Војислав Тодоровић: Ширити љубав и патриотизам и – победићемо!

Осми учесник нашег виртуалног округлог стола „Матица и расејање – како даље“ је Војислав Тодоровић (Београд, Србија)

Дизајн: Небојша Ћосић

Уместо увода

После успешно одржаног састанка СТАЊЕ СТВАРИ УЖИВО 2 на тему „Матица и расејање – како повратити изгубљено поверење“, одлучили смо да покренемо други округли сто (први је био „Српска култура сећања и Јасеновац – изазови и одговори“) на тему „Матица и расејање – како даље“.

Обратили смо се низу успешних појединаца, како у матици тако и у расејању, са молбом да одговоре на следећа два питања: 1. Како оцењујете тренутни однос матице и дијаспоре? Шта је најслабија карика у том односу? 2. Шта урадити да се сарадња матице и дијаспоре унапреди?

Уверени смо да производ ове „мисаоне фабрике“ неће бити само прецизна анализа стања ствари, већ и конкретна акција.

Војислав Тодоровић (1966, Београд) је писац.

Како оцењујете тренутни однос матице и дијаспоре? Шта је најслабија карика у том односу?

Пре свега, треба увек имати на уму да је дијаспора (у нашем случају) најшира одредница која обухвата све Србе који живе у иностранству. Срби нису Јевреји и нисмо ни из близа тако снажно окупљени око сопственог идентитета. Наша дијаспора се дели на стару емиграцију и њене потомке, гастарбајтере, нову економску емиграцију, итд. У том смислу, и у дијаспори, као и у Отаџбини, Срби су у великој мери подељени и раслојени, те тако не можемо ни од дијаспоре очекивати више него што она стварно јесте. Мој деда је био политички емигрант, краљевски официр, који је сахрањен у Енглеској, у непреливеној земљи, где га је Господу препоручио викар, који се у свом говору готово извинио што није у могућности да му држи опело јер је друге конфесије, православац. А свештеник тадашње СПЦ, који се налазио у близини, није га опојао, јер је деда остао уз владику Дионисија, након раскола. Све ово је прошлост, али је ипак морамо имати на уму.

Војислав Тодоровић (Фото: Лична архива)

Дакле, најслабија карика смо ми сами, наше поделе и расколи, наше свађе око суштински безначајних ствари. Најјача карика и кохезиони фактор свакако јесте наша Српска православна црква и њено деловање, које није само пастирско, већ и хуманитарно, просветитељско, образовно, речју – национално. Она у дијаспори често преузима улогу државе, али то је у реду, јер је сасвим јасно да држава, оваква каква је, није способна да учини нешто више за сопствену нацију. И ту не треба много мењати ствари, јер се чини да је тај наш православни и светосавски идентитет ипак нешто око чега се више нећемо делити, односно, то је црвена линија испод које нећемо ићи у својим вечним расколима. А да је то уистину тако, ових дана нас уверавају и Срби у Црној Гори, које слободно можемо звати и „правим Црногорцима“. У сваком случају, однос оних у Отаџбини, који себе на првом месту сматрају Србима (а остале идентитетске одреднице су им секундарне), и истих таквих у расејању, све је бољи, јер ми имамо само једни друге, а то приближавање је, сад већ сасвим, јасно и узрочно-последични историјски процес.

Шта урадити да се сарадња матице и дијаспоре унапреди?

Сарадњу између матице и њеног расејања не може нико да забрани и она ће бити интензивнија онолико колико буде јачао дух саборности, заједништава, слоге и солидарности васколиког српства. На том духу треба радити, али реално и без митоманије, без уплитања десничарских и осталих идеологија које одбијају искрене патриоте и оне који не припадају таквим идеологијама. Дакле, без тровања и мржње, треба ширити само љубав и патриотизам и победићемо. И увек имати на уму оно што нам је поручила наша дивна и велика Исидора Секулић, кад је писала о томе како смо мали, сами и без правих пријатеља, а то је, да нас као нацију, спасавају само три ствари: усредсређивање, жижа и концентрација.

Прочитајте још

Погледајте јошCategories: Лаки одговори на тешка питања

Tags: , , , ,

Оставите коментар