Један коментар на „Видовданско обраћање патријарху и епископима СПЦ“

Саопштење је срочено на чудан начин: забринутост због македонског црквеног питања, али без икаквог позива на акцију, пише коментатор Марк Еугеникос на „Стању ствари“

Извор: Стање ствари

Ово саопштење делује као да га је писао В. Димитријевић, јер то је његов стил: позивање на ауторитет опширним цитирањем из Светог Писма и светих отаца. Што наравно није погрешно у принципу, али било би и лепо и корисно када би у некој расправи учесник рекао нешто што је очигледно и истинито само по себи, без бескрајног позивања на неки виши ауторитет. Ми знамо Ко је тај виши ауторитет у овом случају, али непрекидно заклањање иза Њега показује недостатак храбрости.

Група интелектуалаца: Видовданско обраћање патријарху и епископима СПЦ

Такође је чудан начин на који је саопштење срочено: забринутост због македонског црквеног питања, али без икаквог позива на акцију. А након тога, позив да се темељним уговором уреди статус СПЦ у Црној Гори. А након тога, позив на масовне литије у циљу:

а) спречавања издаје КиМ,
б) спречавања увођења санкција Русији, и
в) спречавања усвајања антипородичних закона (али не и спречавање тзв. ЛГБТ параде истим тим литијама).

Један коментар на вест „Сабор СПЦ одобрио аутокефалност Македонске православне цркве“

Да поновим: све то што је поменуто у саопштењу је у принципу позитивно, међутим боде очи да су појединачна питања поменута на различите начине. Све то оставља утисак неке задње намере; рећи довољно да после можеш да кажеш „рекао сам им“, али не рећи довољно да се замериш оном коме се не треба замерити. Волео бих да грешим.

Коментатор с надимком Марк Еугеникос (Марко Ефески)Categories: Разномислије

Tags: , , , ,

6 replies

 1. Alal vera, Eugeniko! Verovao sam da ti to mozes I eto, uspeo si. Ne zaboravi – obnova!

  16
  6
 2. Како ” ни црним испод нокта “, а управо сам подрезао нокте, не делим никакву ” интелектуалну ” забринутост због епископске издаје у свим Србским земљама, но сам навршен свеколиким отпором и непристајањем, дометнућу само на врстан коментар Марка Ефеског и три коментара једнакопоштоване @Тамара… Елем, сведочимо рукоблудну ” интелектуалну ” ујдурму ( папазјанију ) као баналну дидаскалију ” интелектуалаца ” које је световна велеиздајна власт ( Овде бих подсетио на један свој коментар – причу о духовнику и духовном чеду које је својег духовника метанојно свалило у брлог световности, да бих подвукао колико је епископска власт пре свега световна и овоземаљска ) извела на сцену… Трулеж на трулим даскама које смрт значе… Управо се у доласку шиптара дритана у расрбљени београд огледа и увиђа томос за четири епархије у монтенегру, томос за четири наказна слова ( Л, Г, Б, Т ), и томос за сваког од четири јахача апокалипсе појединачно да аутокефално пројашу Србским земљама, да би ” интелектуална ” забринутост наставила своја јалова јахања липицанерска…

  20
  3
 3. Свака част брате Еугеникос, то и јесте суштина. Ово је само покушај нечињења, замазивања очију и пребацивање приче на друге теме које јесу битне(ЛБГТ, Русија итд.), али немају никакве везе са овом огромном трагедијом која нам је учињена.

  15
  1
 4. „ Залуд ти ако цијели свијет освојиш, ако душу своју изгубиш.“
  Разбојник са Голготе се показао много виши но многи црквени оци. Он је препознао Спаситеља (Христос) и остао уз Њега. А ови сад узеше својих 30 сребрњака. Ма колико инфлација надувала тај износ, за њих се може купити само мјесто у паклу. И срам вјечни.
  „…он је хајдук роба свезанога,
  он је бољи, е више уграби;
  ја сам хајдук те гоним хајдуке,
  гласнија је моја хајдучија.“

  21
  1
 5. Џаба аргументи кад немате храбрости ни да се потпишете.

 6. Колико видесмо, В. Димитријевић и јесте један од потписника. Не знам чему чуђење што нема позива на акцију?! Зар Срби имају елиту спремну на смислену акцију и саможртву? Вербално није што и саздано, А овде је све вербално. Кажеш и спасао си душу?! Одавно је оно мало верујућих Срба, сутворитеља Цркве, изгубило значајнију улогу у Њеном управљању. Да се не лажемо – и пре Броза. И немају могућности да поврате свој утицај. Српски народно-црквени сабори непознаница су за данашње генерације. Наше стање горе је од колотечине, јер не мали број српских архипастира раде свесно и својски по пројектованом обрасцу, супротно народним интересима, а имају и моћне савезнике. Лични став и ентузијазам су премало за такву битку. Имамо ли ми уопште савезнике за такву борбу међу клиром наше Цркве?

  10

Оставите коментар