Протојереј Всеволод Чапљин: Русији потребан систем који би објединио елементе монархије и социјализма

Руководилац Одељења Руске православне цркве за односе са друштвом – протојереј Всеволод Чапљин – изјавио је да је данашњој Русији потребан политички систем који би у себи објединио елементе монархије и социјализма.

vsevold-caplin-490

Протојереј Всеволод Чапљин

„Нашој земљи су потребни истовремено елементи чврсте централизације власти и социјална држава. Државност, праведност и солидарност – то су три вредности на којима треба да почива државно уређење. То би – нагласио је Чапљин – спојило монархију и социјализам”.

Чапљин се на садашњој високој функцији унутар РПЦ налази већ дуже од шест година. Наглашено се бави рашчишћавањем пута традиционалном „руском начину живота” у савременој Русији.

Познати је борац против утицаја Запада у Русији и против „хомосексуалне културе”.

(ТАСС/Србин.инфо, 2. 5. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4ngCategories: Преносимо

3 replies

  1. Ово није ништа друго до бајата – мало подгрејана верзија “идеологије“ Младороског Покрета, насталог у избеглиштву (1923,Минхен – 1942, САД), који је изражавао смушена политичка гледишта : то је била мешавина свега – од монархизма и руског национализма, православног екстремизма, евроазијства, па и национал-бољшевизма, уз изражено дивљење СССР-у, али и противљење бољшевицима (што је била само формална особина). Тај покрет је био прилично развијен и раширен у круговима руске избегличке омладине на Западу (али није ухватио корена у Краљевини Југославији) и добро је изражавао сву мешавину неспојивих појмова у њиховим јадним главама. У том – назовимо, котлићу који је полако крчкао, било је више кутлача које су га мешале – од самозваног “руског императора“ Вел. Кнеза Кирила Владимировича Романова (чији је један представник био у њиховој управи), преко привременог учешћа руских фашиста, па до сталног учешћа совјетских “органа“ – ГПУа, који је вешто користио ту странку за сејање раздора у “Белим“ редовима. На њеном челу је био Александр Љвович Казем-Бек (Казањ,1902 – Москва, 1977), који је био под потпуном контролом ГПУ-а – човек изузетно колоритне биографије, који је заступао материјалне интересе Московске Патријаршије у САД током свог боравка и рада тамо као наставник руског језика, а од 1954 до 1957 г. боравио у Индији. У СССР је прешао 1962 г. и радио у разним капацитетима при Московској патријаршији. Основна парола Младороса је била “Цар и Совјети“…. Тема је преобимна за коментар, али сада видим пикантерију – да је званичник Московске Патријаршије, проtојереј Всеволод Чапљин (a сигурно не самоиницијативно) на себе узео да сервира ту подгрејану, бајату кашу. Пријатно! Питам се, само, кога ли…. кога ли то има(ју) у виду за новог Цара?

  2. “Пројекат Русија” нуди једно друштво, засновано наљубави, заједништву, вери и духовности, одбојно према трци за материјалним добрима. Државно уређење било би Царство, а државни службеници – свештенички ред.

  3. Уколико руска елита подели са својим народом своје планове за будуће уређење, уколико их не увије у обланде, уколико не говори једно, а ради друго , у најкраћем уколико руска елита буде уз свој народ, прилагођавајући себе народу, и постепено постајући народ из кога ће узрастати нове елите, свако ће политичко уређење бити добро, јер савршених нема. Пре маштајући но размишљајући на ову тему, поздравља вас све Јован Илијин.

Оставите коментар