Небојша Малић: Кад велики везир Империје цитира „Горски вијенац“ или Његош у служби демонског месије

„Па им поче демонски месија
лажне вјере пружат посластице.
Бог вас клео, погани изроди,
што ће турска вјера међу нама?
Куда ћете с клетвом прађедовском?“

(Петар II Петровић Његош, Горски вијенац)

Мајк Пенс (Mike Pence), иначе велики везир Атлантске Империје, држао је ваз данас у Подгорици окупљенијем „западнобалканцима“ – пошто је, је ли, ријеч „Југославија“ најстрожије забрањена, а могли би и Шиптари да се увриједе.

Мајк Пенс са „лидерима Балкана“ у Подгорици (Фото: Танјуг)

Иначе, то је био скуп земаља тзв. Јадранске повеље, коју су 2003. основали Хрватска и Албанија, као поносни баштиници традиције Вафен-СС и претенденти на улазак у НАТО (примљени су 1. априла 2009). Ове године је састанак вазала Империје пао на Светог Илију, и то баш у атару Ђукан-ефендије, доживотног владара Милогорског Монтенегра.

Па им вели Пензија Михајло, цитирајућ’ Мићуновић Вука:
„У добру је лако добро бити, на муци се познају јунаци!“
(најозбиљније; ко дивани енглески може да провери овде.)

Е свашта сам чуо за ових четрес’ година под капом небеском, али да велики везир Империје цитира Горски вијенац скупу острашћених српских душмана… ето вам ненамјерне ироније дана, доказа да живимо у свијету апсурда и бесмисла.

Свачега се још Пенс налупетао. Бива, западнобалканцима су НАТО и Америка дали прилику да „ријеше дојучерашње спорове и народе разних вјера и историја окупе у потрази за заједничким добром.“ Тако је говорио и Броз давне 1945, па то што је он тако окупио тај исти НАТО и Америка разокупише – и окупираше – педесет година касније.

Нахвали Пенс и допринос западнобалканаца борби против пошасти „радикалног исламског тероризма“, што код куће што у Авганистану и још којекуда. Не знајући, шта ли, да пред њим сједе савезници тих истих радикалних исламиста (БиХ, Албанија, Косовија) које је управо његова земља годинама помагала – и наставља да помаже – бомбама и пропагандом. Оно, рече и остаде жив.

Да све буде још црње, међ’ велможама који су дошли да чују овај ваз нашла се и Брнабић-ханума, јер је Србистан у том „натојунгенд“ клубу однекуд у статусу посматрача. Исти статус има и „неовисна држава Косова“, коју ваљда кочи само то што је Olyksandr Vuchych, Najveći Sin Regiona, још није званично признао (ал’ само што није!).

Ни писка се од ње на све ово није чуло, дабоме. Никога се не нађе да у Подгорици, на Светог Илију, чаушу Империје на цитат из Горског вијенца узврати другим ријечима Вука Мићуновића, упућених охолом Хамза-капетану:

„Какво Влаше, крмска потурице!
Ђе издајник бољи од витеза?
Какву сабљу кажеш и Косово?
Да л’ на њему заједно не бјесмо,
па ја рва и тада и сада?
Ти издао пријед и послијед,
обрљао образ пред свијетом,
похулио вјеру прађедовску,
заробио себе у туђина!
Што се хвалиш градом и господством –
сви градови што су до нас турски,
јесам ли их опсуо мраморјем,
те нијесу за људе градови
но тавнице за невољне сужње?
Бич сам божји ја сплетен за тебе,
да се стављаш што си урадио!“

Наслов и опрема: Стање ствари

(Сиви соко, 2. 8. 2017)Categories: Сиви соко

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Пајац до пајаца, осим газде. А ту је и један живући ентитет који није није пајац, него је само ”то”. ”То” данас представља Србију, није мушког рода али обукло се у мушко одело. Чињеница да у тим панталонама нема оне ствари јасно каже да. симболично и стварно, Србљи му.а (више) немају.

 2. To place foot upon tyrany’s neck,
  to lead tyrants to knowledge of the right,
  this is the most sacred of man’s duties!

  …ал’ тирјанству стати ногом за врат,
  довести га к познанију права
  то је људска дужност најсветија!

Оставите коментар