Један коментар на вест „Сабор СПЦ одобрио аутокефалност Македонске православне цркве“

Пошто је очигледно да је одлука о давању аутокефалности МПЦ била изнуђена, онда господо архијереји имајте барем довољно храбрости да то и себи и нама признате, пише коментатор Марк Еугеникос на „Стању ствари“

Од првог тренутка кад сам прочитао да је СА Сабор СПЦ тако напрасно дао аутономију па аутокефалност МПЦ, нешто ми је сметало али нисам могао да то објасним једноставно и сажето. Но, како су се ствари мало слегле са протоком времена, сада мислим да могу. Најсажетије, сметају ми кукавичлук и неискреност.

Да ми је неко рекао пре месец дана да ћу се осећати изданим од целог Сабора СПЦ, рекао бих му да нема шансе да се тако нешто деси, што би се рекло, ни у лудилу. Јер, сви ми који пратимо дешавања у нашој Цркви смо нажалост навикли на појединачне испаде: среброљубље и раскошан живот, проневере новца (не мислим овде на покојног архијереја већ на случај из Патријаршије од пре петнаестак година), педофилију, итд. (Лично би ми било много драже да се Сабор брже и одлучније обрачунава са оваквим појавама јер, пре свега, саблажњавају обичне вернике, али се чланови Сабора изгледа не обазиру много на Лењинову опаску да су „највећа опасност мангупи у нашим редовима“.) Али, хајде да кажемо, то су појединачни случајеви.

Следећа категорија онога што ми смета је претерано гркофилство; многи који се врате са школовања из Грчке као да се преобрате, и одједном им је све грчко боље и аутентично, а наше је све погрешно. Не бих пуно о овоме јер је о томе већ доста писано, осим што ћу рећи да сам са блиским пријатељима из Београда – који су натпросечно добро упућени у црквена збивања и повезани у тим круговима – о овоме разговарао још пре двадесетак година, и да ни њима ни онда није било јасно шта је узрок томе. Понудићу могуће објашњење нешто касније.

Захтев Сабору СПЦ: Поништите одлуку о аутокефалности тзв. МПЦ!

Трећа категорија су скорији примери необјашњивог понашања:

– „Загреб и ја се волимо јавно.“ Где не рече „Ариље и ја се волимо јавно“, или „Жагубица и ја се волимо јавно“, или „Калиновик и ја се волимо јавно“, него баш то непокајано и некажњено легло усташтва и пургерске малограђанштине?

– „Усташе су се својим злочинима исписале из хрватског народа.“ Не, бре, усташе су себе сматрале цвијетом хрватства, а и већина Хрвата их сматра цвијетом хрватства, па ко си ти да им то оспораваш?

– „У Јасеновцу је страдало не више од 80 хиљада Срба.“ Дабогда ти не дали мира ни на овом ни на оном свету сви они које си намерно или случајно изоставио из тог броја.

И да не набрајам даље, свима је јасно. Опет рекох, то су појединачни примери, ваљда ће се дозвати памети.

Не лези враже.

Хајде да покушам да будем великодушан и да кажем, можда је давање аутокефалности МПЦ овако напрасно део неког дубљег плана, можда је у питању договор са Македонцима, можда ће све изаћи на добро. Пре пар дана сам гледао (одвојене) интервјуе са проф. Милошем Ковићем и са Александром Павићем на ову тему (а обојицу сматрам врло обавештеним, темељним и разумним личностима и у принципу могу да потпишем готово све што они кажу), и обојица су рекли, „немамо довољно информација, надајмо се најбољем.“ У реду, да говорим јавно, то бих и ја морао да кажем, јер заиста немам довољно информација. Али зато овде могу да нагађам.

Па пошто нагађам, хајде да цитирам два пасуса из саопштења СА Сабора СПЦ од 16. маја, онако како је пренето на Стању ствари, па да их сецкам:

– васпостављањем јединства на канонским основама и под условима важења канонског поретка на читавом подручју Српске Православне Цркве дијалог о будућем и евентуално коначном статусу епархијâ у Северној Македонији није само могућ него је и целисходан, легитиман и реалан;

– у дијалогу о њиховом будућем и евентуално коначном канонском статусу Српска Православна Црква ће се руководити само и искључиво еклисиолошко-канонским и црквено-пастирским начелима, мерилима и нормама, не марећи за „реалполитичке”, „геополитичке”, „црквенополитичке“ и друге сличне датости или за једностране иницијативе и не подлежући ничијим утицајима или притисцима;

Где су овде кукавичлук и неискреност? Ево баш у тврдњи да ће одлука о коначном канонском статусу бити донета „не марећи за политичке датости и за једностране иницијативе и не подлежући ничијим утицајима или притисцима.“

Онда се 18. маја већина чланова СА Сабора састаје са председником државе, и онда 24. маја у Скопљу Патријарх проглашава аутокефалност МПЦ.

Шта да каже човек осим, што нас бре лажете и како вас није срамота?

Сви знамо да је било притисака са разних страна: и источни папа Вратоломије (није штампарска грешка) из Истанбула, и колективни Запад и !”#$% из НАТО окружења; све је то било јавно и траје већ дуго. Да ли је и АВ притискао Сабор, не знамо са сигурношћу. Можда јесте директно, можда није. Ако није а они су овим хтели да му угоде, тим горе по њих.

Али пошто је очигледно да је притисака било и да је одлука о давању аутокефалности МПЦ била изнуђена, онда – господо архијереји – имајте барем довољно храбрости да и себи и нама признате да је одлука изнуђена. Ако си кукавица и признаш да си кукавица, могу да ти опростим тај кукавичлук. Не би требао да будеш на месту на коме си јер то место захтева храброст и одлучност, али барем признајеш сопствено ограничење. Али ако си кукавица а правиш се да си јунак, е то је неопростиво јер ме лажеш да би прикрио свој кукавичлук.

Ето зашто сам на почетку рекао да ми сметају кукавичлук и неискреност.

Допуштам да постоји још једно могуће објашњење другог горе цитираног пасуса из саопштења, где се каже да ће се СПЦ „у дијалогу о будућем канонском статусу МПЦ руководити само црквеним начелима, не марећи за политичке датости и за једностране иницијативе и не подлежући ничијим утицајима или притисцима.“ Приметите будуће време у тој реченици, СПЦ ће се руководити само начелима не марећи за утицаје и притиске. Циник би рекао, добро ако сте већ донели одлуку под притиском, онда можете да кажете да будуће одлуке нећете доносити под притиском, што је тачно али небитно јер сте главну одлуку већ донели. То је као када би проститутка која је проституцијом зарадила за стан и купила га, рекла „сигурно се нећу се бавити проституцијом да зарадим за стан“ јер више и не мора у будућности; али је то не чини поштеном женом.

Но ово потоње објашњење је још горе од првог, јер ако су спали на то да се баве софистиком да оправдају своје поступке, то је још горе него обична лаж.

Свети ава Јустин (Поповић): Катастрофално неправославним решењем питања МПЦ Свети Сава је поново спаљен (1964)

И шта нам остаје на крају? Горак укус. Чак и ако је давање аутокефалности МПЦ добро за нас (ма како дефинисали то добро) и део неког плана, зашто нам то, господо архијереји, не кажете отворено? Није ваљда војна тајна? А ако је изнуђено, као што сви видимо да јесте, зашто то не признате? Шта то кријете и од себе и од нас? Јер као што смо видели, кукавичлук се не да сакрити.

Као закључак, питам се какав тип личности може да се понаша овако, кукавички и неискрено? Кад се томе дода неумерено гркофилство и бесмислено повлађивање усташтву, једино објашњење је да се тако понашају особе са комплексом ниже вредности. Шокантно ми је, ако је вест о једногласно донетој одлуци тачна, да се баш нико није нашао у Сабору да се успротиви, да баш нико нема кичму. Нисам психолог, можда грешим, и волео бих да неко понуди бољи одговор ако га има. Ја не бих више о овој теми…

Коментатор с надимком Марк Еугеникос (Марко Ефески)

Наслов, скраћивање и опрема: Стање ствариCategories: Разномислије

Tags: , , , , , ,

11 replies

 1. Волим да сам сажет. Да су моји текстови најкраћи могући. Овај пут ћу бити још краћи, но иначе.

  Увијек је било притисака политике и златних удица бизнисс усмјерених према црквеним оцима. Али чуди ме како се на то пецају епископи. Па они су монаси. Декларативно су се одрекли овог свијета. Немају ни кучета ни мачета, да би могли бити уцјењени. Највјероватније се ради о демону Гордости. То је смртни гријех, честите владике. Душу сте своју продали јефтино.

  43
  3
 2. Koментар је изврстан, али можда и мало престрог. Горак укус је неспоран, поготово у виду коришћења софизама, како је то аутор приметио.
  Не реаговати значи поуздати се у архијереје и њихову мудрост, уз ризик да је ово само био пробни балон, те ако нема реакције онда је жаба довољно кувана. Реаговати, поготово оштрије, значи не поуздати се у архијереје, уз ризик да они на брду више виде од нас и да грех иде на нашу душу.

  Иако је Бизмарк негде изјавио да народ не треба упознавати са тиме како се праве закони и кобасице, чињеница је да су наши архијереји уједно и пастири, а добар пастир према својој пастви мора бити и добар педагог и добар психолог. Све и кад су ти на чување поверене овце, а камоли душе народске, ти мораш да познајеш своје стадо. Дакле, ако архијереји не нађу начин да у релативно блиском будућем времену објасне народу или мудрим главама народским, зашто је то учињено и како даље, изгубиће се део поверења. А на поверењу почива не само финансијски и правни систем, већ и цео космос кроз поверење Бога према човеку. Отуд нам је од Бога и дата слободна воља.

  Не знам зашто, али често се сетим марта 1941. године. Тада је кнез Павле, који је био релативно лош политичар, потписао Тројни пакт са силама осовине. То је било непопуларно и изнуђено решење, али за српски народ нужно. Уследила је реакција сумњивих личности из српског народа (генерал Душан Симовић, три брата Кнежевића и остала булумента) уз епохалне киксеве славних личности (тада времешни Слободан Јовановић), потпомогнута енглеским новцем и таласом наивног патриотизма (као да нико из војске није пар година пре тога сведочио шта је немачка војска радила у Шпанском грађанском рату, против Пољака, Француза, итд.) и ето слома и пратећег геноцида. Касније су неки од тих идиота у егзилу констатовали како је било прерано за пуч, а доста их се вратило у Титову Југославију. Некако ми се чини да ни СПЦ тада није било свесна шта се дешава и помаља, нити је то била приликом формирања Југославије (овде мислим и на Св. Владику Николаја), иако није посао цркве да се бави (гео)политиком. Али је на крају Бог све то кренуо да су огромне жртве настале нашом глупошћу помогле да Немци нешто касније крену на Русе и Drang nach osten je, уз огромне руске жртве, пропао.

  У делу коментара који се тиче повлађивања усташтву то негде и разумем. Јер српски црквени и народски прваци који живе у рубним подручјима се прилагоде тамошњем речнику и обичајима и да би опстали морају да буду дипломате. Ризик који то прати, јесте временом одрођивања од цркве и народа, уз кокетирање са екуменизмом, неистином и тсл.. Они који не живе у рубним подручјима не морају да праве такве компромисе, али тешко и разумеју оне из рубних подручја, а ваљало би да их разумеју.

  15
  14
 3. Није (само) гордост у питању. Шта се добро може очекивати од бивших (да ли?) рокера и неофита који су се дрзнули да се уплићу у Свете Тајне? За велики број владика канонски је упитно да ли су могли да иду даље од обичног монаха. И тако уцијењени и искомпромитовани, још и гркофилски настројени, спремни на све и свашта, коментаришу Тому, Констракту, Џој дивижн, све саме најважније ствари у животу, протажирају „византијско” појање као да је светоотачко, из првог миленијума (а ни близу!!!), саблажњавају овај напаћени народ и остављају духовну празнину и пустош за собом. Дух својих прошлих живота не да нису оставили, него га увлаче у Цркву релативизујући све што она представља и носи. Нек им је Бог у помоћи, а и нама с њима таквима!

  44
  5
 4. СТРАШНО. Збогом наша историјо 😢

  17
  4
 5. Ја сам толико револтирана да бих сад тражила од наших часних предака да нас се одрекну пред Богом, али опет….знам да они то никад не би урадили него нас трпе и жале због нас.

  20
  3
 6. @Јован П
  Поштовани, Ваш коментар је препун истинитих запажања. Која често превидимо. То је она друга страна исте медаље.

 7. Рекох да нећу више о овој теми, али ово су периферни коментари, па опростите.

  @Вила, @Момчило

  Пошто је мени Џој Дивижн један од омиљених бендова, а и ја ваљда спадам у рокере, барем по музици коју слушам а не по начину живота (шта год да то значи), мени не сметају шаролике прошлости наших монаха и архијереја. Пуна је црквена историја најразноразнијих ликова који су постали светитељи. А и ја се нисам одрекао света, па могу да се занимам савременом музиком колико ми је воља.

  Ако ће неки монах да говори о својој световној прошлости у контексту свог садашњег пута ка спасењу, то има смисла. Али једно је говорити о нечему што се збило пре неколико деценија (Џој Дивижн не постоје од 1980-те), а друго је коментарисати садашња збивања.

  Мислим да је кључно питање овде, да ли сте се ви монаси заиста одрекли света или се фолирате? Ако сте се заиста одрекли, што се замлаћујете безначајним медијским садржајима попут Томе и Констракте, или се хвалите тиме како гледате Нетфликс, или идете на утакмице, или шта већ? Јер то није рокерска прошлост коју сте оставили и на коју можете понекад да се осврнете, већ је то каљуга садашњости. Разумем да и монаси прате најосновније вести чисто да би разумели свет у којем живе, али овде се не ради о томе.

  Ако ћеш да будеш монах, буди монах; ако ћеш да будеш бизнисмен или плејбој, твоја слободна воља. Али не видим како можеш да будеш и једно и друго, као што не постоје вегетаријанци месождери или сува вода. Свако претварање да се може спојити неспојиво је лагање и себе и других.

  20
  2
 8. @Mark Еугеникос
  „Ако ћеш да будеш монах буди монах; ако ћеш да будеш бизнисмен или плејбој, твоја слободна воља.
  …као што не постоје вегетаријанци месождери, или сува вода…“

  Овим је све речено. Ту се нема шта додавати. Ипак, можда имам неко објашњење за такве карактере. Постоји велика вјероватноћа, да су се такви карактери прислонили уз Цркву из чисто профаних разлога. То им је можда била пречица да побјегну од сиромаштва. Или су их касније привилегије и (духовна) „власт“ искварили и компромитовали. Метода куване жабе. Кад се жаба скува, нема јој повратка. Укључујући и „кување“ душе.

  У циљу преживљавања, било је примјера чак и канибализма. У материјалном свијету. Али у свијету духовности то не пролази. Мимикрија води у смрт душе. Упитајмо се колико ће нам требати литара бистре воде, да се избистри само литар мутне. И колико времена. А на крају та вода, ипак, неће бити потпуно бистра.

  13
  1
 9. @ Марк Еугеникос

  Причамо о истом проблему. Кључно питање које сте поставили директно је везано за дух које се уноси у Цркву који сам поменула ја. Не можемо спајати неспојиво, а то нам се стално намеће. Ми, мирјани, можемо бити по мало и монаси, да тако кажем. Питање је у којој мјери монаси могу остати мирјани. Дакле, или јеси или ниси, како и сами рекосте. С празником!

  12
  1
 10. У књизи “Поуке Божанствене Љубави“ /Београд, 2001./, Старац
  Пајсије Светогорац каже:
  “Једина животна вредност је породица. Кад пропадне породица,
  пропашће и свет… Кад пропадне породица, пропашће све: и
  свештенство и монаштво. “ /тачка, став 12., стр. 178/

  10
  1
 11. Dragi profesore,
  Koliko to treba sačekati sa komentarom oko davanja autokefalije samozvanoj MPC. Pa njima,(tim lažnim vladikama) mnogo više znači tzv. tomos onog fanara koji je umislio da je pravoslavni papa, koji u svom kabinetu drži slike američkih predsednika , čiji je prevashodno izaslanik ( a ne Hrista Boga Našeg). slično kao što su predhodnici ovih (MPC) vladika ,pred slikom tadašnjeg komunističkog predsednika SFRJ samoproglasili “autokefalnu MPC”. Taj tomos očekuju da dobiju na zajedničkom sasluženji koje planiraju da upriliče sa Vartolomejom u Carigradu, i to, gle poniženja , na dan Pedesetnice (Silazak Svetog Duha)…Aleluja !!!
  Dragi profesore, gubitak eparhije je za jednu pomesnu crkvu (SPC) , ono što je za državu (Srbiju) gubitak neke pokrajine (KiM) . Nije li to modus kako da se Srbija “reši” tog “balasta”-Kosova i Metaohije,te svete srpske zemlje čijim su imenom , puna usta Vama (izvinite na izrazu) srbijancima ? Jer to što je Porfirije uradio sa eparhijama u Staroj Srbiji, to je “dopuštenje” Vučiću da uradi sa srpskom pokrajinom (KiM) , profesore!!!
  Pitali bi možda , a šta da je Vartolomej prvi “priznao” tzv. autokefaliju ovim samozvancima ovde u Skoplju. Pa šta? Jeli takav red u Pravoslavnoj Crkvi , kao celini ? Prvo se pita Mjka Crkva ( u našem slučaju SPC)!!!
  Pa koliko je država “priznalo” za “državu” srpsko KiM? I ko se tu zadnji (ili prvi) PITA , profesore ???
  Naš počivši Patrijarh Pavle , (nedostignutog poštovanja i ugleda u odnosu na svoje naslednike na Tronu sv.Save) je uspostavio kanonsku Jerarhiju na teritoriji Maćedonije ( pod imenom POA-Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija) Predvođenu Arhiepiskopom Jovanom IV i Mitropolitom Skopskim (Vraniškovski) i sa trojicom pomesnih Episkopa (Marko Bitoljski. David Strumički i Joakim Debarsko-kičevački. Sve to proizašlo iz tzv.Niškog dogovora o uspostavljanju kanonskog poretka u Eparhijama SPC na teritoriji Maćedonije , dogovora koji su smozvanci iz tzv.MPC najpre prihvatili (na čelu sa još uvek aktivnim samozvanim vladikom Petrom ,iz čije je “eparhije” upravo Arhiepiskop Jovan proizveden u episkopa), a posle u se samozvanci predomislili , ali ne i tada samo Episkop Jovan , čime je stekao poverenje kod Patrijarha Pavla da bude postavljen na čelu kanonske POA kao Autonomne crkve u sklopu SPC.
  I šta ćemo sad …profesore? Nastranu sva stradanja kroz koja su prošli Arhiepiskop Jovan (robija, narušenog zdravlja) i njegovi jerarsi ,monasi i monahinje, vrujući narod (ne samo Srpski) …ili volja počivšeg Patrijarha Pavla ?
  Dragi profesore, po svemu sudeći na pomolu je ostvarenje pravoslavnog ideala o SIMFONIJI duhovne i svetone vlasti , ali u ovom našem slučaju do SIMFONIJE u IZDAJI sa glavnim akterima Porfirijem i Vučićem (koji, neka mi Bog oprosti ,nisu dostojni pomenu njihovih titula i zvanja)!
  Vi takođe znate da se ipak, na kraju kanonske odluke donoce na Crkveno-NARODNOM Saboru !!!Ne dozvolimo da ovakvi tajnoviti (Vi ćete reći – NEISTORIJSKI) dogovori , donesu nove podele ( ali sada među vernim narodom u avnojevskoj Srbiji)!
  Neka mi Bog oprosti , ako grešim!
  Pozdrav iz Skoplja i svako dobro profesoru Koviću !

  Komentar na intervju profesora Kovića na jutjub kanalu Novog Standarda.

  5
  2

Оставите коментар