Даница Црногорчевић: Весели се српски роде!

Наша мисија и наш циљ јесте Христос, љубав, вјера и нада – певачица етно и духовне музике одговорила на нападе због интерпретације црногорске химне „Ој свијетла мајска зоро“, у којој наводно велича српски род

Даница Црногорчевић (Извор: Глас Српске)

„Умјетност припада љубави а тамо гдје је љубав тамо нема мјеста за мржњу, завист и свађу. Трудили смо се до сада да никад не одговарамо на њихове провокације, прозивке, оптужбе и вријеђања, тако да из поштовања према новинарима које је интересовала ова тема, хтјели смо да изађемо у сусрет, што се тиче њих и њихових коментара не бих се посебно освртала на то, из разлога што су за ових 30 година показали и доказали да је за њих једина вриједност јефтино политиканство и мржња и подјеле које стварају у народу“, рекла је Даница.

Она напомиње да песма „Ој јунаштва свијетла зоро“ која датира из 1863. године и 1884. године, чији је аутор идејног пројекта спота, њен супруг, отац Иван Црногорчевић јесте дуг према нашим светим прецима и према нашој светлој историји.

„То што је она несхватљива нашим данашњим савременицима то није проблем наш, већ њихов, што на прави начин не тумаче историјске чињенице. Наша идеја је надовезана на идеју ‘Горскога вијенца’, а ‘Горски вијенац’ почива на Карађорђу, Косовском завјету и најљепшим вриједностима којима је наш народ обдарен.

И за крај – ВЕСЕЛИ СЕ СРПСКИ РОДЕ“, нагласила је Даница Црногорчевић.

Она је подсетила на свој концерт који ће бити одржан сутра у Новом саду, у Српском народном позоришту, истакавши да су све карте за концерт распродате у рекордном року и да ће на њему присуствовати људи из градова широм Србије.

„Пуно људи није успјело да купи карту али надам се да ћемо поновити концерт“, закључила је она.

(Спутњик, 12. 1. 2023)

Црна Гора тужи Даницу Црногорчевић: На Бадње вече измијенила текст химне у којој „велича српски род“

Како наводе црногорски медији, Црногорчевић је кроз своју интерпретацију величала заједничку јуначку прошлост и братство Србије и Црне Горе

Пјевачица етно и духовне музике, Даница Црногорчевић, наишла је не само на осуду јавности него и санкције државе Црне Горе јер је испред Храма Христовог васкрсења у Подгорици отпевала је 6. јануара током Бадње вечери своју интерпретацију црногорске химне „Ој свијетла мајска зоро“, у којој наводно велича српски род.

Како наводе црногорски медији, Црногорчевић је кроз своју интерпретацију величала заједничку јуначку прошлост и братство Србије и Црне Горе.

Према подацима са Јутјуба, како наводе црногорски медији, аутор пројекта „Ој јунаштва свијетла зоро“ је ђакон Иван Црногорчевић, њен муж.

Како наводе црногорски медији, аранжман потписују Даница Црногорчевић и Александар Ковачевић, који је, према подацима са стриминг сервиса Спотифај, и аутор текста.

Пјесма на Јутјубу има више од два милиона прегледа.

Ова верзија пјесме се, наводно, није допала многима, због чега је могуће да ће бити кажњена новчаном казном у износу од чак 20.000 евра.

Како пишу медији, пјевачица може да буде кажњена новчаном казном од 300 до 2.000 евра, док СПЦ као организатор догађаја може прекршајно одговарати казном од 1.000 до 20.000 евра.

Текст прочитајте у наставку

Ој јунаштва свијетла зоро,
Мајко наша Црна Горо!
(На твојим се врлетима,
Разби сила душманима),
Једина си за слободу,
Ти остала српском роду.

Дат’ ће Бог и света Мати,
Да се једном све поврати.
Ловћен нам је олтар свети,
У њега смо сви заклети.

На Ловћену Његош спава,
Најмудрија српска глава.
Ловћен ките Петровићи,
А Косово Обилићи.

Дурмиторе јел’ ти жао?
Што се Ловћен опјевао.
А нека га нек’ се пјева,
Заслуга је Његошева!

Ко се стиди ове пјесме,
Заиграти оро не см’је!
Ко се стиди поријекла,
Вазда рђа довијека!

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Глас Српске, 12. 1. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

4 replies

 1. Бог те благословио Данице у вјек и вјекова.

  30
 2. Нема горих људи од бивших Срба!

  28
  1
 3. Школски примѣр шта може учинити једна једина добро срочена пѣсма. Кад погоди скривене струне у човѣку из народа, покренуће олују и врѣдѣти више од свѣх анализа, прѣдавања, објашњавања, убѣђивања, доказивања итд. итсл. – узетих заједно.

  Ово друго има значаја за људе склоне размишљању, залажењу у ситна црѣвца, цѣпању длаке начетворо или најобичније надгорњавање и свађу. Већину људи, напротив, успављује, умѣсто да их пробуди и покрене на дѣло. Добија практичну врѣдност тек уколико сами „размишљатори“ почну дѣловати у складу са својим поукама другима – дакле, личним примѣром – али ни тада они нѣће покренути народ својим дубоким увидима, већ пѣсмом, афоризмом, паролом, плакатом. Масе покреће једино пѣсма. „Против стиха се може борити само стихом“ – говораше Мајаковски, који бѣјаше мајстор и у стиху, и у пароли, афоризму, плакату…

  Вѣрујем да се мафијашка власт у ЦГ ове пѣсме уплашила више од свѣх опозиционих савеза, новинара, паметних аналитичара и „просрпских“ историчара. И нѣје њих уопште толико погодила „светогрдна интерпретација “ Црногорчевићке (чије прѣзиме у контексту ове пѣсме такође добија врѣдност за њих врло нѣзгодног символа) нити стихови „једина си за слободу//ти остала српском роду“, колико ефектна поента у послѣдњој строфи – која је, ако ћемо строго и поштено гледати, једини уистину ауторски, саврѣмени допринос Црногорчевића прѣтходећим, одавно створеним стиховима, које смо досад чули нѣбројено пута… они су послѣдњом строфом „само“ добили нова крила и додатно осаврѣмењени. „Мајстори“ мишљаху да су их својим бескрајним брбљаријама и лупетањем људима занавѣк огадили, очистили из свѣсти народа и прѣдали забораву. А онда сав њихов труд буде развѣјан једном једином додатом строфом, И то као у инат додатом баш од нѣких Црногорчевића… умѣсто Србљановића или томе слично… Зато се од те строфе и скреће пажња. Мало ли је на ову оскудицу?

  19
 4. podrška za ovu divnu mladu ženu

Оставите коментар