истраживања и провере чињеница.

Разумемо да има оних који се можда неће сложити с појединим детаљима приче о њој, али ми и даље верујемо да је дат добар портрет Милунке Савић и надамо се да он ставља у први план управо њену хуманост и начин на који је служила Србији.

На који начин ћете исправити ову грешку?

Осим телевизијских спотова, део кампање представљају и многи додатни материјали на сајту „www.vistesvet.com” – чланци и три документарна видео-снимка. Наслов једног од њих је „Истина чуднија од митова”. Примера ради, исправили смо податак који се стално појављивао, да је Милунка Савић рањена девет пута, затим, где се сада налазе њена пушка и униформа, за које се мислило да су изгубљене.

Историјски подаци су понекад непотпуни, али мислимо да то не умањује значај Милунке Савић и вредности које нам преноси. Ако је наша кампања о Милунки Савић помогла да се скрене пажња на ову изузетну жену и да нове генерације историчара исправе нетачне податке и додају оно што недостаје, нико неће бити срећнији од нас.

В. Аранђеловић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 3. 2022)

Миле Бјелајац: Пружена рука или идентитетски инжењеринг

После оде Мири Траиловић, Бориславу Пекићу и другима на ред ненадане пажње америчке амбасаде у Србији дошла је српска хероина из ослободилачких ратова Милунка Савић.

Сећање је варљиво, али наметнуо се утисак да ниједна ранија прича није имала толику фреквенцију појављивања на разним каналима као ова о српском човеку у рату. Прво је засметало то непрекидно понављање, а тек онда фактографске нетачности и, на крају, наслућивање поруке. Ако је и постојала добра намера, она је сигурно промашила.

Проверавајући тај утисак међу колегама, осетио сам да нисам усамљен у осећају који је подстицао овај спот, чак до мере извесног револта. Најчешћа примедба коју сам чуо је инсистирање да су појединци, стварни или „дорађени”, улазница за „свет”. Зар нисмо сви „свет”, да ли је то неки свет мимо нас у који треба да уђемо ако се угледамо на светле појединце? Како би звучала иста порука у Француској или Грчкој, на пример, да им неко поручи – „Ви сте свет”? Зар нису Срби неколико пута били на правој страни историје, бранећи себе и тај исти свет од пројеката који су тежили да остваре доминацију над планетом, од мрака и агресије? Да ли тај свет још увек цени одбрану малог и слабог, жељу за слободом која нема цену и за коју су се већ толико пута жртвовали? Ако цени, зар нису вредни „рекламног спота” борци са Кошара из 1999? Да се такав један појавио, он би заиста представљао пружену руку, извињење за патње пред илегалном војном агресијом. Нисмо наивни, пројекат због ког је све и започето још није довршен. Све ово је за протагонисте данас непријатно подсећање јер су тиме изгубили кредибилитет потребан у тренутку садашње кризе. Но, ваљда се рачуна са брзим друштвеним заборавом уз помоћ политички „коректних” медија. Да ли ће Србија дочекати свог „Макнамару” као што су га са закашњењем дочекали Вијетнамци или ћемо чекати Годоа – показаће будућност.

Епизода с рекламним филмовима „Ви сте свет” изазвала је полемике у јавности после емитовања саге о писцу Бориславу Пекићу, коме су у уста стављене поруке његовог литерарног јунака, а не његови лични погледи. Намеран или циљани „пропуст”?

Слободан Владушић: Зашто баш Пекић?

Витез Карађорђеве звезде и двоструки витез француске Легије части, Ратног крста са палмом и Златне Обилића медаље, добровољац и хероина Милунка Савић одабрана је да поручи како је херој онај који сачува што већи број живота, а не онај који убије више непријатеља. Њен историјски став је био управо супротан. Одрасла је на српско-турској граници где се стока, једино благо тадашњих брђана, бранила пушком и од вукова и од пљачкаша који су упадали из царевине. Ту се рано навикла на оружје и бацање камена у циљ. Била је природно снажна и вешта. Када се њена држава припремала за ослободилачки рат, није хтела да изостане, пријављује се као добровољац и бори раме уз раме с мушкарцима. Два рата. Одликовање и капларски чин. На Солунском фронту стиче сва највиша одликовања. Милунка уништава непријатеља, али и заробљава, сходно приликама, а Срби према заробљенима и рањенима поступају хумано. Нигде није службено забележено како Милунка наређује да се престане са „убијањем” непријатеља, она и саборци одбијају јуриш за јуришем, свесни да ако се не одрже на тим положајима, цео српски фронт губи. На коти 1212 поново бива вишеструко рањена. Бојеви на Горничеву омогућили су ослобођење Битоља. За Милунку није постојала дилема да се у најтежем времену ваља борити и жртвовати за отаџбину. Није хтела да прихвати понуду да ради као болничарка и тако да ратни допринос. Она је бирала борбу. Личним примером је храбрила и бодрила своје саборце.

Као и свака личност из легенде, и око Милунке су се плеле приче, али осим проверљивих података да је одмах после рата радила као болничарка, а потом у Народној банци као хигијеничарка, хроничари су се углавном ослањали на неколико интервјуа које је давала када је већ била у годинама и на сећања и казивања њених потомака. Живела је скромно као и многи ратни хероји, удата, у граду, у кући са баштом, уместо у забаченом планинском селу. Фотографије сведоче да је била лепих црта и да се лепо носила и облачила. Поред кћери, одгајала је још троје деце својих рођака. Нису је заборавили, као ни њена држава, сходно приликама и могућностима времена. Нико, па ни Милунка, не помиње вилу које се одрекла, ни незахвалност потомака. Била је захвална градоначелнику Бранку Пешићу, који је заслужан за доделу мањег модерног стана јер је њена дотадашња кућа са баштом под притиском времена почела да попушта. Дочекала је да се поврате одузета права и привилегије носилаца Карађорђеве звезде, које су им биле укинуте после 1945. године. Био је то заиста грех новог друштва према старим борцима.

Милан Богојевић: Део из рекламе „Ви сте свет“ посвећен Милунки Савић извучен из контекста

Зашто су Милунка и вредности друштва у ком је живела доведени у питање?

(Политика, 6. 3. 2022)

Наслов и опрема: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

2 replies

 1. Biću kratak: Emitovanje ovakvih gadosti o našim velikanima (podmetanje rečenice Pekićevog lika, mirno penzionisanog naciste koji nastoji da umiri savest – samom Pekiću i dr.) od strane naših vlasti, dakle sadašnjih i svih televizija i medija na kojima je ovo dostupno predstavlja samo jedno: Podvođenje sopstvenog naroda i njegove istorije i kulture. Da, podvođenje, prostituisanje.. Sama ideja da nekome date pravo da vam daje licencu da ste svet i da se tome radujete – bolesna je.

  23
  1
 2. Tkzv.civilizacija paje patka, betmena, koka kole je
  ubeđena da Srbe i Srpkinje može da PREVASPITA kao
  što je to uradila sa drugima preko „pokretnih slika“ iz
  Holivud Bull shitt production.
  Hoće da Srbima i Srpkinjama kažu da je Milunka Savić članica-preteča „nevladinih pacifističkih organizacija“
  ( posrbljeno: Neke Vlade Organizacija), kao recimo
  g-đe Vonje Serko.
  Tkzv.civilizacija nastala na GENOCIDU svih Indijanaca,
  otimanju zemlje od Meksika, i Španije, robovlasničkom
  privredom, rasnom segregacijom, bacanjem atoma i hemije sa imenom „Oranž B“, ubijanjem DŽOJSTIKOM,
  I širenjem „ljudskih prava“ u „demokratskim“ ratovima,
  sa“demoratskim bombama“, uzima sebi pravo da
  mojoj Majci Srbiji, koja je postojala pre nego što su oni bili“spermatozoidi“ u Engleskoj, da kaže:
  I VI STE SVET.

  Ja im kažem:

  VI STE AVET.

  15
  2

Оставите коментар