Сабор СПЦ: Поздрављамо одлуку „Македонске Православне Цркве – Охридске Архиепископије” о прихватању канонског статуса

Са благодарношћу Господу и са радошћу Сабор поздравља прихватање општепризнатог канонског статуса, а то је статус најшире могуће аутономије, додељен још 1959. године

Патријаршија (Фото: Д. Јевремовић)

Саопштење Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве за јавност (16. маја 2022)

Примивши акт Светог Архијерејског Синода „Македонске Православне Цркве – Охридске Архиепископије” којим иста прихвата општепризнати канонски статус, додељен јој 1959. године од стране Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, и изражава наду да ће Српска Православна Црква братољубиво решавати и решити и питање њеног коначног канонског статуса, чему треба да уследи свеправославно сагласје и прихватање тога статуса, Свети Архијерејски Сабор је одлучио:

– са благодарношћу Господу и са радошћу Сабор поздравља прихватање општепризнатог канонског статуса, а то је статус најшире могуће аутономије, односно пуне унутрашње самосталности, додељен још 1959. године;

Епископ Фотије: Обновљени разговори СПЦ и тзв. МПЦ, могуће васпостављање канонског јединства већ на мајском Сабору

– пошто су овим уклоњени разлози за прекид богослужбеног и канонског општења, изазвани једностраним проглашењем аутокефалности 1967. године, васпоставља се пуно литургијско и канонско општење;

– васпостављањем јединства на канонским основама и под условима важења канонског поретка на читавом подручју Српске Православне Цркве дијалог о будућем и евентуално коначном статусу епархијâ у Северној Македонији није само могућ него је и целисходан, легитиман и реалан;

– у дијалогу о њиховом будућем и евентуално коначном канонском статусу Српска Православна Црква ће се руководити само и искључиво еклисиолошко-канонским и црквено-пастирским начелима, мерилима и нормама, не марећи за „реалполитичке”, „геополитичке”, „црквенополитичке“ и друге сличне датости или за једностране иницијативе и не подлежући ничијим утицајима или притисцима;

Васељенска патријаршија признала такозвану цркву Сјеверне Македоније за канонску, али не и аутокефалну

– и, напослетку, Сабор нема намеру да после решавања статуса условљава нову сестринску Цркву ограничавајућим клаузулама у погледу опсега њене јурисдикције у матичној земљи и у дијаспори, уз препоруку истој да питање свог званичног назива реши у непосредном братском дијалогу са јелинофоним и осталим помесним Православним Црквама.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Сајт СПЦ, 16. 5. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

15 replies

  1. ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
    Сада, у име Бога, очекујемо да СА
    Сабор СПЦ коначно донесе неку корисну одлуку по питању разбојничког понашања ЦП!!!
    Уколико до тога не дође прво ће епархије СПЦ у расејању бити преузете од ЦП а затим и све остале изван Србије….

    14
  2. Ако је СПЦ МАЈЧИНСКА ЦРКВА у чије се окриље ( ничим изазвани ) враћају , како је то онда ” сестринска Црква ” која своје име треба да решава са осталим Православним Црквама ? Мајка је детету сестра ???? Опште је познат предлог да се непризната Црква врати у СПЦ па да јој она по црквеном закону да пуну аутокефалност : ” Српска Православна Црква ће братољубиво решавати и решити и питање њеног ( МПЦ ) коначног канонског статуса, чему треба да уследи свеправославно сагласје и прихватање тога статуса, ” . Није ли ово довољно прочитати и све схватити ? Да ли уопште неко може да помисли да је у деценијама српског страдања и уништавања СПЦ и споља али у последње време и изнутра , НАСТУПИЛА ПРЕКРЕТНИЦА и бољитак за Србе које мрзи цела Европа , а о бившој “браћи” да не говорим . Поготово под вођством АВ и ПП ? Овде не треба велика “црквена писменост ” да се види ” шта се иза брда ваља ” . Једноставно логичко размишљање је сасвим довољно ономе кога то интересује . Аналогија : Србија признаје Косово , а оно даље нека види са светом како ће се звати и како ће бити устројено у УН . Све манастире на Космету и 95 % у Македонији су изградили и Богу посветили српски владари , а ми их се једноставно одричемо – пардон , не ми већ два појединца – то треба да ураде добровољно зарад мира у свету !??? Прво сам мислио да исхитрено реагујем али сам ипак убеђен да и госп. Перић мора да добије својих 5:0 да би стигао оног који га је изабрао и који је у предности са својих 5:0 и то оних огавних , бриселских . ПРАТИТЕ СЛЕД ДОГАЂАЈА . Ово није све што ће се под њиховим вођством издешавати …

    30
    4
  3. Амин!

    Боже дај да буде благословено, да донесе пуно исцељење раскола, утврди саборност СПЦ, а све утемељено на јединству вере, на братској љубави и светлости истине Христовог Јеванђеља.

    14
    2
  4. Ако се с(ј)етимо предлога измена Устава Цркве…

    И наставимо да размишљамо.

    (У међувремену остали смо без
    и добили смо низ… )

    “по срцу нашем”

    5
    3
  5. @Зоран

    Ви сте очигледно проучили акт Св. Сабора СПЦ из 1959. којим се додељује аутономија МПЦ, па сада тврдите да је најновија саборска одлука у складу, или у нескладу, са одлуком из 1959?

    Када престанете да пенушате о Вучићу, одговорите једноставно са да или не. Да, у складу је, или не, није у складу.

    6
    11
  6. Vladika Isihije je juce pricao svestenicima da je dogovoreno da se Makedonci prvo vrate u okrilje SPC i da se Liturgijski izmirimo u cetvrtak a onda ce im Sabor sledece nedelje dodeliti autokefaliju koju ce morati da prizna ceo svet.

    7
    3
  7. @Марк Еугеникос ,
    написао сам да овде није уопште потребна „црквена писменост ” Нисам ни погледао нити ме занима та одлука . Реч је о томе да је ово „измирење ” у тајности изрежирано и временски орочено . Ви сматрате лудим свештенство непризнате цркве ? Можда Вам ништа не значи громогласно ћутање констатинопољског папе ? Не могу да верујем да после неколико деценија гледања ствари које се око над дешавају , још увек има наивних људи и оних који не пенушају на „Вучића “. Искрено , то ме излуђује . Најлакше је жмурити и не употребљавати главу за размишљање и једноставно расуђивање – без увреде Вас лично . Уосталом , сачекајмо да време одради своје .
    @Ðuro Samac
    то што је Владика , једна од Иринејевих перјаница рекао одавно је позната ствар , а Ви ако имате прилике погледајте како се један Владика крсти . Ја сам имао ту несрећу да гледам више пута и остао сам шокиран на млаћење десном руком . Ужас од стране неког ко треба да учи народ .

    9
    4
  8. Вук Караџић бележи причу о злогуку. Немам оригинал, овде је кратко препричано.

    Елем, живео у једном селу злогук који је само негативне, штетне, поразне, непријатне и сличне догађаје предвиђао. Сељани су се плашили његових виђења будућег, јер им је изгледало да су се ова и остваривала.

    Један чо’ек је требао ићи на дуги пут и замоли злогука да ништа не предвиђа о њему и путу. За то, каже човек злогуку, даћу ти талир кад се вратим.

    Промисли злогук за тренутак и рече — а боље би било да даш талир сада, у случају да се не вратиш.
    ++++++++++++++++++++

    Дуго времена је прошло од тих дана, злогуци су се намножили и постали разнообразни, али је природа њихова остала иста, јер то је у сржи природе — да се не мења.

    Ни ови модерни, интернет злогуци не могу да се ослободе из кавеза нагона за негативном предвиђањем. Немају они ни правог знања о теми, ни телескопа (кристалну куглу?) за будућност нити добре намере. Само душевну озлобљеност која се пројављује кроз зло-гукање.

    Има лека и спаса и за њих, као за децу или створења Божија — на пример, да мало материјал проуче, па да на основу увида у историјат, позадину и целину стварности проблема предвиде даљи развој дешавања. С тим што код предвиђања има барем два могућа излаза (иначе зашто се трудити?). Па ако има барем две могућности да видимо која се испоставља као вероватнија. Итд…

    Али злогуци не маре за алтернативу, него само терају своје…

    Има још лека, на пример, да кроз молитву Господз сагледавају себе, садашње и будуће.

    И још. Да повремено заћуте. Зарадиће талир.

    13
    4
  9. Namerno sam upotrebio nasu staru, jezgrovitu rec ‘zloguk’ u onom komentaru, pretpostavljajuci da ce je neko primetiti mada je moguce da je se neko nezavisno od mene setio. Elem, jos uvek se nadam da necu biti taj u ovom slucaju.

    A sto se tice ‘zloguka’ secam se nekih starih vremena. Moj deda je iz Vukovog kraja pa mi je ta rec bila poznata I pre nego sto sam je procitao kod Vuka. Leta sam provodio u Vukovom dvoristu gde sam znao svaku stopu a skolsku lektiru sam citao sedeci na Vukovom pragu ili pod lipom ispred njegove kuce. Drustvo mi je povremeno pravio kustos Vukovog muzeja, inace samouki seljak Danilo u narodnoj nosnji I prvi Vukov komsija ciji su preci takodje tu ziveli generacijama. Ja sam ga obavestavao kada se neki namernik pojavi, da dodje I otkljuca Vukovu kucu I isprica mu nesto o Vuku. Pomagao sam mu kada je kosio travu u dvoristu I naucio sam da ‘sadjenem’ plast (bas kao u seriji kada Lazovic razgovara sa Felbom dok moba plasti seno).

    Pricao mi je o svojim razgovorima sa Ivom Andricem, Brankom Copicem, Desankom I drugim koji su dolazili da posete Vukovu kucu I sa uvazavanjem razgovarali sa njim. U junu je obicno bila guzva I mnogo ekskurzija je dolazilo (verovatno je I vecina ovdasnjih citalaca bila tamo I mozda, ako me se neko seti, seti) ali su zato jul I avgust bili potpuno tihi I samo bi poneki Novosadjanin ili Beogradjanin zabasao po tim ilindanskim vrucinama. Rashladjivao sam se ledenom vodom sa Vukovog izvora I brao sumske jagodice I kupine u njegovom dvoristu. Neverovatna vremena kada su Garonja I Murga bili u punoj snazi. Sto bi Saf negde na Lajgonu rekla – e, nema toga u zemlji Kenguriji. A moguce je da se I Zoća spustao splavom Jadrom od Osecine pored litijumskih nalazista i Lipnice do Zeravije, pa onda uzvodno do Trsica I dalje do Tronose I njenih Devet Jugovica sa starim Jug Bogdanom. Eto, tako je to bilo pre rata u jednoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu.

  10. Ко још од комунистичког наслеђа добровољно хоће да буде слеп нека упали ТВ и ужива у ручку највећих издајника српског рода . Ко је организатор ? Држава је одвојена од Цркве ? Чијих је руку и ово недело ? Ствари ће убрзо бити огољене до сржи , али ће посткомунисти и даље забијати главу у песак и ширити „високу филозофију ” од које не виде шта се тик уз њих дешава . Ко има очи нека види .

    14
    4
  11. @Disanje na trsku
    Бива такав сплав, Ви сте га словотворили. Отиснути се њиме, задовољство је моје…
    Бива и да трска, кад на њу дубоко дишеш, лекаруша може бити – гуку на души исцељује…

  12. @Зоран

    Обојица пишемо Српски и ћирилицом, али заиста говоримо различитим језицима.

    Мене црквена политика уопште не занима. То што владике раде или не раде нема никакве везе са мојим спасењем, нити на било који начин утиче на мој молитвени живот, такав какав је. И мој надлежни владика је новотар, и уопште ме не погађа што нам не навраћа често у парохију.

    Нисам ја протестант па да мислим да црква може да опстане без епископског чина; али док владике обављају своје свештене радње, па макар и не веровали у њих потпуно, то је за нужду довољно. А ако ће исте те владике да се замлаћују политиком, световном или црквеном, то раде себи на штету а не мени.

    3
    3
  13. @Марк Еугеникос
    Потпуно сте у праву у вези личног спасења , то је само до нас , међутим ја мислим и на спасење свих нас као народа од пропасти у коју нас воде те Владике новотари , екуменисти и јеретици . То је на њихову душу . На жалост ја немам други начин да искажем своје мишљење и разменим са њима ( јер су ми , нормално као и већини верног народа недоступни ). Једини је преко овог сајта . Ако ми ћутимо , проговориће камење , мада има и оно што многи старци кажу : реци му једном , реци му други пут , трећи пут бежи од њега и спасавај себе . Свако добро и Вама и свим људима добре воље .

  14. @Зоран

    Нема спасења народа без личног спасења јер се народ састоји од појединаца, иако је народ и више од тога.

  15. Христос воскресе !
    св Јустин Нови: “за спасење човека је потребнан цео човек и цео Бог“

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading