Андреас Шокенхоф: Србија и Косово ка ЕУ као две земље независно једна од друге

andreas-sokenhof-fvСвесни смо итекако да не можемо обавезати актуелну владу у Београду да сада призна Косово. Понекад је потребно припремити терен за веома тешке одлуке, казао је за Радио Слободна Европа Андреас Шокенхоф (Andreas Schockenhoff), заменик председника посланичког клуба Хришћанско демократске уније (ЦДУ) у немачком Бундестагу. 

“Због тога нисмо поменули реч ‘признање’ Косова, јер знамо шта то данас значи у Србији. Зато смо настојали да пронађемо другачију формулацију. Међутим, на крају овог процеса – и Србија и Косово мораће да буду у стању да се у политичком процесу независном једно од другог интегришу у ЕУ. То значи да обоје треба да допринесу стабилности и безбедности ЕУ, а не да у њу унесу нерешене сукобе”, казао је један од најутицајнијих политичара у партији канцеларке Ангеле Меркел.

Шокенхоф истиче да је циљ Немачке интеграција свих земаља Западног Балкана у ЕУ.

“Међутим, све оне морају да испуне критеријуме.  Наравно, неприхватљиво је да се Грчка у спору са Скопљем служи неком врстом уцењивања за неке друге политичке циљеве”.

Он је додао да ЕУ може да помогне одговорним политичарима у БиХ, али не може да намећемо решење споља. “Међутим, на крају морамо да предочимо свима у овој земљи, да ако желе европску перспективу, онда морају да допринесу политичком јединству БиХ, да уважавају Устав, који је обавезујући за све етничке групе које живе у њој”, наглашава Шокенхоф.

РСЕ: Преговори Србије са ЕУ о чланству почеће у јануару. Кључно питање је преговарачки оквир. Какво је суштинско значење правно обавезујућег документа који Србија треба да потпише са Косовом на крају преговора, односно пре уласка у ЕУ. Да ли то подразумева обавезу Србије да у том тренутку и званично призна Косово?

Шокенхоф: Мислим да сада није тренутак да се о томе донесе коначна одлука. Међутим, ми не желимо да на крају преговарачког процеса интегришемо у ЕУ земљу која има нерешени спор око територије и суверенитета. Надамо се да ће у наредним годинама бити прилике да се преговора о статусу Србије и Косова у будућности.  Као што сам рекао, о томе не треба донети одлуку на почетку, већ на крају овог процеса. И Србија и Косово треба да покажу способност да се независно једно од другог интегришу у европске структуре.

РСЕ: Помињу се и креативна решења попут ситуације са две Немачке током Хладног рата, које су имале столицу у УН, али без међусобног признања.

Шокенхоф: Сматрам да је свака ситуација специфична и не могу се повлачити историјске паралеле, као што је и немачка ситуација била јединствена. Ако су Београд и Приштина међусобно признати субјекти међународне политике, који могу слободно да одлучују о уласку у ЕУ, да представљају своје грађане – то је онда нормализација односа која се може постићи током преговора о чланству у Унији, који ће трајати, не знам тачно, око једне деценије – можда осам, можда 12 година. У сваком случају, не можемо сада да дефинишемо и сагледамо резултате тог напретка у преговорима о питању које је веома сложено и осетљиво. Нисмо поставили као услов на почетку преговора да Србија призна Косово, али желимо нормализацију њихових односа на крају тог процеса.

РСЕ: С обзиром да је тешко замислити да би се неки политичар у Србији усудио да у догледној будућности призна Косово, неки сматрају да би преговори Србије са ЕУ могли да потрају чак дуже него преговори Турске и Уније.

Шокенхоф: Треба да почнемо преговоре о питањима о којима постоји сагласност. Европске интеграције су решење за овај сукоб између албанског и српског народа на Косова, као и спорове у суседним земљама. Због тога не треба искључити ниједно решење, иако данас не можемо све да их сагледамо.

РСЕ: Дакле, кључно полазиште је да ни Србија нити Косово не могу  једно друго спречавају на европском путу.

Шокенхоф: Апсолутно, обе земље треба независно једна од друге да одлучују о свом путу и интеграцији у европске структуре. Тако ми гледамо на овај споразум.

sokenhof-490

РСЕ: Немачка је инсистирала на “пуној нормализацији” односа Србије и Косова. Међутим, касније је пристала на компромисну одредницу о “свеобухватној нормализацији”. У чему је суштинска разлика и хоће ли скоро сва поглавља током преговора Србије са ЕУ бити директно повезана са нормализацијом њених односа са Косовом?

Шокенхоф: Мислим да је остварен значајан напредак у преговорима Београда и Приштине о правосуђу и полицијским структурама на северу Косова. Има, наравно, проблема у њиховој примени, али, може се рећи да је почела и нормализација односа, чему су обе стране привржене. Веома је важно стриктно пратити испуњавање критеријума, нарочито из поглавља 23, 24, као и 35, које се тиче добрих односа са суседним земљама. Реч је о веома сложеним питањима, али која су, истовремено, и шанса да се нормализују прилике, а што је у интересу грађана на северу Косова, као и на целом Косову и у Србији, како би побољшали услове живота и своју перспективу.

РСЕ: Постоји ли разлика између одреднице “пуна” и “свеобухватна” нормализација односа?

Шокенхоф: “Пуна” нормализација значи да нема, тако да кажем, “секторске” поделе, односно да не калкулишемо на начин да се односи нормализују у појединим секторима, већ у свим. “Свеобухватна” нормализација подразумева дух коегзистенције, затим модус вивенди који уважава реалност у суседној земљи. То, такође, значи да не калкулишемо математички од случаја до случаја, већ да имамо свеобухватни приступ који подразумева дух партнерства, сарадње и интеграција, а не сепарација.

РСЕ: Да ли сте склонији приступу “пуне” или “свеобухватне” нормализације односа између Србије и Косова?

Шокенхоф: Не видим разлику између ова два приступа. Наравно, “пуна” нормализација значи да на крају преговарачког процеса сви услови морају да се испуне, а на почетку је важна атмосфера, односно дух преговора, дакле да се не искључује ниједно питање, односно област, имајући на уму да на крају преговора треба доћи до заједничког решења које ће омогућити мирољубиву коегзистенцију, сарадњу и заједничку интеграцију Србије и Косова у европске структуре.

РСЕ: То значи да ће скоро сва поглавља током преговора Србије са ЕУ бити повезана са питањем нормализације односа са Косовом?

Шокенхоф: Не сва поглавља. Постоје делови, на пример, о науци где то није неопходно. Међутим, ти преговори по свом духу треба да покажу спремност Србије да се интегрише у европске структуре. Наравно, она је сада далеко испред Косова на путу ка ЕУ. Међутим, на крају тог процеса, и Србија и Косово треба да постану део европске породице. То значи да обоје треба да допринесу стабилности и безбедности ЕУ, а не да у њу унесу нерешене сукобе.

РСЕ: Ако сам добро запамтио, рекли сте да би преговори Србије са ЕУ могли да потрају и 12 година. Одговарајући на моје питање, казали сте дипломатски да је прерано говорити шта ће подразумевати нормализација односа Србије и Косова на крају тог процеса. Међутим, прилично је извесно да сама чињеница да ЕУ не жели да увезе сукоб, као у случају Кипра, подразумева да ће се од Србије тражити признање Косова.

Шокенхоф: Свесни смо итекако да не можемо обавезати актуелну владу у Београду да сада реши то питање. Понекад је потребно припремити терен за веома тешке одлуке. Због тога нисмо поменули реч “признање” Косова, јер знамо шта то данас значи у Србији. Зато смо настојали да пронађемо другачију формулацију. Међутим, на крају овог процеса – и Србија и Косово мораће да буду у стању да се у политичком процесу независном једно од другог интегришу у ЕУ.

СВЕ НАЦИЈЕ У БИХ МОРАЈУ ДА ПОШТУЈУ ЊЕН УСТАВ

РСЕ: Да ли је Немачка посвећена европским интеграцијама и осталих балканских земаља, које тренутно заостају на том путу, као што су Македонија и БиХ?

Шокенхоф: Наравно, наш политички циљ је да интегришемо све земље на Западном Балкану у ЕУ. Међутим, све оне морају да испуне критеријуме.  Нећемо их примити групно, већ свака треба да преговара и да то заслужи, тако што ће применити европске стандарде. Македонија се суочава са проблемом блокаде Грчке због спора око њеног имена. Ситуација у Босни и Херцеговини је веома тешка и она је вероватно најслабија балканска држава. Дакле, ове земље су на различитим нивоима када је реч о њиховом европском путу, али све имају исту европску перспективу.

РСЕ: Да ли ћете осим на Македонију извршити притисак и на Грчку, која користи право вета и блокира је на европском путу?

Шокенхоф: Свакако, неприхватљиво је да се Грчка у спору са Скопљем служи неком врстом уцењивања за неке друге политичке циљеве. Сматрам да треба да извршимо притисак и на Атину како би допринела рационалном решењу овог спора.

РСЕ: ЕУ и САД су покренули неколико иницијатива последњих година у настојању да се пронађе излаз из перманентне кризе у којој се налази БиХ која је парализована због политичких сукоба и подела. Међутим, ниједна од тих иницијатива није дала резултате. Да ли ће међународна заједница поново покушати да пронађе решење?

Шокенхоф: Ми можемо да помогнемо одговорним политичарима у БиХ, али не можемо да намећемо решење споља. Међутим, на крају морамо да предочимо свима у овој земљи, да ако желе европску перспективу, затим економске интеграцију у европске структуре, онда морају да допринесу политичком јединству БиХ, да уважавају Устав, који је обавезујући за све етничке групе које живе у њој.

УКРАЈИНА НИЈЕ ПРИВИЛЕГОВАНА ЗОНА РУСКОГ УТИЦАЈА

РСЕ: На крају интервјуа о Украјини. Председник Јанукович је оптужио Запад да се меша у унутрашње прилике његове земље тако што подржава проевропске демонстранте у Кијеву. Како гледате на одлуку украјинских власти да одустану од споразума са ЕУ о придруживању и слободној трговини и да потпишу уговор са Русијом која је обећала 15 милијарди долара, тако што ће купити њене државне обвезнице и смањити јој цену гаса за трећину?

Шокенхоф: Сви знамо да Путин врши огроман притисак на Јануковича. Међутим, руски друштвени, политички и економски модел није привлачан за грађане Украјине. Они теже да се придруже ЕУ, јер је европски модел атрактивнији, не само економски. Грађани Украјине желе демократско друштво, које ће се борити против корупције. Стога морамо изаћи из оквира “нулте” игре – у којој је увек неко нужно потпуни победник, а други апсолутни губитник, што знамо из времена Хладног рата. То значи да укључење Украјине у европске структуре није пораз Русије, већ, заправо, прилика за њу. Не треба да упаднемо у замку хегемонистичке борбе: Европска Унија против Русије. Интеграција је пут који омогућава задовољавање интереса свих. То је перспектива и за Европу и за Русију. Ако господин Путин предлаже слободну трговинску зону од Владивостока до Лисабона, слободни друштвени и економски простор, зашто онда не дозвољава Украјини да се укључи у европске структуре. Украјина није привилегована зона руског утицаја, већ слободна и независна држава. Стога, “нулто” размишљање припада 20, а не 21 веку.

РСЕ: Господин Јанукович тврди да ЕУ није одобрила Украјини преко потребан новац за сервисирање дугова и да се зато окренуо Русији.

Шокенхоф: Нисмо на пијаци. ЕУ је преговарала о Источном партнерству, укључујући и споразуме о придруживању. Наш приступ није да стављамо новац на сто. Реч је о свеобухватном друштвеном и политичком приступу а не о оријенталном базару.

Разговарао: Драган Штављанин

(Радио Слободна Европа, 20. 12. 2013)Categories: Вести над вестима

4 replies

 1. О Немцима се може мислити свашта – али код њих важи да оно што траже – захтевају и да се изврши, безу врдања и пренемагања. Директни су и брутални у својој отворености (уосталом – може им се ) – а ако српски политиканти који сада воде земљу замишљају да са својом бедном имитацијом Пашиућа, у стилу “Мож` да бидне ал` не мора да значи“ могу нешто да измунтају на брзину, ил` на полако – онда се варају. Што `но рече овај Немац: „Реч је о свеобухватном друштвеном и политичком приступу а не о оријенталном базару“. Оно о “оријенталном базару“ није тек тако рекао. Из његових речи јасно звучи дубоки презир. Ко хоће да му се придружи – мора то да гута и све да се облизује.

 2. Ако владајућа гарнитура искрено мисли (а ја у то сумњам) да Србија постане чланица ЕУ онда, поред осталог, мора да нормализује односе са Косовом. Подразумева се да и друга страна то исто жели. Без обзира на Бриселски споразум у његовој имплементацији није ишло како сам очекивао. Све је било некако на силу, говорило се у кампањи о “статусној неутралости”, лагао се српски народ и тамо и овде.
  Успостављени тзв “официри за везу” нису се све ово време оглашавали, Вулин се понашао непримерено, свака његова изговорена реченица је испраћена “говором тела” у виду претњи прстом, срећом био је кажипрст а не онај средњи. Србија је некако испословала “датум” и то је био политички циљ српских властодржаца док су са друге стране власту у Приштини, колико-толико остварили своју намеру да успоставе власт на северу Косова.
  У периоду који следи видеће се да ли ће се у нормализацији односа Србије и Косова, намерно то говорим а не Београда и Приштине, ствари померати у жељеном правцу или ће стагнирати. Типујем за ово друго, јер (у огромној већини) Срби са севера Косова НЕ ЖЕЛЕ да се интегришу у косовско друштво, са друге стране ЗСО неће бити нова Република Српска, како то многи прижељкују, јер је искуство са РС више него обесхрабрујуће са становишта МЗ.
  Преостаје да се види колико сам у праву. Волео бих да нисам.

 3. Госпон Милодане, Вама ове Шокенхофове речи дођоше као мелем на рану?! И Ви мислите да су Србија и Косово две државе и да обе треба да иду у ЕУ, независно како и доликлује?

 4. @србски математичар!

  Госпон Милодане, Вама ове Шокенхофове речи дођоше као мелем на рану?
  __________________________________________________________________

  Нема мени шта он да прича, мени је то одавно познато, што не значи да ме то чини срећним, али, шта да се ради, политичка опција у Србији, која је томе допринела НИЈЕ БИЛА МОЈА. Дакле, ја искрено жалом за Косовом и Метохијом али не осћам никакву личну одговорност због тога. Када сам о томе својевремено говорио (био сам у мањини + крадени албански гласови на КиМ) сви су ме чудно гледали и по ћошковима шапутали:
  – Овај Милодан к’о да је мало скренуо с’ ума, да би се после испоставило да сам био у праву.

  Није битно шта ја мислим, битно је стање на терену, или како овај портал носи назив “Стање ствари”.
  Можемо ми да се међусобно лажемо цео летњи дан до поднева, да се замајавамо са “Догодине у Призрену”, Косово се одвојило од Србије de facto у јуну 1999. године и de jure у фебруару 2008. године. Коју је као такву признало преко 100 држава земаљске кугле међу којима су и најјаче светске силе изузев наше братске Русије и Кiне.

  Леп поздрав Вама!

Оставите коментар