Није С*ање ствари: Израелски посланик тврди да је Вучић спречио Трећи светски рат

Боаз Топоровски, који је и председник Међупарламентарне асоцијације пријатељства Израела и Србије, српског лидера види као уравнотеженог и искусног и истиче да зна да избегне ескалацију

Текст у Џерузалем посту (Извор: Снимак екрана)

Израелски посланик и политичар Боаз Топоровски у ауторском тексту за „Џерузалем пост“ дошао је до закључка да је Александар Вучић спречивши ескалацију на „Косову“, заправо спречио трећи светски рат.

А то је српском председнику, како он оцењује, пошло за руком тако што је уложио велики напор да одржи стабилност на Балкану.

„Политички лидер се оцењује по својој способности да води људе у правом смеру, а не по његовим напорима да им угоди. Вучић је тако поступио јер је сматрао да је то исправно за будућност и Србије и региона. Да бисмо спречили наставак међународног хаоса, потребни су нам уравнотежени и искусни лидери који знају како да се крећу између различитих интереса и избегавају ескалацију“, хвали Топоровски српског председника.

Политичар, који је иначе и председник фракције Јеш Атид и координатор опозиције, поставио је и питање како се може оправдати континуирано малтретирање српске мањине на Косову.

Он такође наводи и да Србија, за разлику од Косова, улаже значајне напоре да спречи Трећи светски рат.

Слободан Јанковић: Вучић опет победио – РОСУ и приштинска полиција на северу КиМ

Да би то илустровао Топоровски подсећа на период с краја децембра када су Срби на северу поставили барикаде, а војска подигла борбену готовост.

„Супротно тврдњама да ће Србија започети рат, Вучић је отишао на границу како би разрешио спор и постигао договор који је спречио ескалацију. Ослањао се и на помоћ америчке администрације која је увидела тежину потенцијалне кризе. Вучић је показао шта је лидерство“, уверен је Топоровски.

Он се осврнуо и на пуцњаву у којој су код Штрпца рањени српски дечаци, наглашавајући и ту ситуацију као пример да свака грешка око „Косова“ може да доведе сукоба Запада и Истока, Русије и НАТО-а, Кине и САД.

„Замислите следећи сценарио: Дечак је рањен на Косову док је носио бадњак. Преминуо је од задобијених повреда у болници, а Србија мора да одговори и зато одлучује да пошаље војне снаге на границу. Као одговор, НАТО шаље трупе. А онда војник НАТО-а погине је залуталог метка. НАТО мора да реагује, а онда и Русија интервенише. Док су очи света упрте у Украјину и Косово, Кина напада Тајван. Почиње трећи светски рат. Да ли вам то звучи нереално?“, пита Топоровски у тексту објављеном у „Џерузалем посту“.

Аутор овог текста иначе је председник Међупарламентарне асоцијације пријатељства Израела и Србије. У Београду је боравио крајем септембра и тада је на Твитеру написао да две земље вежу блиске везе, као и да је Србија, која је „пре само 20 година била у рату сада растућа економија и туристичка дестинација у успону“.

„Желим да кажем и да изузетно ценим и дивим се председнику Србије Александру Вучићу. Председник Вучић је истински присталица Израела, а подржава и сталну сарадњу две земље“, написао је он тада.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 12. 1. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Гаулајтер од Србију, је истински присталица Израела.
    Васкрсла, Слободна Србија, ће имати Србина-Српкињу, за Цара-Царицу.
    Србадија је СВИМА видела леђа, видеће и овој најновијој осовини Уједињених Нациста.

    16

Оставите коментар