Игор Вукадиновић: Велика Албанија као пројекат свих непријатеља Србије

Вукадиновићева књига показује подршку Великој Албанији као средству за спречавање изласка Србије на Јадран као константу Аустроугарске, фашистичке Италије, Коминтерне, западнонемачког БНД-а, америчке ЦИА и НАТО

Др Игор Вукадиновић (Фото: З. Јовановић)

Књига Аутономија Косова и Метохије у Србији 1945-1969 др Игора Вукадиновића из Балканолошког института научни је и историјски трилер који „кипи“ од информација из до сада непознатих докумената архива у Београду, Приштини и Тирани, који показује да је Србија од 1944. до распада СФРЈ била демобилисана и разоружана у борби за Косово и Метохију јер је свемоћни покровитељ ширења сепаратистичких и великоалбанских идеја био Јосип Броз, у савезништву са словеначким и хрватским комунистичким руководством.

Награда „Иларион Руварац“, коју је младом историчару пре неколико дана доделила наша најстарија национална културно-просветна институција, Матица српска, сведочи о значају овог дела.

Она показује да, нажалост, није теорија завере тврдња да су се истом политиком подршке „јединој албанској религији – великоалбанству“ у борби против Србије користили Аустроугарска, фашистичка Италија, Коминтерна, западнонемачки БНД, америчка ЦИА и на крају – НАТО.

Драган Крстић: Једино су Срби искрварили у борбама против свих могућих тоталитарних система (1988)

– Један од вођа балиста на КиМ, Адем Селими, рекао је да Албанци нису против других идеологија и да су у стању да сарађују са сваким јер је њихова једина идеологија борба за национално уједињење Албанаца. Те речи у великој мери одсликавају албанску политичку сцену током 20. века – каже др Вукадиновић за Новости.

Он указује да је успех Брозовог великоалбанског пројекта био загарантован захваљујући беспоговорном подаништву већине српских комунистичких лидера. Хладне информације суочавају читаоца са највећим српским слабостима: незнањем, затварањем очију пред стварношћу и самопорицањем.

– Јосип Броз је 1942. на чело Главног штаба Народноослободилачке војске за Косово и Метохију поставио Фадиља Хоџу, који је из Скадра на КиМ дошао у априлу 1941. као службеник просветног апарата фашистичке Краљевине Албаније. Њено министарство просвете започело је 1941. пројекат ширења великоалбанског образовања на КиМ, упутивши више од 200 учитеља да васпитавају омладину у том духу. После 1944. исти учитељи су задржани у настави, а на захтев Фадиља Хоџе послати су нови контингенти наставника из Албаније. Просветни систем у социјалистичкој КиМ се заснивао на службеницима фашистичког система, а Фадиљ Хоџа је под безрезервним Брозовим покровитељством и уз подршку Владимира Бакарића и Едварда Кардеља постао неприкосновен на КиМ, а затим уведен у врх југословенске комунистичке хијерархије – каже др Вукадиновић.

У архивима у Тирани он је открио поверљиве извештаје које је албански министар спољних послова Нести Насе достављао Енверу Хоџи.

– Он извештава да је створено савезништво између покрајинског руководства КиМ са Фадиљом Хоџом на челу и хрватског руководства под Владимиром Бакарићем. Као циљ Бакарића и Едварда Кардеља наводи се дезинтеграција Југославије и успостављање независне Хрватске и Словеније. Вођени тим циљем они су подстицали и помагали све захтеве Албанаца – наводи др Вукадиновић.

Фадиљ Хоџа је захтевао и да се Албанцима са Косова омогуће специјалне везе са сународницима из Албаније. Почетком шездесетих оне су профункционисале под маском културне сарадње.

– Научници из Приштине и Тиране организовали су посете и размене, одржавани су научни скупови, фактички албанске националне манифестације, а 40 професора са универзитета у Тирани ангажовано је да предаје на Универзитету у Приштини. Албански интелектуалци су себе доживљавали као националне раднике и васпитавали омладину да буде одана само интересима Албанаца. Државни врх у Тирани је од покрајинског партијског врха добијао изузетно поверљиве информације, па је у једном периоду био боље обавештен о ситуацији на КиМ него власти Србије – указује др Вукадиновић.

Специјалне везе, на којима је Фадиљ Хоџа инсистирао, биле су само наставак политике ширења идеологије великоалбанства коју је започела Аустроугарска у 19. веку. Беч је на сваки начин желео да спречи излазак Србије на Јадран, па је пројектовао стварање нове државе Албаније и њене нације. Да би ујединили племена без културног наслеђа и споменика, аустроугарски научници су кодификовали заједнички језик и написали историју Албанцима, које су уверили да су „најстарији народ на Балкану“, чиме је оправдан геноцид над „дошљацима“ Србима. О томе сведоче речи Реџепа Митровице, једног од најутицајнијих албанских првака, који је током 1943. и 1944. под немачким покровитељством обављао функцију председника владе Албаније: „Срби су на Балкан дошли силом, силом са Балкана морају отићи, а како немају куда да оду, треба их све побити.“

Петар Драгишић: Аустроугарска и настанак Албаније – о књизи Душана Фундића

После Великог рата, покровитељи великоалбанске идеје постали су италијански фашисти и Коминтернини комунисти.

– И фашистичка Италија и Коминтерна виделе су претњу у постојању велике балканске државе под доминацијом Срба, због чега су подстицали и помагали све околне национализме. Зато су после краха фашизма и нацизма и успостављања новог поретка албански интереси били заштићени, пошто је и Коминтерна сматрала да део Србије треба да се припоји Албанији – наглашава др Вукадиновић.

Ни „демократски Запад“ није био гадљив на злочинце, па је прихватио Џафера Деву, верног сарадника Абвера одговорног за смрт великог броја људи на простору Косова, Ибарског Колашина и Рашке области, који је пренео великоалбанске идеје преко океана.

– Дева је у јесен 1944. поручио Албанцима да се придруже партизанима, јер ће Немачка изгубити рат, а затим се повукао са немачким трупама. Почетком педесетих се преселио у САД, где се као вођа албанске емиграције повезао са ЦИА. О његовом утицају сведочи реферат ЦИА из 1953, у коме је наведено да је албанска национална мањина била „прогањана и убијана“ у Краљевини Југославији, а да је у периоду од 1941. до 1944. фашистичка „Краљевина Албанија“ „обезбедила равноправност“. У архиву у Тирани постоји извештај о састанку у Риму, на коме је Дева успоставио сарадњу са покрајинским руководством КиМ. У другом извештају се наводи да западнонемачке обавештајне службе помажу албанску екстремну емиграцију јер је крајњи циљ Немачке да се КиМ отцепи од Србије и Југославије – наводи др Вукадиновић.

Разговор са Гораном Игићем, преводиоцем књиге Теодоре Толеве: Како је уобличена албанска нација?

Након Брионског пленума 1966, на коме је обављена политичка егзекуција најмоћнијег српског комунисте Александра Ранковића, дошло је до експлозије албанског национализма, који је у великој мери био подстицан од југословенског партијског врха ради дестабилизације Србије.

– Само су се ретки часни српски функционери залагали за српске, или бар за југословенске интересе. Добрица Ћосић је један од првих и у обрачуну са Ранковићем на Брионском пленуму он је видео обрачун са Србијом и њено стављање под принудну управу. Са историчаром Јованом Марјановићем је 1968. на 14. седници Централног комитета Савеза Комуниста Србије критиковао дезинтеграцију државе коју подстичу хрватске и словеначке комунистичке врхушке и отворио тему политички мотивисаног исељавања Срба са КиМ. Након њихових говора, остатак седнице протекао је у својеврсном линчу Ћосића и Марјановића, који су предводили Срби и Црногорци, комунисти са КиМ! Они су упозорење на исељавање Срба због албанског терора прогласили лажју и великосрпском теоријом завере! У архиву Албаније сам пронашао поверљив извештај за Енвера Хоџу, направљен свега четири дана после седнице, у коме министар спољних послова Албаније Насе обавештава да је у току масовно исељавање Срба са КиМ – каже др Вукадиновић.

Архиви још нису проучени

Иако се СФРЈ одавно распала, њени архиви о КиМ још нису проучени, јер отварају питање шта су тада радили властодршци у Србији и најутицајнији српски комунисти у Југославији.

– Они су се након краха светског комунизма декларативно поделили на различите политичке фракције, али их је и даље спајала тенденција да се основе поретка успостављеног у време КПЈ не угрожавају. У томе су у великој мери успели, одржавајући табу над истраживањем Брозове ере и критичким сагледавањем прошлости – сматра др Вукадиновић.

Покрајина

Након смене Александра Ранковића, српски комунисти су изгубили не само на нивоу Југославије већ и на нивоу Србије и у покрајинама које су формално биле у њеном саставу.

– Епилог тих процеса су уставне промене 1968. и 1969, којима је аутономија КиМ 1969. успостављена као својеврсна форма албанске државности у Југославији и то је остала све до краја осамдесетих – каже др Вукадиновић.

Игор Вукадиновић: „Срби и Албанци кроз векове“ или Чиме је Сорос „даровао“ библиотеке у Србији?

„Ударне песнице“ за Ћосића

За личне увреде на рачун Ћосића и Марјановића, подгревање атмосфере линча и сејање страха код колебљивих чланова ЦК СКС на 14. седници били су задужени Симеон Затезало и Катарина Патрногић Цица. Затезало је непријатељски питао: „Којим аргументима и чињеницама располаже друг Ћосић о прогону Срба на Косову и Метохији? Из којих извора потичу информације на основу којих друг Ћосић изражава забринутост за судбину Срба и Црногораца на Космету?“

Катарина Патрногић је као „лажне“ означила тврдње Ћосића и Марјановића да је у току исељавање Срба са КиМ, противречећи тако и наступу Махмута Бакалија, који је констатовао исељавање Срба и Црногораца као чињенично стање.

Борис Субашић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 29. 5. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , , ,

6 replies

 1. Текст је одличан али имам само једну замерку, каже се да су Ћосића и Марјановић напали представници Срба и Црногораца са КиМ. Ни презиме Затезало а ни Патрногић нису српска староседелачка презимена већ насељеника из динарских крајева. Нисам неко ко дели Србе по завичајном пореклу али просто је истина да ми Срби староседеоци на КиМ нисмо ни на Косову дали неког значајног кумунисту а камоли шире. Главни кумунци на Косову су били пореклом из Црне Горе, Херцеговине, Лике и уопште са тих западних страна.

  17
  1
 2. “Она показује да, нажалост, није теорија завере тврдња да су се истом политиком подршке „јединој албанској религији – великоалбанству“ у борби против Србије користили Аустроугарска, фашистичка Италија, Коминтерна, западнонемачки БНД, америчка ЦИА и на крају – НАТО.”

  Овај цитат је више него индикативан.

  Пре свега, поздрав господину Игору, аутору ове по тематици занимљиве и рекло би се драгоцене књиге! Захваљујем уредништву СС те аутору корисног пропратног текста господину Субашићу! Оваква књига сигурно недостаје за објективно сагледавање историјских дешавања на овим просторима. Међутим, човек мора упутити критику на рачун државних инситуција надлежних за проучавање недавне историје ових простора што не подстиче младе, образоване историчаре, те за не кориштење обимне “још нетакнуте
  архивске грађе” а која је ту на дохват руке истраживачима!

  Неупућеног човека зачуђује заједништво рекло би се некомпатабилних
  империјалних интереса и Коминтерне – комуниста!? Закључак је прост: свима смета било каква српска држава! Не дао бог, по њима, јаке српске држава и то без озбиљних проблема!
  Од свих нерпријатеља можда су по државу најопаснији они унитрашњи, често мање видљиви од спољних!? Несрећни српски комунисти су се најчешће упрезали у кола највећих српских непријатеља. Јер како објаснити безпоговорно слуганство водећих српских комуниста који су учествовали у Брозомори – оличеној у прављењу нових нација: црногорске, македонске, муслиманске и сл. уз исцртавање нових граница република, покрајина уз не поштовање елементарних историјских, етничких, географско-логичких принципа! И ТО СВЕ НА ИСКЉУЧИВУ СРПСКУ ШТЕТИ! Једини принцип кога су се доследно држали Брозови картографи био је на очигледну штету српских националних интереса!

  Сагледавајући савремена дешавања, нарочиго у вези ове специјалне операције армије РФ у Украјини, те на основу става у пре наведеном цитату може се извести закључак да на глобалном нивоу постоји јединствени центар одлучивања и који прави локалне, регионалне и светске кризе, ратове, револуције – општи, сатанистички неморал!

  Узгред, апелујем на наше водеће интелектуалце, патриоте да КОНАЧНО организују научне столове са главном темом преиспитивања улоге КОМУНИСТА, нарочито српских и њиховом доприносу свим негативним дешавањима везаним за нашу савремену историју.

  20
  3
 3. Zatezalo i Patrnogić, takvi su nas doveli dovde gde smo sada. Srpski komunistu su srpskom narodu najviše zla nanijeli. Čuj prezimena…Zatezalo i Patrnogić?! Ko su, odakle su?

  14
  2
 4. Хвала од срца.,, Ко има очи да види, Нека види. Ко има уши да чује нека чује.,,
  .

  11
 5. За Рељу и Стару ЦГ…већ је неко овде коментарисао па да поновим: Не постоје српски комунисти. Они Срби који су постали комунисти су се изјашњавали као југословени и одрекли су се свог народа. Сходно томе су били најљући српски непријатељи.

  13
  2
 6. @ Бојан Приштина
  Е, па Бојане, ако сте староседелац као што кажете, онда је чудно што сте тако неупућени. Патрногићи су и те како староседеоци у Старој Србији. Живела је у Призрену угледна породица Патрногића! Наравно, то не значи да у било којој породици, од памтивека до данас сви мисле исто! То би, разуме се било идилично, али тако није никада било, од Каина и Авеља па даље, нити ће бити! Човек је прилично сложена и противречна појава! И нажалост склона свему и свачему лошем!

Оставите коментар