Патријарх Порфирије дао благослов за аутокефалност Македонске православне цркве

Патријарх српски Порфирије је у Скопљу рекао да Српска православна црква благосиља захтев Македонске православне црквеОхридске архиепископије за аутокефалност

Патријарх српски Порфирије је рекао да је Свети архијерејски сабор СПЦ једногласно одговорио на захтев МПЦ и да Сабор благосиља и одобрава захтев за аутокефалност.

„Истовремено, сабор је одлучио да се заједно и у сарадњи са архиепископом Стефаном разраде сви технички детаљи и потом следи свечано изношење захтева“, рекао је патријарх Порфирије на заједничкој литургији са МПЦ у Скопљу, преноси портал Телма.

Тада ће све православне цркве бити обавештене по канонском реду и биће позване да признају аутокефални статус МПЦ-ОА.

Душан Илић: Не дамо светиње или их поклањамо (случај македонског црквеног питања)

„Сигурни смо да ће све остале помесне православне цркве радо прихватити аутокефалност“, рекао је Порфирије у храму у Скопљу.

Пре пет дана служили су заједничку архијерејску литургију помирења у Саборном храму Светог Саве у Београду. У Саборном храму у Скопљу, поред великог броја верника присуствовали и представници Kатоличке цркве, велики број монаха и верника из других градова.

Скопски портал Телма пише да је важно то да је ово само почетак процеса стицања томоса за аутокефалност Македонске православне цркве – Охридске архиепископије.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 24. 5. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

29 replies

 1. ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
  Господе Милостиви спаси народ Твој од домаћих издајника.

  54
  4
 2. Благосиљање раскола, и то комунистичког, а не црквеног?

  47
  4
 3. Као што су Кирил и Методије “ донели “ писменост Србљу Богописменом, тако јесте и пословна трансакција блажејшчег профитерија благослов… Како је одвећ лако ђавоимано се распојасати када се Кротки Дух Истине од тебе повуче, је ли тако несрећниче загребачко – џојдивижнски ?!?!

  41
  5
 4. Еванђеље по Матеју 7.15-16:

  „Чувајте се од лажних пророка, који вам долазе у оделу овчијем, а изнутра су вуци грабљиви. По плодовима њиховим познаћете их.“

  Народ је остао препуштен себи и Господу!

  52
  3
 5. Јесте ли Игуманија Хиландарска дала благослов ?

  25
  1
 6. Зоране, зашто џојдив…-ски? Порфирије никад чуо за то није?

  5
  3
 7. Постројиће све њих Господ, не сумњајте.Млеко их србско разгубало!

  31
  3
 8. Попе Чемерни Порфирије, зар земљи која је признала независност најсветијег дела Српске Земље ти дајеш свој благослов и признајеш јој аутокефалност. Ако у твојој глави нема памети, стиди се онда ***** свог.
  P.S.
  Неће ме изненадити и твој благослов за папину посету СПЦ и Србији. Неће ме изненадити и твој благослов тој посети у сред Пећке патријаршије!!!
  Срам те било српски патријарше!!!

  46
  3
 9. Македонци неће овај чин љубави злоупотребити. Напротив.
  Зар се не радујете пролећу? Зар не видите?
  Пупољци наше цивилизације ће одолети мразу и ветровима.
  Живи били и дочекали отварање латица њихових у љубави и вери.

  9
  20
 10. Aferim!

  16
  4
 11. Дакле све македонске парохије у дијаспори одоше под скут истамбулског папе. Црни македонци и црњи ми кад не видимо ста Фанар смера.

  19
  5
 12. Само пратите след догађаја . Ко је до сада био слеп прогледаће . Најгоре за Србе тек долази и на политичком и на црквеном плану . Два јахача српске апокалипсе тек су зајахала . Молимо Господа , руског Цара што пре да нам пошаље , наравно уз наше свенародно покајање . Без тога не бива .

  38
  7
 13. Манастир Светог Ђорђа Старо Нагоричино

  https://ic.pics.livejournal.com/philologist/23000738/1851956/1851956_original.jpg

 14. Кончина

  Нема уздања у Бога
  Чанта се празнословије
  Славимо Ниђе Никога
  Док капљу сузе Божије

  Кончина сада је дошла
  Вријеме смрти нам иде
  А свјетина нигдје пошла
  Слијепци мисле да виде

  Пошли смо гдје се не иде
  Лука нам биће хридине
  Тек кад нам очи провиде
  Знаћемо наше згубије

  Момчило

  24
  1
 15. @никка

  Наравно да је слушао, то је све што је могао и хтео да досегне од духовне раскоши, закопавајући талант у три акорда рок блазираности, добро, четири акорда и пет песама…

  15
 16. Волео је да носи Samsonite торбу док је био монах у Ковиљу. Какав у ситници такав у главници.

  29
  4
 17. Искрено, ово нисам очикивао.

  Зар блаженопочивши патријарси Павле и Иринеј нису могли исто да ураде? Зашто ово и зашто сада? Комунистичком расколу ја на овај начин дата пуна сагласност. Да, много смо гријешили у Старој Србији и допустили да се од нас отуђе наша браћа. Зар ово сада, није утврђивање тог истог процеса и његова легитимизација и то нашом руком потписана?

  Заиста не видим зашто, и поготову не видим зашто сада. Надам се и молим да овдје ја нешто не видим, и да они који на брду стоје – виде више од мене.

  38
  3
 18. A, dobio je i pismo „S ljubavlju iz Zagreba“ o Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi!

  35
 19. Благослов је дао цео Сабор, а не само Патријарх или Синод. О томе треба размислити пре него што почнемо са личним увредама.

  12
  26
 20. Па је л овај Сабор толико паметнији од свих претходних који су то одбијали да учине? Ово је прст у око читавој Српској Православној Цркви кроз векове, свим њеним архиепископима и патријарсима и архијерејима икад, и верном народу, прст њених сопствених архијереја рокерско-хипијевске и глумачке генерације млаких, заражених конзумеризмом Запада и фанарским и римским вирусом, прст који би да нам спршти саму зеницу нашег ока. Народ их већ куне и нека их куне. Заслужили су дебело.

  40
 21. @Ненаде, хвала за подсетник, али онда је питање чиме је Сабор уцењен па мора да прави овакве свињарије? Ко га је уценио?

  30
  1
 22. ,,Људи ништа не знају,, – Радован Дамјановић

  12
  3
 23. Зашто сада? Шта је сада другачије од 1957 ? Зашто на овакав начин? Зашто без предходног и свеобухватног договора о будућем статусу СПЦ Имовине, Свештеника, Јерархије на Територији СМ?
  Ако верници не добију одговор од Сабора имаћемо потенцијални раскол унутар СПЦ, односно вериника вс. Јерархихе (на дај боже!) Шта нам је ово требало????

  25
  1
 24. Македонска Црква ће на Педесетницу добити Томос за аутокефалност од Цариградске патријаршије

  Предстојатељ МПЦ арх. Стефан је данас у беседи после службе са патријархом српским Порфиријем најавио да ће посетити Одељење Васељенске патријаршије и саслуживати са васељенским патријархом Вартоломејем на Педесетницу.

  У свом говору захвалности, архијереј није пропустио да испоштује канонски поредак, напомињући да је почетак овог процеса поставила Васељенска патријаршија.

  „Овај свети дан је за нас као чудо у бањи Витеза, јер нам је пришао човек – отац православних, Његова Светост Патријарх Вартоломеј, који нас је спустио у воду. Јер нас не чека 38 него 55 година. и нико се није нашао да се брине о нама!Тада нам је пришао други човек, наш брат и колега, да нас поздрави здраве и исцељене и да нас срдачно загрли, пославши нас првосвештенику да потврди наше исцељење – баш као и слепац. послат у бање Силоам“, рекао је архиепископ Стефан.

  „И тако, уочи овог блиставог празника љубави, стигла је још једна добра вест из царског града – из града Константина: наша захвалница је примљена и наша молба за служење је прихваћена. Тако ћемо на рођендан Цркве, Педесетницу, служити у поштованом храму Васељенске Патријаршије у Фенеру. Након тога, Његово Високопреосвештенство Васељенски Патријарх Господин Вартоломеј уручиће нам Акт о нашем званичном пријему у каноничност и општење са свим помесним православним црквама.

  Нека Бог да да дело љубави траје вечно, како се молио и сам Господ Исус Христос: Амин! Христос васкрсе!“.

  Подсећамо да је васељенски патријарх Вартоломеј причестио Православну цркву у Северној Македонији са именом „Охрид“, не прецизирајући њен статус и тачан назив. Српска патријаршија је такође препустила дискрецији македонских епископа да то питање реши након дијалога са другим помесним православним црквама. За цркве које говоре грчки, употреба назива „македонска“ у званичном називу помесне цркве у северној Македонији је неприхватљива. С друге стране, „Охридска архиепископија“ као историјска катедра установљена је за целу Бугарску, укључену у 11. веку у Источно римско царство, Византију. Уз сагласност Српске патријаршије, не би требало да буде проблема да Васељенска патријаршија званично изда томос о аутокефалности.

  1
  22
 25. Тако је. Брже, јаче, боље. А нека се припреми „ЦПЦ“. „Васељенски патријарх“, СПЦ зове Црквом Србије. Неки овде причају о расколу међу верницима. Нема од тога ништа. Верни народ је у огромној већини је као стадо. Да ли су уцењени, треба да кажу они. Пре ће бити да су стимулисани милионима евра из буџета РС. Можда после овога буде још неко „милионче“ више.Ниво знања и личног интегритета наше „раје“ јој не дозвољава да размишља тако далеко. „Усе, насе и подасе“ није најбољи квалификатив за разумевање и реаговање. А на руског цара ће да причекамо, јер треба и они да се покају. Да би до тога дошло, треба добро да пострадају, баш као и ми. А можда може и овај некрунисани црвени цар да послужи? Поздравља вас „јеретик“, парохијанин Епархије рашко-призренске у егзилу.

  11
  1
 26. @Милован

  Брате, нека се они правдају, не правдај ти њих. А за уценом нема потребе. Власт је широке руке са буџетском, тј. народном касом. Дакле, питање је колико су добили?

 27. @револуционар не правдам никог, брате, знам зашто сам рекао уцењени јер не верујем да је цела Српска Православна Црква следбеник љубитеља Прада ташни, папе, и осталих англо-германских глупости.

  Има пуно честитих владика, али је мучно било ових недељу дана слушати дробљење о „братским“ односима са Бугарима који сад глуме потомке Александара грчког.

  Управо зато треба да се подрже Руси, враћам се на теме које смо расправљали пре недељу дана. Не дозволимо да нам опет буду усташе и цвеће, шиптари и Бугари браћа у новој брозославији званој опенбалкан, и опет руси „идеолошки неприкладни“. Какви год да су Руси и садашња њихова власт, бољи су од бламаже да нам тотални анонимуси диртан и мини Бугари воде политику.

  2
  1
 28. @Милован: “ Какви год да су Руси и садашња њихова власт, бољи су од бламаже да нам тотални анонимуси диртан и мини Бугари воде политику.”
  Са овим се потпуно слажем. Само не смемо упасти у замку да је данашња Русија, која је створена, а и даље вођена од стране КГБ и нових олигарха, држава која брине о свом народу. То је тренутно мање зло, као што 1945. мање зло био запад, што показује и чињеница да су многи Срби и Руси тамо нашли уточиште.

Оставите коментар