Реаговања на неуспех Косова да постане члан Унеска

Николић честитао победу грађанима и Влади Србије

БЕОГРАД– Председник Републике Србије Томислав Николић честитао је грађанима победу Србије, након што је у Генералној конференцији Унеска одбијен пријем Косова у чланство те организације, уз поруку да је ово била праведна и морална победа у скоро немогућим условима.

Извор: 28. јун и Б. Малагурски

Извор: 28. јун и Б. Малагурски

Николић је честитао Влади Србије што је, како се наводи, уложила много дипломатских напора и није одустала ни када се чинило да је све изгубљено.

„Србија има много пријатеља у свету који пријатељство не заснивају на обиму трговинске размене и снази оружја, већ на понашању народа и држава. Ова победа није извојевана новцем већ поштовањем које свет гаји према нашој држави и народу. Доказали смо да када сви радимо у интересу Србије можемо да остваримо немогуће. Ово је наставак борбе за Косово и Метохију и знак довољно јасан свима да од јужне српске покрајине нећемо никада одустати”, навео је председник Николић.

Грађанима Србије, Николић је честитао што су имали поверења да ћемо бранити и одбранити оно што су наши преци чували вековима.

„ Ово је праведна и морална победа у скоро немогућим условима, када често оно што је исправно не може да рачуна на подршку већине”, саопштила је Прес служба Председника.

————————-

Водеће светске агенције прво јавиле погрешно о Косову

ПАРИЗ – Водеће светске информативне агенције погрешно су данас известиле о исходу гласања Генералне конференције UNESCO о пријему Косова у ту организацију наводећи да је одлучено да оно буде примљено.

Агенције АП, АФП и ТАС С јавиле су најпре да је Косово примљено након што су 92 чланице UNESCO гласале „за”, а 50 против, док је 29 било уздржано, а ускоро затим су објавиле исправке.

АП је у исправци навео да се ради о победи Русије и Србије.

Приштински дневник Коха диторе објавио је на свом интернет сајту да Косово није примљено у UNESCO.

—————————-

СПЦ поздравила одлуку ГК Унеска и позвала на дијалог

Српска православна црква поздравила је одлуку Генералне конференције Унеска, којом је одбијен предлог за пријем тзв. Косова у ову организацију и позвала на дијалог и изградњу поверења као једини пут за решавање свих проблема.

У саопштењу СПЦ је изражена захвалност свим оним земљама које су дале подршку путу дијалога и разумевања.

„Србија и Српска Православна Црква су све време тражили одлагање ове расправе, како би се избегла непотребна политичка конфронтација, али пошто захтев Србије није усвојен, приступило се гласању које је показало да у Унеску ипак не постоји спремност да се доносе исхитрене политичке одлуке које угрожавају безбедност културне баштине и дијалог који Београд већ води са Приштином”, наводи се у саопштењу.

Очигледно је, додаје се, да се питање духовне и културне баштине не може и не решавати политизацијом посебно у ситуацији где је након рата на Косову и Метохији уништено толико много хришћанских православних светиња и гробаља.

„Поверење се мора градити делима, а не речима, а понајмање негирањем веома тешке ситуације у којој већ годинама после рата живи наш верни народ и наше светиње на Косову и Метохији”, порука је СПЦ.

Чепурин: Бог није у снази, него у истини

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изразио је задовољство због данашње одлуке Генералне конференције УНЕСКО да одбије предлог о чланству Косова у тој организацији, наводећи да је одушевљен послом који је обавила Србија да би спречила неправду.

„Одушевљен сам тим послом који су обавили Србија, српско руководство и сваки Србин, да би се спречила неправда. Потврђују се речи светог Александра Невског да Бог није у снази, него у истини”, рекао је Чепурин Танјугу.

Руски амбасадор је нагласио да су Срби још једном показали да имају храбро срце, пуно стрпљења и снажан дух и изразио наду да ће резултат гласања у Паризу дати позитивну динамику обнављању суверенитета и територијалног интегритета Србије.

(Танјуг/Политика, 9. 11. 2015)

Александар Вучић: Србија није поражена, то више није велика новост

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

БЕОГРАД – Србија није поражена, а то више и није велика новост, јер полако али сигурно учимо да у најмању руку не губимо, изјавио је данас премијер Александар Вучић после одлуке Унеско да не прими Косово у ту организацију.

„Како једна стара изрека каже – бахатост је највећи непријатељ победе. Ја не желим да ликујем, нити ми Срби желимо да се правимо важни, али хоћемо свима поводом одбијања захтева Косова да уђе у Унеско да кажемо: Србија није поражена и то више и није велика новост, и Србија полако али сигурно учи у најмању руку да не губи”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је рекао да су најбољи доказ за то чињеница да је Србија и у случају Резолуције о Сребреници, економске агресије Хрватске, као и данашње седнице Генералне конференције Унеско имала успешан крај.

Вучић је рекао да су српски народ и земља завршили са комплексима и фрустрацијама, да се боре за, а не против, да штитимо своје интересе, и да више нисмо неко коме се намеће било чија воља.

Штитећи интересе народа супротставили смо се јачима од себе, који нас нису унизили, рекао је Вучић и истакао да је поносан на земљу и на народ.

Он је рекао да ће Србија неке утакмице и губити, али да неће одступити од својих принципа, те да неће улазити у сукобе већ ће покушавати да дијалогом реши све проблеме.

Вучић Приштини: Не одговарамо на увреде, хоћемо дијалог

Премијер Вучић поручио је данас Приштини, након одлуке Унеска да Косово не буде примљено у чланство у тој организацији, да неће да одговара на увреде увредама већ да се залаже за наставак дијалога и решавање проблема кроз разговор.

„Мој одговор је: радите свој посао, нећемо каменом да вас гађамо, нити на камен да каменом одговарамо, тражимо наставак дијалога и да разговором решавамо проблеме а не наметањем или изазивањем криза у односима”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србији.

Он је нагласио још једном да Београд жели наставак дијалог и додао би и ово питање „да је било памети” било решавно у оквиру дијалога, а не покушајима да се Србија гази или унизи .

„Србију неће нико да гази, нико неће да унизи. Србија то неће дозволити”, поручио је Вучић.

Србија је, како је рекао, спремна бројне компромисе како би се обезбедио бољи живот за све људе на Косову и Метохији, али да сви морају да испуњавају своје обавезе и договоре.

Србија држи до тога и тако ће се понашати и у будућности.

Дачић: Показали смо да није све у моћи, снази, новцу

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је одбијање Унеска да прими Косово у своје чланство велика победа Србије.

Дачић је парафразирао реченицу из стрипа Алан Форд „Ко жели победити, не сме изгубити”.

„Туђе нећемо, али своје не дамо и баш зато нисмо ништа тражили од Косова. Нисмо ништа хтели да им отмемо, само смо бранили своје светиње, наслеђе и принципе”, рекао је Дачић на конференцији за новинаре и истакао да дијалог мора да остане једини начин решавања свих спорних питања.

Дачић је рекао да је гласање у Унеску показало да Србија има пријатеље и утицај у свету и захвалио сима који су били на страни Србије и правде.

Министар је рекао да су земље широм света биле изложене великим притисцима да гласају за улазак Косова у Унеско, као и да су се преедставници Косова служили разним средствима и уценом.

И данас је Беџеп Пацоли био у ходнику зграде Унеска, бавећи се „потплаћивањем оних широм света да гласају за Косово”, рекао је Дачић.

„Наша влада је захвална свима који су гласали против, јер није било лако одупрети се притисцима”, рекао је Дачић и захвалио и онима који су показали да нам нису баш пријатељи.

Дачић је рекао да је борба трајала дан и ноћ и да су се српски званичници разговарали са представницима 90 држава на свету, инсистирајући да Србија није против некога већ за поштовање међународних принципа и дијалога.

Наводећи да су неке светске агенције објавиле да је Косово прошло у Унеско, Дачић је рекао да нико није оцекивао да Косово не уђе у Унеско.

„Једна чланица ЕУ је обећала да ће гласати против, а јутрос су ми јавили да не могу да одоле притисцима. Ја сам послао поруку да ми је жао што због унапред изгубљене битке, јер ће Косово изгубити, губе пријатеља”, рекао је Дачић.

Коментаришући наводе светских медија да је то победа Русије, Дачић је рекао да Србија поштује Русију и све своје пријатеље, те да је ово победа Србије.

„Показали смо да није све у моћи, снази, новцу. Ми смо резултате остварили без иједног динара, једино ћемо морати да платимо телефонске рачуне”, рекао је Дачић.

Дачић: Нема решења без Србије

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оценио је данас да Косово, после одлуке да не буде примљено у Унеско, има мале шансе да добије подршку како би постало нестална чланица УН, за шта намерава да се кандидује.

„Нису прошли Унеско, где је низак цензус, а у Генералној скупштини УН се гласа другачије, рачунају се и гласови уздржаних и потребна је двотрећинска већина. Те снове треба да престану да сањају. Трајног решења нема без Србије”, поручио је Дачић.

Поводом одлуке Унеска, Дачић истиче да су представници власти све што су чинили протеклих дана чинили за српски народ, земљу, правду и историју.

„Нисмо изгубили, већ смо победили”, оценио је шеф српске дипломатије и апеловао на све да задрже у сећању ко је овог пута био на нашој страни.

Вучић: Изненадили смо Приштину радом и енергијом

Премијер Србије Александар Вучић рекао је данас да је Влада Србије борбеношћу и страшћу успела да заштити своју земљу и да је Приштину, убеђену у победу, изненадила својим радом, енергијом и трудом.

На питање новинара да ли данашње гласање у Унеско доказ да је порастао углед Србије у свету, Вучић је рекао:

„Они (Приштина) су били убеђени у победу. Ми смо их изненадили трудом, радом, енергијом. Губићемо у будућности неке утакмице, али даваћемо све од себе „, рекао је Вучић, додавши да су представници четири мале земље после данашњаг гласања плакали од среће.

Како је приметио, мења се менталитет грађана Србије и однос.

„Када рад поставите у средиште свега, резулати морају да дођу”, поручио је Вучић.

На питање да ли сматра да је била грешка преношење ингеренција са УНМИК-а на Еулекс, он је одговорио:

„Не мислим да је то била грешка. Ми то нисмо урадили, урадили су други пре нас, али могу да разумем тај политички тренутак.“

(Танјуг/Политика, 9. 11. 2015)

Извор: СПЦ

Извор: СПЦ

Vučićeva poruka Crnoj Gori: Priština vam bliža

To što je Crna Gora glasala za Kosovo u UNESCO kod premijera Srbije Aleksandra Vučića izaziva gorčinu, ali je umjeren i uzdržan u komentaru.

Gest Crne Gore da glasa ZA prijem Kosova u UNESCO izazvala je mnogo negativnih komentara u srpskoj javnosti.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić govorio je i o tome na konferenciji za novinare, rekavši da će „Srbija znati da cijeni i procijenjuje svačiji stav“, kao i da je Srbija okrenuta dobrim odnosima sa svim zemljama.

„Makedonija i Crna Gora, na našu žalost, i ovoga puta su bile protiv. Juče smo razgovarali sa Makedonijom… Mi želimo dobre odnose sa svima, ali baš sa svima, a sve ćemo znati da cijenimo. Očigledno je da im je bliža Priština od Beograda“, rekao je Vučić.

Pomenuo je još neke zemlje:

„Grčka je bila uzdržana, Mađarska rekla da će biti uzdržana, a glasala je za Kosovo, Zahvaljujem se Slovačkoj jer je izdržala sve pritiske, zahvaljujem se Poljskoj jer je bila uzdržana, a priznala je Kosovo“.

Kod predstavnika Kosova i kod medija u Prištini ljutnju izazivaju arapske zemlje koje su glasale protiv prijema Kosova u UNESCO. Posebno su iznenađeni i iznervirani time što su protiv bile Palestina, potom najveća muslimanska zemlja Indonezija, Sirija, Egipat, Maroko, Katar, Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt…

(Mondo.me, 9. 11. 2015)

Иса Мустафа: Београд увек водио расистичку кампању

Косовски премијер Иса Мустафа дубоко жали због одлуке Генералне конференције Унеска да Косово не буде примљено у ту организацију, а Србију оптужује да је увек водила расистичку кампању против Косова, коју је посебно појачала током овог процеса јер јој је, како каже, сметала прозападна оријентација Приштине.

„То је посебно утицало на неке земље које имају исте интересе као и Србија. Али, то нас неће зауставити, јер смо одлучни да неуморно радимо на јачању државе Косово, како бисмо је афирмнисали као успешан пројекат који служи интересима свих њених грађана и која доприноси миру, толеранцији и просперитету“, нагласио је Мустафа.

Приштина, каже Мустафа, неће одустати од своје евроатлантске агенде и убедиће све, уверене је, да заслужује да постане део свих медјународних организација.

Мустафа, који се налази у Виљнусу, најављује да ће Косово наставити да промовише међународну сарадњу преко образовања, науке и културе унапређивањем универзалног права на правду, владавину права и људских права, заједно са осталим основним принципима Уједињених нација.

То су, казао је, основни принципи за демократско друштво ка коме је оријентисано Косово потпуним друштвеним и културним консензусом.

„После потписивања ССП-а Косово очекује да добије добре вести из Брисела у вези либерализације визног режима“, рекао је косовски премијер, пренели су медији у Приштини.

Опозиција разочарана тражи прекид дијалога са Београдом

ПРИШТИНА – Опозициона Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја изразила је жаљење због неуспеха Косова да уђе у чланство Унеска, а опозициони рдикални покрет Самоопредељење тражи прекид дијалога Беогрда и Приштине, док Србија не призна косовску независност и неспровођење споразума о формирању Заједнице српских општина.

Алијанса за будућност Косова сматра да је Косово у потпуности заслужило да уђе у ову организацију али истиче да је данашње гласање показало колико је тежак пут за учлањење не само у Унеско, већ и у Уједињене нације.

„На жалост, уступци које је Косово учинило у односу са суседним земљама укључујући ту и последње споразуме са Србијом и Црном Гором нису били довољни да Србија не развије жестоку кампању против учлањења Косова у ову организацију”, наводи се у саопштењу АБК.

У сваком случају, додаје се, ово ни на који начин не треба да нас обесхрабри у нашој одлучности да тежимо да по сваку цену постанемо чланица Унеска, УН и других организација.

Посланик Самоопредељења Иљир Деда је, реагујући на одбијање Косова за чланство у Унеску, да се прекине сваки дијалог са Београдом све док Србија не призна косовску независност, пренео је портал Коха.нет.

„Неуспех уласка у Унеско је први неуспех Косова на међународној арени још од проглашења независности. Такође је неуспех и процес у Бриселу за ‘нормализацију односа’. Косово треба одмах да прекине дијалог са Србијом и спровођење споразума о Заједници српских општина, и да јасно стави до знања да без признавања независности никакав дијалог нема смисла”, навео је Деда на свом Фејсбук профилу.

Он је позвао одговорне у влади . А сви одговорини у влади треба да поднесу оставке”, написао је Иљир Деда на Фејсбуку.

Он је истовремено позвао одговорне у косовској влади да поднесу оставке.

Иначе, косовски електронски медији кратко данас коментаришу одлуку Генералне конференције Унеска да Косово не буде примљено у ту организацију реченицом „Изгубили смо”, док је косовски министар спољних послова Хашим Тачи навео да ће поново тражити пријем у Унеско, али и у друге организације.

Министар европских интеграција у Влади Косова Беким Ћолаку је на друштвеној мрежи Твитер кратко написао:

„Срамота, за само три гласа нисмо прошли”.

Лидер Самоопредељења Висар Имери је оштро реаговао на непримање Косова у Унеско и затражио потом да се промени начин преговарања са Србијом, те да се заустави спровођење постигнутих споразума.

„НепримАње Косова у Унеско је за нас лоша и разочаравајућа вест. На жалост, данас је Генрална скупштина ове организације УН која је задужена за заштиту и унапређење универзалних вредности и права на културни развој и образовање народа донела одлуку у корист појединачних и уских интереса одређених земаља и хегемонистичког напредовања Србије и Русије”, наавео је Имери.

За дипломатску офанзиву, коју је спровела Србија против пријема Косва у Унеско, Имери кажи да је реч о јасној потврди да је „Србија Косову непријатељ који не бира средства”.

„Колико смо мирнији и покорнији према Србији толико је она дивља према нама. И због тога не треба да испуњавамо њене захтеве на Косову”, написао је Имери, пренели су косовски медији.

Блиц, Танјуг

(Искра, 9. 11. 2015)

Москва: Ситуација не терену демантовала Приштину

Одговорни секретар комисије Руске Федерације за сарадњу са Унеском Григориј Орџоникидзе изјавио је да Русија полази од тога да Резолуција 1244 није укинута и да постављање питања о чланству такозване Републике Косово није легитимно.

„Руски став је заснован на Резолуцији Савета безбедности Уједињених нација 1244. Према овој резолуцији, Косово није држава него територија која се налази под привременом управом УН. Косово није легитимно. Косово је саставни део Србије“, рекао је Орџоникидзе у изјави за Спутњик, коментаришући данашњи исход гласања у Унеску.

Он је рекао да је косовска делегација покушавала да убеди Унеско да ће након учлањења у ову организацију строго поштовати конвенцију о заштити светске културне и природне баштине, коју је усвојила Генерална конференција Унеска 1972. године.

Међутим, како каже, ситуација на терену је мало другачија.

„Неопходно је реновирање споменика, треба обезбедити њихову заштиту и, што је најважније, приступ овим споменицима за православне вернике, јер без тога цркве и манастири не могу да функционишу“.

Према његовим речима, на Косову услови за све то нису обезбеђени.

rs.sputniknews.com

(Искра, 9. 11. 2015)

Емир Кустурица: Ово је добра вест, вест која говори да се полако успоставља нови свет

– Ово је добар знак, не само зато што ће бити сачувана светска културна баштина, него је добар знак и због тога што данашња вест из Париза говори о буђењу биполарног света у коме УН нису више место гдје се спроводи воља једног народа, него се полако успоставља нови свет.

Овако је ексклузивно за „Искру“ прослављени српски режисер Емир Кустурица прокоментарисао данашњу вест из Париза да је Генерална конференција Унеска одбила да прими Косово у своје чланство.

– Ово је реакција новог светског поретка, добра реакција. Донедавно су у том истом свету жмирили када су вандали рушили богомоље, у међувремену се свет, изгледа променио. То је глас оних којима смета рушење Палмире, вандализовање месопотамских трагова културе, а сад су дошли до закључка да није згодно да они који су сјкирама скидали крстове са манстира буду и чувари те баштине – каже Кустурица.

– Највећа побједа је да постоји свет, свест која ипак држи до културе и традиције и која не дозвољава да се секирама одсеку наши корени. То је за нас, после резолуције о Сребреници, на којој су инсистирали Енглези и Американци посебно, и која такође није прошла, није усвојена, можда и највећа политичка победа – каже Кустурица.

(Искра, 9. 11. 2015)

Британски амбасадор у Приштини: Лобирали смо интензивно, делимо разочарање због одлуке у Унеску

Руари О’ Конел, британски амбасадор у Приштини, порука на Фејсбуку:

Извор: Фејсбук

Извор: Фејсбук

Delimo razočarenje sa Kosovom u vezi odluke UNESCO-a. Lobirali smo intenzivno zato što je to bilo ispravno uraditi. Verovali smo da će doneti koristi svakome – na Kosovu i u regionu. Kosovo treba da bude ponosno zbog profesionalne, dostojanstvenae i hrabre kampanje. 92 zemlje su se složile sa tim. Kosovo bi bilo – i biće, u budućnosti – dragocen član UNESCO-a. Pozitivne poruke će odvesti Kosovo tamo.

(Ruairí O’Connell)

Грег Делавие: Гласање о пријему Косова у Унеско је било разочаравајуће

Амбасадор Сједињених Америчких Држава (САД) на Косову Грег Делавие изјавио је данас да је гласање о пријему Косова у Организацију Уједињених нација за образовање, науку и културу (Унеско) било разочаравајуће.

– Данашње гласање је било разочаравајуће, али 92 добијена гласа доказују да Косово има значајно место у међународној заједници – написао је Делавие на свом Твитер налогу, након одлуке Унеска да не прими Косово.

На данашњој седници Генералне конференције Унеска у Паризу 92 земље су гласале да Косово буде примљено у Унеско, а за такву одлуку била је потребна двотећинска већина, односно 95 гласова.

Против пријема Косова у Унеско гласало је 50 држава, док је 29 било уздржано.

(Бета/НСПМ, 9. 11. 2015)

Андреј Фајгељ: Не дозволите да вам продају окупацију за тријумф

Извор: Фејсбук страница Андреја Фајгеља

Извор: Фејсбук страница Андреја Фајгеља

Гласање у Унеску ”тријумф”? Је ли тријумф кад вам ја узмем стан а ви задржите име на сандучету? Погледај шта је тријумф јадна Србијо, зомбирана, лоботомирана, дресирана. Погледај како наши преци 1913. пролазе кроз тријумфалну капију на којој са једне стране пише ”Добродошли осветници Косова” а са друге ”Ви имате су чим пред Милоша“. Е тај тријумф ја чекам и желим да се борим за њега! Одгледајте изворни снимак од 15:00 до 18:45 и не дајте да вам продају окупацију за тријумф.

http://www.europeanfilmgateway.eu/…/modules/efgws/video.php…

(Фејсбук страница Андреја Фајгеља)

Борис Малагурски: Захвалили су се свима осим онима који су били део Интернет кампање

Na konferenciji za štampu, premijer i ministar spoljnih poslova pohvalili su ljude iz vlade koji su se borili protiv ulaska Kosova u Unesko, premijer je u više rečenica hvalio ljude iz ministarstava, ljude koji nisu odgovarali na naše pozive da se zajedno borimo za interese Srbije. Kraj njega je tiho stajao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju koji nije odgovorio na moj poziv da se podrže mladi ljudi koji rade na internet kampanji #NoKosovoUnesco.

Ministar spoljnih poslova se zahvalio svima, osim vama koji ste bili deo internet kampanje, bilo širenjem haštaga, bilo potpisivanjem peticije, bilo informisanjem ljudi širom sveta o našem kulturnom blagu na Kosovu i Metohiji. Osim predsedništva, sa kojim smo lepo sarađivali, nijedna državna institucija nije bila zainteresovana da podrži mlade i preseli način razmišljanja u 21. vek. Ne kažem da je naša borba bila presudna, ali odbijam da prihvatim da vlada Srbije može da drži monopol nad borbom za srpske interese. Svaka čast svima koji su učestvovali i u diplomatskoj borbi, ali i vi koji ste potpisivali peticiju, delili slike i obaveštavali prijatelje o toj temi na društvenim mrežama ste bili i nastavićete da budete važan deo borbe, ne sme nijedna vlada to da zaboravi!

Hvala od srca organizaciji 28. Jun, odnosno Filip Filipiju i ekipi, hvala Simi i Milanu, hvala studentima iz Kosovske Mitrovice, Beograda, Kragujevca i drugih gradova, hvala svima koji su doprineli kampanji i veličanstvenoj pobedi na glasanju o prijemu Kosova u članstvo Uneska! Pobedili smo, naš trud i naš trijumf niko nema pravo da umanji!

(Фејсбук страница Борис Малагурски)

Зоран Шапоњић: Црна Гора и Унеско, част и брука…

Представници четири државе заплакали су данас у Паризу пошто је саопштено да је Генерална конференција Унеска одбила да прими Косово у своје чланство! Биле су то сузе радоснице за Србе и Србију, за праведну борбу овог народа са светским моћницима, сузе радоснице над победом правде и истине над злом!

Питам се вечерас, да ли су представници Црне Горе, они кукавци што су данас раније подигли два прста, гласали за предлог Албаније да Косово, да они који су секирама скидали крставе са српских, православних манастира, буду примиљени у Унеско, заплакали када су чули за резултат гласања. Па, или због тога што предлог њихових пријатеља из Тиране није прошао, што је Хашим Тачи разочаран, или, ако су имали имало срца, ако их је крв повукла, у знак радости што је Србија победила. Ово, нека виде сами са собом, и са народом, кад се врате у Подгорицу.

Био сам у Пљевљима, оног дана када је Црна Гора изгласала да се одвоји од Србије. Сећам се, ко јуче да је било, кад су објавили да су они који су за самосталну Црну Гору победили, да ће се одвојити, сео сам на клупу, у парку испод хотела „Пљевља“, и, сузе су саме кренуле низ образе. Плакао сам у мраку, сам, као мало дете…

И, не због тога, рећи ћу, што сам неки „великосрбин“, не због мржње према онима који су народ убедили да ће им одвојенима бити боље, не због одлуке народа, сами су тако изгласали, него – због крви. Због тога што сам дубоко у себи осећао те вечери, да одлази и један део моје крви, део мене. И, због тога, што ћу убудуће, од тог дана, кад пођем под Острог, у Свету Тројицу, код мојих пријатеља широм Црне Горе, у поносне Крће, у Пивљане, горе на Сињајевину, морати преко границе. Ето, због тога.

И данас поподне, кад сам видео да је и Црна Гора, поново, гласала против Србије, а за предлог Албаније, да Албанци чувају Грачаницу и Високе Дечане, душа ме заболела. Заболела изистински, па шта год ви сада рекли.

И, питам се вечерас, шта ли су они који су из Подгорице наложили својим представницима у Генералној конференцији Унеска да гласају за Косово и Албанију, да пљуну браћи у лице, мислили кад су већали, ако су уопште већали шта ће и како ће. Ако им нису, а вероватно јесу, рекли шта да раде и како да гласалу. Јесу ли помислили и једном да тек „част и брука живе довијека“?

Јесу ли помислили шта ће једног дана, када има садашњи пријатељи, они за чије предлоге гласају, постану власници Биљарде, када им отцепе део државе, у кога ће тада гледати, у коме ће им унуци тражити савезнике, хоће ли им Србија до тада заборавити и опростити бруку и издају?

А Србија јесте данас победила. Неочивано, готово невероватно. И, пао је данас камен са срца свакоме коме је на срцу ова земља, свакоме ко је воли изнад свега, свакоме коме је један њен камен дражи од читаве Америке.

Али, не треба бити наиван, вратиће нам за ово, коштаће нас ова победа.

Јер, много су за Запад два пораза са Србијом у само пола године. Прво Сребреница и резолуција о геноциду која је пала у Савету безбедности УН, па сада пријем Косова у Унеско. И на ово треба бити спреман, биће нових захтева, биће нових уцена, биће нових резолуција, удара по Србији.

Само, једну ствар, чини ми се не би требало заборавити. И Сребреница и Косово, и порази перјаница западне политике и западног светског поретка и у СБ УН и у Унеску најава су, као што данас рече Кустурица, неких нових времена, неког новог света, који се, сведоци смо, полако али сигурно успоставља, рађа пред нашим очима. Света у коме више неће сви играти по нотама једног. Јер, није ово више 1999. година.

Можда се варам, Бог зна, али, ја у ово данас верујем мало више него јуче.

(Искра, 9. 11. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6k3



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading