Драгана Трифковић: Саборност руског друштва залог будућности

У раду Сверуског народног сабора учествују представници свих структура власти  и представници многих друштвених организација из политичке, културне, образовне и духовно-религијске сфере

Драгана Трифковић (Фото: ЦГС)

У Москви је  1. новембра одржано заседање Сверуског народног сабора под називом  „25 година на путу отвореног дијалога и цивилизацијског развоја Русије“. Сабор је формиран пре 25 година под покровитељством Руске православне цркве и до сада се углавном одржавао у храму, међутим ове године је организован у Кремљовском дворцу.

Пленарно заседање У Кремљу, отворио је Патријарх московски и све Русије Кирил а потом се скупу обратио председник Руске Федерације Владимир Путин.

Патријарх Кирил и Владимир Путин (Фото: ЦГС)

Председник Путин је нагласио да чињеница да се овогодишњи скуп Сверуског народног сабора одржава у Кремљовском дворцу сведочи о томе да су се у руском друштву десиле дубоке промене.  „Основни задатак Сверуског народног сабора је да активно доприноси у решавању социјалних, хуманитарних и образовних проблема. очувању међунационалне и међурелигијске хармоније и едукацији младих на темељу вредности патриотизма и државотворности“, истакао је председник РФ.

У раду Сверуског народног сабора учествују представници свих структура власти  и представници многих друштвених организација из политичке, културне, образовне и духовно-религијске сфере.

Председник Путин је истакао и то да је Сверуски народни сабор много учинио на плану националне консолидације. „Уверен сам да само уједињено друштво може да одговори на најозбиљније историјске изазове, да оствари импресивне резултате, одупре се сваком спољашњем притиску, одбрани сопствени суверенитет и духовно- историјску сопственост. Видимо да су данас уложени напори да се „реформише“ свет како би се уништиле традиционалне вредности и културно-историјска пространства која су се градила вековима“. У закључним речима свог обраћања председник је изразио уверење да ће глас Русије у будућем свету о чијој судбини се данас одлучује, звучати достојанствено и самоуверено.

(Фото: ЦГС)

Након тога скупу се обратио Патријарх московски и све Русије Кирил, који је говорио о томе колико је тешко било радити на окупљању свих здравих снага руског друштва и да су чак и у оквиру Сверуског народног сабора постојали проблеми који су мучили читаво руско друштво. Велики допринос конфликтима у друштву давале су личне сујете и нетрпељивост као и идеолошки стереотипи који су онемогућавали међусобни договор. Сверуски народни сабор је успео да превазиђе такве проблеме а затим су и представници државног руководства почели да учествују у дискусији. Он је истакао да је свету неопходан „трећи пут“ ако из процеса глобализације искључимо стварање јединствене филозофске и идеолошке основе за читав свет и са разноликим постојећим погледима на свет се ограничимо на тржиште и капитал, кретање људи, слободан прелазак граница, стварање јединственог система безбедности, праведних економских односа, смањење сиромаштва, општој борби за очување животне средине. „То ће бити прагматична глобализација која не угрожава људске душе, већ настоји да створи делотворан и ако је могуће, праведан светски поредак“, истакао је Патријарх Кирил.

(Фото: ЦГС)

Скупу су се даље обратили: градоначелник Москве Сергеј Собњанин, први заменик председника Савета Федерације Николај Фjoдоров,  председник Руске академије наука Александар Сергејев и др.

Сверуски народни сабор завршен је свечаним концертом великог симфонијског оркестра Академије П.И. Чајковског уз учешће хора и уметника Баљшој театра.

(Фото: ЦГС)

Пленарном заседању Сверуског народног сабора у својству почасног госта,  присуствовала је Драгана Трифковић члан Председништва „Двери“ и директор „Центра за геостратешке студије“.

(Фото: ЦГС)

Упутнице:

https://vrns.ru/news/4976
https://vrns.ru/news/4978
https://www.youtube.com/watch?v=6ocZXW85V78
http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=1&idnovost=114828&Putin%3A-Glas-Rusije-u-svetu-buducnosti-ce-zvucati-dostojno-i-samopouzdano&fbclid=IwAR277HC9s2XtED0sMnsyj-91FVrtVJxhvADkwinBoNSDQ10ZcrrAG1eFos0

Наслов и опрема: Стање ствари

(Центар за геостратешке студије, 2. 11. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар