Милош Јовановић: Париз истицањем косовске заставе понизио Француску

Председник ДСС-а упутио отворено писмо амбасадору Француске Фредерику Мондолонију поводом истицања косовске заставе у част држава победница у Првом светском рату

Милош Јовановић (Фото: Данас/ДСС)

Ваша екселенцијо амбасадоре Француске,

Вест о истицању заставе сецесионистичког Косова упоредо са заставама држава учесница и победница у Првом светском рату у катедрали Нотр Дам невероватна је и апсолутно скандалозна.

Да ли сте, Ваша екселенцијо, као неко ко представља француску државу и заступа њене интересе у Србији, упозорили званични Париз да се не брука прекрајањем историје и истицањем заставе тзв. Косова, лажне државе која није ни постојала у време српских и савезничких победа у Великом рату, нити постоји данас, нити ће икада постојати?

Да ли сте, Ваша екселенцијо, упозорили званични Париз да овим срамним и бедним чином понижава себе и своју земљу, а не Србију?

То се, екселенцијо, од Вас очекивало тим пре што бисте морали да познајете историју земље домаћина.

Веома добро знате да је српски народ према француском народу и држави гајио пријатељска осећања, иако не увек оправдано. Знате да је на месту на којем се пре тога налазио споменик Карађорђу Петровићу подигнут споменик Захвалности Француској, у знак пријатељства због њене помоћи у Првом светском рату. Знате и за Албанску голготу српске војске и њено херојство. Могли бисте о томе да читате и у мемоарима великог француског маршала и српског војводе Луј Франше д’ Епереа, команданта савезничких армија на Солунском фронту.

Уместо тога, земља коју представљате се осрамотила пред сопственом војском из Великог рата и још једном се показала недостојном своје историје.

Када већ не знате своју историју, знајте, Ваша екселенцијо, да ћете, као земља, заслужити своју судбину. Она ће се у најбољем случају огледати у грађанском рату, у најгорем, у исламизацији и дефинитивном нестајању са историјске позорнице једног народа „беле расе, грчке и латинске културе и хришћанске вере“, каквим га је некада описао Шарл де Гол.

Иако још није касно да се промени срамна одлука о истицању заставе тзв. Косова међу заставама земаља учесница у Првом светском рату, страхујем, Ваша екселенцијо, да је натпис на црном платну, којим је некада прекривен споменик Захвалности Француској због учешћа Ваше земље у НАТО агресији, неповратно тачан: „Нека је вечна слава Француској које више нема“.

Опрема: Стање ствари

(Данас/Искра, 5. 11. 2018)


ИСПРАВКА: Ранија верзија овог преузетог чланка имала је у уводу придев “српски” испред “амбасадору Француске…” (исправљено 6. 11. 2018. у 10:01).Categories: Преносимо

Tags: , , ,

2 replies

  1. “Председник ДСС-а упутио отворено писмо српском амбасадору Француске Фредерику Мондолонију поводом истицања косовске заставе у част држава победница у Првом светском рату”. Побогу, шта вам је то “српском амбасадору Француске…”??? Хитно промените ту глупост!

  2. Један Француз, додуше у опрезно сроченој формулацији, може да апелује над очувањем сопствене, беле расе. Нефранцуз, било ко са стране, неко ко се осећа позваним да саветује или чита лекције Французима, апелујући на одржавање беле расе у Француској – заступа чист расизам.

Оставите коментар