У Бањалуци откривен споменик руском цару Николају Другом

Бањалука – Предсједник Републике Српске Милорад Додик и помоћник предсједника Руске Федерације Игор Шоголев открили су данас у Бањалуци споменик руском цару Николају Другом.

nikolaj-ii-bnj

Предсједник Додик у обраћању присустнима рекао је да је откривање овог споменика прилика да се српски народ само дјелимично одужи великом цару, великом руском народу и држави за подршку коју је од њих добијао у одлучујућим данима.

Предсједник Српске подсјетио је да је ово дио манифестације обиљежавања 100 година од почетка Великог рата у коме су Срби несумњиво били највећи страдалници.

Додик је напоменуо да о томе свједоче историјске чињенице које нису поклекле под ревизионизмом посљедњих дана који би да српски народ стави у ону нит повезаности кривице за Велики рат, што је историјска неистина.

“Српски народ је бранио своју земљу, а атентатом у Сарајеву бранио је своју слободу”, истакао је предсједник Републике.

Додик је подсјетио да је српски народ једини народ у историји који је своју слободу бранио са територије друге земље.

“Српски народ је вјеровао у то, захваљујући чињеници да је увијек био на правој историјској страни ради бољег, праведнијег и хуманијег друштва, и у Првом и у Другом свјетском рату”, истакао је Додик.

Он је изразио захвалност руском народу, руској држави и предсједнику Владимиру Путину за подршку коју дају српском народу и у овом времену.

Споменик руском цару Николају Другом, који се налази на Булевару цара Душана у близини бањалучке Гимназије, освештао је Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем, након чега су предсједник Додик и Шоголев положили вијенце на споменик.

Откривању споменика, присуствовали су предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић, амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан-Харченко, предсједник Фонда “Светог Василија Великог” Константин Малофејев, аутор споменика Зураб Серетели.

(Срна/Глас Српске, 21. 6. 2014)Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. Добро и лепо да јесте, али, то је биста, а не споменик. Пре неколико недеља у “Политици” је објављена фото-монтажа правог споменика, који би, наводно, требало да буде подигнут у Београду, на месту бившег посланства Руске Империје, у малом паркићу – преко пута парка који се налази између старог двора (који уствари и није стари, него нови, али прави стари двор – двор Обреновића су комунисти срушили после Другог светског рата) и бившег Музеја кнеза Павла – сада седишта оног Николића (ви то зовете Председништво Републике). Видећемо да ли ће икада ствар одмаћи од оне фотомонтаже….

Оставите коментар