Владан Вукосављевић: Крај историјске СПЦ коју смо наследили од предака

Ко се усуђује да српски духовни идентитет поклања структури коју су осмислили Тито и Коминтерна а породили Крсте Црвенковски, Колишевски и сви они који су од 1967. малтретирали српске свештенике и народ?

Извор: Политика/Снимак екрана

Сведоци смо нечега што се није десило нити је могло да се деси за 800 година постојања СПЦ, упркос свим ударцима које је она примала од Ватикана, Отомана, Мађара, Бугара, Арбанаса, Хрвата, комуниста, титоиста и свих других српских душмана.

Ово је нека врста краја историјске СПЦ коју познајемо и коју смо наследили од предака и рађање нечег постисторијског, постмодерног, постхришћанског и заумног.

Патријарх Порфирије дао благослов за аутокефалност Македонске православне цркве

Ово су горке речи али на најутишанији могући начин одражавају моје запрепашћење.

+++

Данашњим чином, патријарх СПЦ и епископи, чланови СА Сабора и Синода, показали су како се од осамстогодишње СПЦ, страдалне и мученичке, јединог суштинског ослонца српског народа током историје, прави „Црква Србије“ и како се тиме испуњавају жеље свих србофоба у региону и у свету.

Видимо како се гази по уверењима и стремљењима свих Срба који су од 1219. па до данас живели на простору од Хиландара до Трста и од Скадра и Боке до Арада, Темишвара и Сент Андреје.

Ко ли се данас све радује на Цетињу, у Загребу, у Софији, Приштини, Берлину, Лондону, Вашингтону?

Ко се то и с којим правом данас одриче српске историје и српских цркава и манастира у Старој Србији?

Ко ће да јави Војводи Мицку, Глигору Соколовићу, Ђорђу Скопљанчету, Поп Ташку и другим безбројним херојима са Скопске Црне Горе и из долине свете реке Вардар, шта се то данас десило?

Извор: Фејсбук страница Владана Вукосављевића

Ко се усуђује да српски духовни идентитет поклања структури коју су осмислили Тито и Коминтерна а породили Крсте Црвенковски, Колишевски и сви они који су од 1967. малтретирали српске свештенике и народ?

Зашто није довољна аутономија?

Знају ли патријарх и владике шта су учинили и којим путем су кренули?

И шта ће сад „остаци закланог народа“ да мисле и о чему ће да причају? О Констракти, о летовању у Хрватској, о поскупљењу струје?

Превише је питања а премало одговора. Могуће је и да ја ништа не разумем и да ми измичу предности духа овог и оваквог времена.

Одлука о. Дарка Р. Ђога да деактивира профил на Фејсбуку (Извор: Снимци екрана/“Код Бране“)

А могуће је и да се српство уморило и потрошило… у политици, школама, на универзитетима, у војсци, полицији, медијима, институцијама државе, ево сад и у цркви.

И да тиња још само у народу, далеко од позиција моћи и утицаја, сузбијено, разочарано, прзничаво, обезглављено, неорганизовано, фрустрирано, гневно али и обесхрабрено, као под Турцима и под Ватиканом у разним облицима.

Није добро ако је тако али једном смо, исти такви, дочекали Карађорђа и Милоша, Доситеја, Његоша и ђакона Авакума, па се некако све покренуло.

Можда ће опет морати тако…

Владан Вукосављевић (Фото: Танјуг)

Аутор је бивши министар културе и информисања у Влади Републике Србије (август 2016октобар 2020)

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук профил Владана Вукосављевића)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

19 replies

 1. Созерцание

  Окован
  Осмјехом
  Созерцание
  Тражим

  У јазбини
  Беспоретка
  Лучу
  Да уждијем

  Созерцание
  Нашао
  Себе
  Погубио

  Момчило

  27
  2
 2. Кончина

  Нема уздања у Бога
  Чанта се празнословије
  Славимо Ниђе Никога
  Док капљу сузе Божије

  Кончина сада је дошла
  Вријеме смрти нам иде
  А свјетина нигдје пошла
  Слијепци мисле да виде

  Пошли смо гдје се не иде
  Лука нам биће хридине
  Тек кад нам очи провиде
  Знаћемо наше згубије

  Момчило

  36
  2
 3. Каква срамота! Стидим се уместо сабора наших да ли српских ? владика….

  38
 4. Вероватно је и премијерко гласао са „Сабором“, чисто ради братственог и уједињавајућег разлога?
  Пројекат деструкције Србије, Србадије и срБских земаља, започет 1918, приводи се успешном завршетку.

  33
  1
 5. Још један доказ да је УДБА једина која ради свој посао у овој држави . Она је поставила све владике и свачији путер зна па то обилато користи . Људи без трунке части и морала боје се за своје благо које се временом накупило и урадиће и много веће ствари . Међутим кад стану пред Лице Божије мораће дати много више одговора него ми грешни јер смо им били поверени . Деценијама саблажњавају нас мале , а сада нас воде у коначну пропаст .

  41
 6. Македонска Црква ће на Педесетницу да добије Томис за аутокефалност од Цаеиградске патријаршије

  Предстојатељ МПЦ арх. Стефан је данас у беседи после службе са патријархом српским Порфиријем најавио да ће посетити Одељење Васељенске патријаршије и саслуживати са васељенским патријархом Вартоломејем на Педесетницу.

  У свом говору захвалности, архијереј није пропустио да испоштује канонски поредак, напомињући да је почетак овог процеса поставила Васељенска патријаршија.

  „Овај свети дан је за нас као чудо у бањи Витеза, јер нам је пришао човек – отац православних, Његова Светост Патријарх Вартоломеј, који нас је спустио у воду. Јер нас не чека 38 него 55 година. и нико се није нашао да се брине о нама!Тада нам је пришао други човек, наш брат и колега, да нас поздрави здраве и исцељене и да нас срдачно загрли, пославши нас првосвештенику да потврди наше исцељење – баш као и слепац. послат у бање Силоам“, рекао је архиепископ Стефан.

  „И тако, уочи овог блиставог празника љубави, стигла је још једна добра вест из царског града – из града Константина: наша захвалница је примљена и наша молба за служење је прихваћена. Тако ћемо на рођендан Цркве, Педесетницу, служити у поштованом храму Васељенске Патријаршије у Фенеру. Након тога, Његово Високопреосвештенство Васељенски Патријарх Господин Вартоломеј уручиће нам Акт о нашем званичном пријему у каноничност и општење са свим помесним православним црквама.

  Нека Бог да да дело љубави траје вечно, како се молио и сам Господ Исус Христос: Амин! Христос васкрсе!“.

  Подсећамо да је васељенски патријарх Вартоломеј причестио Православну цркву у Северној Македонији са именом „Охрид“, не прецизирајући њен статус и тачан назив. Српска патријаршија је такође препустила дискрецији македонских епископа да то питање реши након дијалога са другим помесним православним црквама. За цркве које говоре грчки, употреба назива „македонска“ у званичном називу помесне цркве у северној Македонији је неприхватљива. С друге стране, „Охридска архиепископија“ као историјска катедра установљена је за целу Бугарску, укључену у 11. веку у Источно римско царство, Византију. Уз сагласност Српске патријаршије, не би требало да буде проблема да Васељенска патријаршија званично изда томос о аутокефалности.

  3
  20
 7. @Зоран
  Каква УДБА? Све ово ради Вучић са два-три своја човека. Сви остали његови полтрони, попут Порфирија, су очарани ликом и делом ове сировине и они ће продати кости мртве мајке ако то Вучић од њих затражи. Ево, управо су једној новокомпонованој, титоистичко-коминтерновској нацији и ЕУ-НАТО држави, наши „свети оци“ продали кости своје и наше мајке. Продали је за „светлу будућност“ у НАТО и ЕУ. Будућност без ума, без свести, без историје, без традиције, будућност у којој ће Срби бити геноцидни народ, наше војсковође и небројене жртве пијане будале а наша најгора фукара хероји. Тако ће наша деца учити.
  Анатема на фукару!
  Није ово поклањање дела СПЦ тзв. Македонској православној цркви. Ово је растакање СПЦ ради удовољења УСА-ЕУ-НАТО зликовцима. Уједно и даље растакање државе Србије и српског националног бића. Ово је најогољенији поступак велеиздаје са несагледивим историјским последицама. Од кад је настала држава Србија, овакав олош се није родио који је овако нешто могао да направи својој Цркви, свом народу и својој држави.
  Ни једном епископу који је учествовао у овој лудници, потпуно једнакој приступању Хитлеровом тројном пакту, не треба дозволити да приђе било ком храму наше свете Цркве! Није Црква њихова, изрода и погани. Црква припада верном народу, а не барабама које поклањају српске светиње зато што им је један егоманијак, билмез и безбожник тако наредио.
  Потпуно је погрешно што се неки коментатори, потпуно деморалисани, почињу одрицати наше свете Цркве. Потпуно погрешно. Нашу Цркву морамо спасити од ових бараба које живе у сјају, злату и кадифи о трошку верника, не дозвољавају никоме ни једне једине речи ни критике, ни молбе, ни жалбе, као да су они сами свемогући власници истине и правде.

  34
  1
 8. Шта се ово зби у Скопљу?
  На сајту патријаршије такође стоји да признају аутокефалност македонској цркви!

  Па то је измишљена нација исто као и црногорска и бошњачка.
  Па ту „цркву“ су основали комунисти.
  Па тамо има више светиња Немањића него на КиМ.
  И зашто онда да не признају црногорску или хрватску православну цркву.

  Ово ми личи на почетак краја Српства и наше православне цркве.

  36
 9. Хајде да се умеримо.Несвесно,ово пишем из најбоље намере,подржавате мрачење које већ деценију исијава са познате адресе.Србин НЕ ПОРЕДИ тзв С. Македонију са Црном Гором,Косметом,Р.Српском,источном Славонијом,Банијом…То је неупоредиво.Од новембра 1912 до овог трена,ми смо контролисали ту територију 3 плус двадесет две године.Од укупно 110.Даље,после битке на Марици,до Карађорђа ту нема подлоге и тежње у становништву за слободом.Ни у траговима.У 2. рату не дижу устанак.Чак,чини ми се,убили су и брозовог агитатора.Бугаре су прихватили као ослободиоце.Домицилно становништво нас НИКАД није волело.Нити прихватило.Од `44. нас зову окупаторима.За то се не вреди борити.Не можеш изгубити оно што ти је већ отишло пре 651 годину.А и та територија је због овога:Misterija milijarde razjasnjena je posle izbora 1998. godine, posrednistvom Rojtersa iz Taipeia gde se nalazio Vasil Tupurkovski kao direktor vladine Agencije za obnovu i razvoj. Prema toj vesti Tajvan ce dati Makedoniji nepovratno milijardu dolara za obnovu i razvoj, a za uzvrat Skoplje ce priznati Tajvan i s njim uspostaviti diplomatske odnose.Dead man walking.
  НР Кина не заборавља.И не прашта.

  5
  23
 10. Госпођо Ана, требало би навести да Фанар сигурно неће дати јурисдикцију над дијаспором! То ће бити цена коју ће требати да се плати (као и украјински расколници)! Здрави били па видели.
  А што се тиче Охридске архиепископије у средњем веку, у време Пећке патријаршије, требало би навести да ли су Скопље, Тетово, Куманово, Радовиш итд. били можда „случајно“ под Српском црквом (Пећком патријаршијом)?

  16
 11. Исто како и фарисеите кога Го гледале Христос. Колку ли само омраза, завист и завидливост имало кај нив кон Него. За да го сочуваат ЗАКОНОТ, тие Го жртвуваат Законодавецот. Запрашајте се, дали сите вие што коментирате вака негативно, дали сте исти како нив? Дали гледате лицемерно и фарисејски и дали би одминале како гордиот евреин пред ранетиот самарјанин, бидејќи евреите ги презирале самарјаните. На чија страна сме сите ние?Ии јас кој ова го пишувам, мошне добро знам дека Христос и обединува и спасува. Некому лекот изгледа му е горчлив.

  2
  36
 12. Сваки Православни хришћанин се радује јединству свих православних у Христу Господу. Кад би дао Милостиви Господ да је ово заиста чин успостављања истинској јединства.Нажалост, поучени цркворушилачким понашању патријарха Цркве у Турској али и других папофилних и екуменистички расположених, видимо куда све то води.
  СПЦ јје више пута показивала љубав пружајући могућност браћи у расколу да се врате и да се зацели рана раскола.Постоји ли овога пута нешто ново? Они пут свој знају….Ватикан.

  17
 13. @ igor

  Treba biti totalni nikogovic da bi se posedovao toliki bezobrazluk. ‘Komentar’ ne zasluzuje da se iko osvrne na njega, trosim samo delic svog vremena da bi ga mnogim drugim ustedeo. Ko se to javlja? Neko bez ikakve istorije, bez jezika, bez kulture, bez morala, cak bez sopstvenog imena. Brozov is**dak? ‘Zakonot’? O kakvom zakonu se prica ovde? Sta je bilo sa Dusanom I Mrnjavcevicima? Zalosno je videti grupaciju kojoj je mozak odstranjen I to se sad nasledno prenosi. Sticajem istorijskih okolnosti nismo bili u prilici da vidimo te makedonske poput hrvatskih ustasa u akciji. Zbog toga neki jos uvek mogu da se zavaravaju iluzijama o nekakvom pomirenju. Takvi su zaboravili da su srpski vojnici posle uspona na Kajmakcalan uz teske borbe padali nicice na tlo I ljubili rodnu grudu. Na tom Kajmakcalanu gde je Rajsovo srce pohranjeno u urnu koju su kasnije ovi brozovci unistili. Gde su kosti srpskih boraca palih na Kumanovu I Bregalnici razvlacene I grobovi unistavani. Poput deteta narkomana, bozja je kazna imati jedan deo svojih gena ovako otudjen, odvojen od svakog morala sa jedinim jedinim nagonom da se samoubije.

  32
  1
 14. Referendum o nezavisnosti Makedonije od Socijalističke Federativne Republike Jugolavije (SFRJ) održan je 8. septembra 1991. Za nezavisnost je glasalo 96,4 odsto građana, a odziv je bio vrlo visok – 75.7 građana sa pravom glasa. 8.9.1991 96,4 % против жеље Српског народа о очувању заједничке државе.У данима кад нашу децу,војнике јна у хрватској,држе у окружењу гладне и жедне.За нас у Р.Српској житељи те територије су јужни словенци.То им је мера.Патријарх је одиграо маестрално.Као Анатолиј Карпов.Жртвовао је фигуру за добијен меч.Након бодежа у леђа од стране надбискупа из вашингтона,пардон истанбулског вартоломеја,црно јање иде право пред вукове.Грке и Бугаре.Биће то дууууга ноћ.

  10
  19
 15. Начелно, прихватам да је важније „шта је речено“, него „ко говори“. Међутим, није неважно ни ово „ко говори“, јер често (рецимо и увек) то „ко говори“ јасније осликава суштину реченог од онога „шта је речено“. По мом суду Вучићев министар треба да говори само са оптуженичке клупе неког суда и објашњава свој минули рад. Док се то не деси, не му би требало давати никакав јавни простор.

  7
  7
 16. Svaka cast Amerima, koriste sve i najmanje suprotnosti i jednim udarom pobiju sve muve! To su uradili sa Ukrajinom i sve razvalili, pa su pravoslavni Ukrajinci blizi katolickim Poljacima, nego pravoslavnim Rusima. Sada ce ojacati sukob Srbi-Makedonci, Srbi-SPC, Srbi-Srbi, stvorio se presedan za CPC, Pravoslavnu crkvu Kosove, Pravoslavnu crkvu u Hrvatsku, a u velikoj su zabludi Srbi u R.Srpskoj da im tamo nece naci svestena lica za Pravoslavnu crkvu u BiH, i lagano pretvaranje SPC u Pravoslavnu crkvu u Srbiji, a sve je to POSLEDICA POVEZIVANJA DRZAVE I CRKVE i teranja crkve da bude deo nacionalne politike i „identiteta“, koje se i ovde na sajtu vidi kao nesto spasonosno. Umesto da crkva postane eticko-ideoloski metod za ucvrscivanje drzave, ona se preplice sa drzavoj i otrov „drzavizma“ ulazi u crkvu! U tome je Bokanovo objasnjenje – crkva je sredstvo politike! Tako ce sada novostvorene nacija da stvaraju „identitet“ sa nacionalnim crkvama.

 17. @Ганимед
  УДБА , УДБА , брате мој . Јако би се изненадио кад би сазнао каква је то структура . То није данашњи ДБ , то је нешто сасвим друго . То је опстало 80 год . и ниси свестан колико упориште имају у овом народу. Раније је свака улица имала свог доушника . Сада је мало другачије , многи гледају своја посла али упориште је и даље јако . Преобукли су се из комуниста у демократе , радикале , снс и ништа им не смета то преоблачење . Брате мој , њих држи идеологија и живот дају за њу. Они су суштина српског проблема и извор свих наших страдања . Корени су толико дубоки да нисмо ни свесни . Шта мислиш да проблем чине само предс. и пар људи око њега ? Јако , јако наивно . Но ово није тема текста , само бих хтео да те разуверим и скренем пажњу свима на извор свих досадашњих а тек нових невиђених дешавања , поготово сада када су активирали „спаваче “ из СПЦ . Провера са Црквом је успела , руке су им одрешене и ускоро ћемо сведочити страшним дешавањима у вези Космета , Русије , РС ….. уопште опстанка Србије . Пратите след догађаја .

 18. Придружујем се Коста Дори.
  Боље се покриј ушима и ћути, Вукосављевићу. Као и онда кад си био министар. Кад си имао прилике да се успротивиш безакоњу које ти је нацртано, па нѣси смѣо ни да зуцнеш. Да се у твоју кураж нѣ увѣрих на дѣлу, још бих озбиљно и схватио ову твоју јеремијаду.

  8
  6

Оставите коментар