Стјепан Лозо: Срби извршили геноцид над Хрватима у Другом светском рату

Геноцид над Хрватима спровођен је током Другог светског рата и након њега, а Хрвати су оклеветани за ову врсту злочина над Србима, сматра хрватски историчар

Стјепан Лозо (Извор: Снимак екрана)

У Загребу је представљено треће издање књиге „Идеологија и пропаганда великосрпскога геноцида над Хрватима: пројект Хомогена Србија 1941.“ хрватског историчара Стјепана Лоза.

Многи хрватски историчари и званичници покушавају да докажу да геноцида и злочина над Србима од стране Хрвата у Другом светском рату није било, а Стјепан Лозо је отишао корак даље оптужујући заправо Србе да су починили геноцид над Хрватима.

Овај контроверзни историчар поставио је у својој књизи тезу да су Срби формирали идеологију геноцида над Хрватима.

Даље се наводи да је геноцид над Хрватима спровођен током Другог светског рата и након њега, а да су Хрвати оклеветани за ову врсту злочина над Србима.

Опрема: Стање ствари

(Република/Искра, 23. 7. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

5 replies

  1. Хрвати су најхрабрији народ.Не зато што се ничега не боје, већ зато што се ничега не стиде.Рекао је Јован Дучић и поставио вечну дефиницију овог народа

    28
  2. Na današnji dan u ranim jutarnjim časovima 27.07.1941 godine u Drvaru sa 99% Srpskog većinskog stanovništva, POČEO USTANAK Srba pod komandom ILIJE DESNICE, u napadu na “krvatsku ustašku postaju”.
    Istog dana u popodnevnim časovima napadnute su
    “krvatske ustaške postaje ” u Bosanskom Grahovu i Ličkom Srbu.
    ( Danas je Drvar i Bosansko Grahovo u takozvanoj
    Federaciji krvata i lijaba).
    (Lički Srb je u krvatskoj NDH2).

    Za dva dana je stvorena SLOBODNA zemlja u Srpskom narodu od milja zvana DRVARSKA REPUBLIKA.

    Ilija Desnica, vođa Srpskih ustanika protiv “krvatske NDH1” je ubrzo MUČKI ubijen od strane Komunističkog
    Političkog Komesara Partizana SRBINA Nišana Trkića.

    Razlog.

    Ilija Desnica NIJE HTEO u Komunističku Partiju
    GROZNOG.

    Posle drugog svetskog rata 1946 godine GROZNI
    proglašava:

    Dan USTANKA 27 JULI svih NARODA i NARODNOSTI
    za Komunističku Bosnu i Hercegovinu i Komunističku
    Krvatsku.

    Crno na belo.

    U takozvanom DESANTU NA DRVAR, par godina kasnije Srbi i Srpkinje će da BRANE GROZNOG od
    NEMACA I KRVATSKIH USTAŠA.

    Naravoučenije.

    Neprijatelji su BILI i OSTALI ISTI.

    Vođa se PROMENIO.

    SRBINA Iliju za Krvata GROZNOG.

    80 godina kasnije Srbi i Srpkinje u DRVARU još uvek nisu SLOBODNI.

    Crno na belo.

    15
  3. Lozo je staro srpsko prezime iz juzne Hercegovine I zaledja Dubrovnika. Zapisano je I u Decanskoj hrisovolji kada su hercegovacka sela preseljena u Metohiju I naseljena oko manastira Decani. Neko se mozda seca popularnog TV novinara I urednika, Ranka Loza, Mostarca. Jedni su bezali dublje u kamenjar da ne bi bili pokatoliceni dok su drugi presli u katolicanstvo pa odmah zatim postali ustase I Hrvati. Evo ga upravo bas jedan takav.

    Kao sto sam rekao povodom pisma hrvatskih biskupa u vezi logora za decu u Jastrebarskom I ovde je primenjena ista taktika. Ni pismo ni knjiga nisu namenjeni Srbima vec svetskoj javnosti. Do juce kristalno jasne I nedvosmislene stvari u vezi Jasenovca ili Jastrebarskog se ovim relativizuju I koristi se masovna glupost na Zapadu da ove revizije dobiju legitimitet, pa cemo onda mi, kada smo vec bili pasivni decenijama, u nedogled objasnjavati sta se zaista dogodilo I mnogi nam, kao rezultat dugogodisnje anti-srpske propagande, nece verovati.

    Nazalost, statisticki gledano cak I neki manje bistri Srbi mogu da prihvate tu relativizaciju. Nedavno smo ovde imali slucaj da je jedan ‘doajen’ pitao ko je podigao ustanak na Kozari sto je rezultiralo odvodjenjem stanovnistva Potkozarja u Jasenovac. Obrcuci uzrok I posledicu je malte ne opravdao genocid and Srbima ili mu dao logicku podlogu da moze da se svetu objasni kao preterana reakcija ustasa na ustanak.

    Drugi primer smo imali u nizu godina posle 5okotbra. Na mnogim sajtovima su demokrate I drugi 5oktobarci napadali Milosevica da je zapoceo ratove, da je kriv za zlocine Srba nad muslimanima I siptarima, da je kriv za progon Srba iz Krajine, da je diktator, da mu je mesto u Hagu, itd, a sve to u cilju opravdavanja sopstvene izdaje, finansirane od stranih obavestajnih sluzbi. Tu su se odmah pridruzile ustase, muslimani I siptari sa podrskom takvim stavovima tako da su napravili zajednicki front I slozili se da je sve bila srpska krivica. Ta situacija je jos uvek prisutna I konkretne primere mozemo citati u Antonicevim tekstovima. Znaci, nisu ovakve ‘istorije’ I pisma imbecilni sami po sebi, vec to ima dublju logiku I moramo shvatiti da nista nije zavrseno vec nas ceka borba neprestana.

    23
    1
  4. Књига је објављена 2017. а 2020. и четврто издање. Данас је 27. јул 2022.

  5. Stiidi se stjepane, Bog sve vidi, ne boj se sve ce ti se vratiti

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading