Амбасада САД: Пекић блистав пример српске традиције хуманизма

Из Амбасаде САД објашњавају да је прошле године обележена 90. годишњица рођења Борислава Пекића који представља блистав пример српске традиције хуманизма

Споменик Бориславу Пекићу у Београду (Фото: Фронтал)

Видео спот посвећен Бориславу Пекићу, као и ранији спотови емитовани у оквиру кампање „Ви сте свет“ у којима се појављују Никола Тесла, Михајло Пупин и неки од бриљантних Американаца српског порекла који су допринели слању човека на Месец, имају за циљ да одају признање и изразе захвалност за допринос који су Срби дали свету, истичу за Данас из Амбасаде САД у Београду.

Након што је спот о прослављеном српском писцу Бориславу Пекићу изазвао и негативне критике у српској јавности, из америчке амбасаде за наш лист, пак, кажу да су изузетно задовољни што је ова кампања помогла да се наслеђе и допринос Пекића, Тесле, Пупина и других изнова нагласи.

Подсетимо, један од спотова америчке амбасаде „Ви сте свет“ у којем се говори о писцу Бориславу Пекићу изазвао је бројне полемике највише због употребе цитата Пекићевог књижевног јунака – бившег официра нацистичког Гестапоа – који је наводно у реклами искоришћен као мисао нашег великог писца.

Ради се о цитату Конрада Рутовског, Пекићевог јунака из романа „Како упокојити вампира“.

Исидора Смоловић: Америчка реклама за преумљење Срба – цитат нацисте из Пекићевог романа

На крају спота америчке амбасаде се чује:

„Борислав Пекић иза себе је оставио завештање: „Треба гледати право. Јер да се хтело гледати иза себе, добили бисмо очи на потиљку. Част неће зависити од тога одакле долазимо него куда идемо“.

Из Амбасаде САД објашњавају да је прошле године обележена 90. годишњица рођења Борислава Пекића, „који представља блистав пример српске традиције хуманизма и преданости стварању бољег света за генерације које долазе“.

„Цитат једног од ликова из Пекићевог књижевног опуса – који узгред цитирају и многи други у Србији, па и сам председник Вучић, одабран је са жељом да се ода признање прошлости, али и да се у фокус стави на бољу будућност. Пекићева дела говоре сама за себе и драго нам је што смо одали почаст његовом наслеђу, уз сагласност његове породице“, указују из Амбасаде САД у Србији.

Један од критичара рекламе о Пекићу је академик Владимир Костић, председник Српске академије наука и уметности (САНУ), који је за Новости изјавио да је његов субјективни утисак „извесна непријатност и разочарање да се ради о својеврсној медијској дресури, чија је основна мана потцењивање оних којима се упућује“.

Костић је подсетио да је Пекић о прошлости говорио: „Немати прошлост је остати без будућности. Али ако тамо останемо, ако се тамо заглибимо, будућност због које смо се у њу вратили постаће недостижна… Да је неразумевање онога што је било јуче јемство да ћемо још мање разумети оно што нас чека, а најмање ово што данас радимо“.

Међутим, из америчке амбасаде за Данас указују да „свако има право на различито мишљење, што важи и за уваженог академика др Костића“.

Јелена Диковић

Опрема: Стање ствари

(Данас, 15. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар