Васељенска патријаршија признала такозвану цркву Сјеверне Македоније за канонску, али не и аутокефалну

Како је саопштио Свети синод Васељенске патријаршије, којим је предсједавао патријарх Вартоломеј, признаје се црквена јерархија предвођена архиепископом Стефаном за канонску и валидну у цијелом православном свету

Извор: religija.mk

Васељенска патријаршија саопштила је да признаје такозвану цркву Сјеверне Македоније и да је прима у заједницу хришћанских православних цркава.

Како се наводи у саопштењу, Константинопољ признаје назив ове Цркве као „Охридска“ (што значи подручје њене јурисдикције само у границама територије државе Сјеверне Македоније).

Како је саопштио Свети синод Васељенске патријаршије, којим је предсједавао васељенски патријарх Вартоломеј, признаје се црквена јерархија предвођена архиепископом Стефаном за канонску и валидну у цијелом православном свету и успоставља се канонско и литургијско јединство са њом.

Српској православној цркви остављено је право да регулише административна питања између ње и цркве Сјеверне Македоније у оквиру канонског поретка и црквене традиције, наводи се у саопштењу Васељенске патријаршије.

Како је саопштено, „Синод је детаљно размотрио црквену молбу Скопља, као и молбу власти Сјеверне Македоније и на овај начин исцијелио рану раскола са православном браћом и сестрама“.

Епископ Фотије: Обновљени разговори СПЦ и тзв. МПЦ, могуће васпостављање канонског јединства већ на мајском Сабору

Како су објавили медији из Сјеверне Македоније, непризната „македонска црква“ послала је молбу Васељенској патријаршији у априлу 2018. године и он је узет у разматрање већ у мају.

У међувремену је и државни врх Сјеверне Македоније упутио неколико писама и молби патријарху Вартоломеју да се уважи та апелација.

Одлука Васељенске патријаршије не значи да је непризната „македонска црква“ добила томос за аутокефалност којим се званично регулише међународно име и статус цркве, наводе македонски медији, већ представља објаву да вјерници и свештеници који припадају тој цркви нису у расколу и могу да служе заједно са свештеницима других помјесних цркава.

За утврђивање коначног статуса слиједе додатни преговори, наводе македонски медији.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(РТРС/Спутњик/Искра, 9. 5. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар