Ивица Дачић: Запад тражи од Србије да напусти борбу против независности Косова

Албанска страна се жали западњацима, а Запад тражи да се то заустави, јер то узнемирава Албанце и да, као, штети дијалогу, рекао је Дачић

Ивица Дачић (Фото: Бета)

Запад тражи од Србије да напусти дипломатске напоре у борби против признавања независности Косова, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић. Наводни разлог којим Запад правда свој захтев је да Београд таквим иницијативама „нарушава дијалог са Приштином“.

„Албанска страна се жали западњацима, а Запад тражи да се то заустави, јер то узнемирава Албанце и да, као, штети дијалогу, а лобирање за ново признавање независности и чланство у међународним организацијама је нормално“, рекао је Дачић за „Вечерње новости.

Раније је Дачић рекао да је Гренада постала девета држава која је повукла признање независности самопрокламоване Републике Косово. Недуго раније, Доминика је учинио исто.

Шефови дипломатија Гре­на­де и Ср­би­је Пе­тер Деј­вид и Иви­ца Да­чић (Фото: Министарство спољних послова)

Он је у недељу, после сусрета с Петером Дејвидом, министром спољних послова Гренаде, острвске државе у Средњој Америци, рекао да је та земља поништила све претходне одлуке у вези са статусом Косова, што значи и признавање Косова као независне државе.

– То је још један велики резултат, не само у оспоравању косовске независности, већ у схватању тог проблема, да се он може решити само дијалогом, а не, како то Косово сматра, да је ствар већ решена. И приликом гласања за њихово чланство у Интерполу видеће се да та ствар није решена и да је лажна листа Приштине о броју држава које признају Косово. Пошто, наводно, имају толики број држава, онда се може очекивати да ће бити примљени у Интерпол, а ја могу да гарантујем да се то неће десити – поручио је Дачић.

Упркос притисцима са Запада, намера Београда остаје да број признавања тзв. Косова падне испод сто до краја године, и после потеза Гренаде, тај циљ није недостижан. После девет поништених одлука за годину дана, Косово тренутно признају 102 земље. Први је ногу повукао Суринам, крајем октобра 2017. године, а првобитне позиције затим су кориговали и Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја, Либерија, Лесото, Комонвелт Доминика и, у недељу, Гренада.

(Восток, 5. 11. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Потпуно је небитно колико ће држава да призна или не призна Косово. Косово је српско док Срби о њему тако мисле. Све приче о великим дипломатским активностима око повлачења признања и бриљантним успесима у томе су настојање да се покаже како ми имамо дипломатију која нешто ради. То је дипломатија која плати ручак представницима земаља које не можемо да пронађемо на мапи, али која не прави питање око истицања заставе шиптарске назови државе у Паризу. Једини циљ свих активности је обмана Срба. Док та обмана успева, власт траје. Знају барабе да кад престане власт, престаје све за њих. Али и ми знамо да док траје та власт, нама нема опстанка. Јасно је шта следи. Знамо да ће цена бити огромна, али зато ћемо и ми наплатити.

Оставите коментар